Kaczka pieczona z jabłkiem i gruszką

przepisnikmoniki.pl 3 tygodni temu
Kaczka pieczona to jedno z tych dań, do których musiałam "dorosnąć", aby docenić jego smak i nauczyć się je przyrządzać. Choć nie gości zbyt często na stole, a choćby traktuję ją lekko "odświętnie", udało mi się wypracować sposób pieczenia, za pomocą którego za każdym razem mięso jest delikatne, soczyste i aromatyczne, a skórka rumiana i przyjemnie chrupiąca.


Marynowanie - lepiej zamarynować na noc, ale jeżeli natrzecie przyprawami tuż przed wstawianiem kaczki do piekarnika, również tak można zrobić.
Pieczenie - naczynie żaroodporne, 5l, z pokrywą, 3h 25 min., góra-dół - 3h w 160 stopniach, ostatnie 25 minut 200 stopni, bez pokrywy.

Składniki:

  • 1 kaczka - tuszka bez podrobów (moja miała nieco ponad 2kg)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,33 łyżeczki kardamonu
  • 0,33 łyżeczki imbiru
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia gruszka
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,33 łyżeczki kardamonu
  • 0,33 łyżeczki imbiru
  • masło, do pokrojenia w cienkie płatki

Wykonanie:

  1. Kaczkę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych piór, ja również odcinam końcówkę kupra.
  2. Zestaw przypraw podany pod kaczką mieszamy w miseczce, nacieramy nim tuszę.
  3. Kaczkę przekładamy do pojemnika do lodówki i odstawiamy lub (jeśli nie mamy na to czasu) wkładamy od razu do naczynia żaroodpornego i przygotowujemy do dalszej obróbki.
  4. Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym piersią ku górze. Naczynia wcześniej niczym nie smaruję ani nie napełniam wodą.
  5. Myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i tniemy na ósemki jabłko i gruszkę. Cząstki owoców wkładamy do wygodnej do mieszania miski.
  6. Zestaw przypraw podany pod jabłkiem i gruszką mieszamy w miseczce, wsypujemy do owoców i mieszamy.
  7. Cząstkami owoców faszerujemy kaczkę. Kawałki powinny wypełnić całe wnętrze korpusu. Otwór i wystające lekko owoce zakrywamy luźną skórką (dzięki temu nie powinny się one przypalić w trakcie pieczenia).
  8. Masło kroimy w bardzo cienkie plasterki. Umieszczamy je na kaczych piersiach, skrzydełkach i udkach.
  9. Naczynie zamykamy i umieszczamy na 3h w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku, góra-dół.
  10. Po upływie 3h otwieramy piekarnik, odkrywamy naczynie. Kaczkę obficie polewamy wytopionym tłuszczem.
  11. Zamykamy piekarnik, zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy kolejne 25 minut.





Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału