Jest niskokaloryczny, a jednocześnie syci. Bakłażan z grilla to strzał w dziesiątkę

g.pl 20 godzin temu
Grillowany bakłażan sprawdzi się jako danie główne, przystawka lub dodatek do innych potraw, ponieważ świetnie komponuje się z różnymi smakami. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a intensywny, nieco dymny aromat sprawia, iż z wielkim apetytem sięgamy po kolejny kawałek.
Bakłażan to jedno z głównych warzyw wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej. Warto włączyć go do diety z wielu powodów. Bakłażan jest niskokaloryczny, a jednocześnie - z uwagi na wysoką zawartość błonnika - zapewnia uczucie sytości i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. jeżeli nie masz tradycyjnego grilla, nic straconego. Warzywo można przygotować także w piekarniku lub na patelni grillowej.


REKLAMA


Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę


Ile kalorii ma grillowany bakłażan? To jedno z najmniej kalorycznych warzyw
Wiele osób z pewnością interesuje informacja, ile kcal ma surowy bakłażan i ile kalorii ma grillowany bakłażan. Surowe warzywo o wadze 100 g to zaledwie 25 kcal. Grillowana wersja dostarcza nieco większego zastrzyku energii. jeżeli do przygotowania przystawki nie używamy tłuszczu, to szacuje się, iż w 100 g jest ok. 35-40 kcal. Kaloryczność potrawy zmienia się jednak, jeżeli dodamy tłuszcz, np. oliwę z oliwek. Wówczas w 100 g może zawierać się choćby 150 kcal.


Grillowany bakłażan z pomidorami, czosnkiem i fetą w oliwie z oliwek. Jak zrobić?
jeżeli chcesz przygotować smaczną przekąskę to postaw na grillowanego bakłażana z pomidorami, czosnkiem i fetą w oliwie z oliwek. Na początku zgromadź składniki. Potrzebne będą:


2 bakłażany
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
200 g sera feta
3 pomidory np. malinowe
5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
świeża natka pietruszki (opcjonalnie)


Przepis na grillowanego bakłażana na patelni krok po kroku. Wskazówki dotyczące przygotowania
Jaka jest instrukcja przygotowania tej smakowitej przekąski? Przepis na grillowanego bakłażana na patelni przedstawia się następująco:


Bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm, a następnie lekko solimy
W misce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem
Plastry bakłażana zanurzamy w marynacie
Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy warzywo po 3 minuty na każdą stronę
Zdejmujemy z patelni, na wierzchu każdego plastra układamy pokrojone w drobną kostkę pomidory i ser feta. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie)


Grillowany bakłażan w piekarniku - alternatywny sposób przygotowania dania
Bazując na powyższym przepisie, możesz przygotować także grillowany bakłażan w piekarniku. Plastry bakłażana należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (funkcja grill) i pieczemy przez 10-12 minut (w połowie czasu należy obrócić plastry warzywa na drugą stronę).


Grillowany bakłażan i cukinia. Jak wzbogacić smak dania?
jeżeli chcesz, aby Twoje danie było bardziej zróżnicowane w smaku i zawierało więcej składników odżywczych, to przygotuj grillowanego bakłażana i cukinię. Cukinia jest bardzo delikatna w smaku, zawiera dużo wody, dzięki czemu doskonale nawadnia. Warzywo jest ponadto niskokaloryczne, a zawarte w niej składniki działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Oba warzywa możesz przygotować jednocześnie, jednak należy pamiętać, iż cukinia szybciej się grilluje, dlatego trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Grillowana cukinia świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można serwować ją jako przystawkę bądź dodatek do dań mięsnych lub makaronowych.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Idź do oryginalnego materiału