Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym. Danie, które pokochasz od pierwszego kęsa

g.pl 2 tygodni temu
Kalafior to jedno z warzyw, które bardzo często obecne jest w polskiej kuchni. Wielu z nas kojarzy się z gotowanym dodatkiem do obiadu, posypanym bułką tartą. Ale co jeżeli powiemy ci, iż kalafior może smakować zupełnie inaczej? Możesz przygotować go w taki sposób, iż nabierze on wykwintnego charakteru i będzie iście kremowy? Oto nasza propozycja, czyli kalafior pod beszamelem - danie, które potrafi zaskoczyć!
Zanim przejdziemy do samego kalafiora, warto wyjaśnić, czym adekwatnie jest beszamel. Jest to delikatny biały sos na bazie masła, mąki i mleka. Choć brzmi zwyczajnie, odpowiednio przygotowany beszamel nadaje daniom niesamowitego smaku. Jest gładki, kremowy i idealnie łączy się z warzywami, a szczególnie z kalafiorem.


REKLAMA


Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego


Kalafior zapiekany z beszamelem – prosto, smacznie i domowo
Połączenie gotowanego kalafiora i sosu beszamelowego to klasyka, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Co więcej, kalafior zapiekany z beszamelem można przygotować w mniej niż godzinę, a efekt jest naprawdę wyjątkowy. Kalafior staje się miękki, a cały smak dopełnia niezwykle aromatyczny sos i chrupiąca skórka z zapieczonego sera. Po prostu musisz spróbować tego dania!


Jak przygotować zapiekany kalafior pod beszamelem?
Chcesz wiedzieć, jak przygotować kalafior zapiekany pod beszamelem? Przede wszystkim potrzebne ci będą następujące składniki:


Kalafior – 1 duży
Masło – 2 łyżki
Mąka pszenna – 2 łyżki
Mleko – 2 szklanki
Gałka muszkatołowa – szczypta
Pieprz
Sól
Mozzarella lub parmezan – do posypania


Na początku kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i gotujemy minutę, cały czas mieszając. Do rondelka wlewamy powoli mleko i nieustannie mieszamy do czasu, aż sos zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ugotowany kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowanym beszamelem i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20-25 minut. Wierzch naszego dania powinien być złoty. Tak przygotowany kalafior pod beszamelem możemy podać jako danie główne, ale będzie także świetnym dodatkiem do ryby czy mięsa.


Kalafior – beszamel to połączenie, które możesz serwować na różne sposoby
Kalafior i beszamel to połączenie, które możesz serwować na różnorodne sposoby. Dodaj do beszamelu ulubione przyprawy – curry, paprykę, czosnek, aby uzyskać nietypowy smak sosu. Możesz też wzbogacić danie o inne warzywa, np. brokuły, marchewkę czy cukinię. Kalafior w połączeniu z innymi warzywami zyska nowy smak, a cała potrawa stanie się jeszcze ciekawsza i nietuzinkowa.
jeżeli chcesz, by obiad był bardziej sycący, dorzuć do niego ugotowany makaron albo kurczaka. W taki sposób uzyskasz pełnowartościowe danie, które możesz spożyć zarówno na ciepło, jak i zabrać do lunchboxa i zjeść w wersji na zimno.
Kalafior pod beszamelem to danie, które sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje. Elegancki wygląd, delikatny smak i łatwość przygotowania sprawiają, iż po tę potrawę chętnie sięgają nie tylko wegetarianie, ale i fani mięsnych obiadów. Zapiekany kalafior pod beszamelem to świetna alternatywa dla ciężkich zapiekanek z mięsem i śmietaną.
Zobacz też: Dżem znowu wyszedł wodnisty? Jak go zagęścić? To wcale nie jest trudne. I nie trzeba iść do sklepu
Idź do oryginalnego materiału