Trwa zbiór kukurydzy na ziarno. Na świętokrzyskich polach, gdzie powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno wyniosła w tym roku 24 111 hektarów, zebrano do tej pory 28 procent roślin. Kukurydziane żniwa tradycyjnie potrwają jeszcze kilka tygodni – informuje Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa rolniczego w Modliszewicach.
Z monitoringu upraw prowadzonego co roku przez ŚODR wynika, iż powierzchnia uprawy kukurydzy na zielonkę wyniosła w tym roku w województwie świętokrzyskim 7 978 hektarów. Największy areał dotyczył powiatów jędrzejowskiego i opatowskiego, natomiast najmniejszy powiatu kazimierskiego – ocenił monitoring Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Szacunkowy plon w dt na ha wyniósł w tym roku w przypadku kukurydzy na paszę 554.
Areał do zbiorów kukurydzy na ziarno wynosi w tym roku 24 111 hektarów. Najwięcej pól – 4 090 hektarów, dotyczy powiatu buskiego. Zbiory kukurydzy na ziarno są zaawansowane w 28 procentach. Szacunkowy plon w dt na ha wyniesie w tym roku w przypadku kukurydzy na ziarno jak dotąd 79.
Kukurydza wykorzystywana jest na ziarno, na kiszonkę czy na biomasę, co przekłada się na opłacalność jej uprawy. Zmiany klimatyczne sprzyjają uprawie kukurydzy na nowych terenach, a rozwój rynków zbytu, zwłaszcza na paszę, żywność i biopaliwa, napędza popyt.
Kukurydza wykorzystywana jest na paszę, gdzie jest kluczowa w żywieniu zwierząt, jako kiszonka lub pasza treściwa. Stanowi żywność dla człowieka – wykorzystywana jest do produkcji płatków śniadaniowych, mąki, krochmalu, oleju, a także jako produkt bezglutenowy. Sięga po nią przemysł spożywczy, spirytusowy, piwny, skrobiowy i papierniczy. Stanowi istotną biomasę do produkcji biogazu.
Polska zaliczana jest do grona największych producentów zbóż w Unii Europejskiej. Zajmujemy trzecie miejsce, po Francji i Niemczech, wśród państw członkowskich pod względem uzyskiwanych zbiorów.















