Jesteś na diecie w trakcie karnawału? Zrób sobie fit pączki

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Szukając alternatywy dla tradycyjnych pączków i chcąc przygotować wypieki o mniejszej kaloryczności, które nie będą zawierały tyle tłuszczu, warto skorzystać z przepisów na fit pączki. Dzięki nim będziemy mogli spróbować dietetycznych słodkości, które pozwolą nam nie złamać noworocznych postanowień. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Dietetyczne pączki są świetnym substytutem dla tłustych słodkości, których nie brakuje w okresie karnawału. Wiadomo bowiem, iż tradycyjne pączki są prawdziwą bombą kaloryczną, co wynika ze sposobu ich smażenia. Warto więc zmodyfikować nieco swój przepis lub skorzystać z gotowych receptur na fit pączki.

O czym pamiętać robiąc fit pączki? Dzięki temu będą miały mniej kalorii

Chcąc przygotować dietetyczne pączki, musimy mieć świadomość, iż nie będą one smakowały tak samo jak tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu. Jednak jest to dobry zamiennik dla osób, które aktualnie dbają o dietę lub chcą przygotowywać takie słodkości częściej niż raz w roku.

Przyrządzając dietetyczne pączki, musimy pamiętać o tym, by:

  • zmniejszyć ilość tłuszczu w cieście,
  • piec pączki, zamiast je smażyć,
  • do nadziewania używać dżemów niskosłodzonych,
  • zamiast lukru do dekorowania, stosować ksylitol w pudrze,
  • cukier zamienić na erytrytol lub ksylitol (czasem jednak konieczna będzie 1 łyżeczka cukru, aby drożdże wyrosły).

Czytaj również: Taki chrust robi siostra Anastazja. Banalny przepis, a smak lepszy niż w cukierni

Jak przygotować dietetyczne pączki z piekarnika? Ten przepis jest niezawodny

Chcąc przygotować fit pączki, warto zrobić je w piekarniku. Pozwoli nam to zaoszczędzić sporą ilość kalorii, ponieważ unikniemy smażenia przysmaku w głębokim w tłuszczu. Do przygotowania ich będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 500 g mąki orkiszowej,
  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka 0 proc.,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka.

Dodatkowo musimy przyszykować jeszcze jedno jajko oraz dżem niskosłodzony. Następnie możemy przejść do przyrządzania naszych dietetycznych pączków. Pierwszym krokiem jest wymieszanie ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami mąki oraz pokruszonymi drożdżami. Całość przykrywamy ścierką i pozostawiamy na około 15 minut.

W tym czasie roztapiamy w rondelku masło. Żółtko, jajko i resztę cukru ubijamy na parze. Następnie pozostałą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy rozczyn oraz masę jajeczną. Wyrabiamy całość, dodając stopniowo roztopioną margarynę, aż uzyskamy gładką masę. Przykrywamy miskę ścierką i pozostawiamy na 50 minut.

Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy je, aż będzie miało około 1 cm grubości. Wykrawamy z niego krążki i każdy lekko spłaszczamy. Na środek nakładamy pół łyżeczki nadzienia i formujemy kulkę, dokładnie sklejając brzegi.

Pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż do delikatnego zarumienienia, czyli przez około 15 minut.

Zobacz też:

Owsianka jest już passe. Zrób to na śniadanie, a twój brzuch ci podziękuje

Ta karpatka zawsze się udaje. Gdy wjeżdża na stół, gościom aż leci ślinka

Tę "kawę" możesz pić codziennie przed snem. Smakuje bosko i usypia w 5 minut

Idź do oryginalnego materiału