Wyrazista zupa chrzanowa ugotowana na bazie aromatycznego wywaru to danie, które powinno znaleźć się na świątecznych stołach, obok lub choćby zamiast tradycyjnego żurku. Mało popularna zupa wywodzi się z kuchni staropolskiej, a jej smak jest doskonale znany np. mieszkańcom Lanckorony, którzy gotują ją w bardzo charakterystyczny sposób.
Zupa chrzanowa – odrobina pikanterii na wielkanocnym stole
Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą przygotowana na mięsnym wywarze to doskonałe wielkanocne danie. Jest wyrazistą i pikantną konkurencją dla żurku. W wielu miejscach w Polsce tradycyjnie pojawia się na stole w każde święta Wielkiej Nocy, w innych — nie gotuje się jej wcale. Niestety, zupa chrzanowa, mimo tego, iż wywodzi się z kuchni staropolskiej, przez cały czas jest mało popularna.
Chrzanica, czyli staropolska zupa z chrzanem wywodzi się z gór, a jej podstawą jest bogaty wywar z białej kiełbasy i wędzonki z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Dodaje się do niego także podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawia chrzanem. Najlepiej jest korzystać z chrzanu świeżego samodzielnie utartego, wówczas zupa przybiera bardziej wyrazisty smak.
Doskonałą zupę chrzanową zjemy w Lanckoronie – małopolskiej wsi. Tzw. chrzanówka lanckorońska powstaje na bazie świeżo utartego chrzanu, kawałków wędlin i mięs oraz warzyw. Składniki zalewa się serwatką i doprawia. Do zagęszczenia zupy służy mąka i kwaśna śmietana, a podaje się ją z chlebem i jajkiem.

Przepis na wielkanocną zupę chrzanową – Pyszności; Fot. Adobe Stock
Przepisy wielkanocne. Zupa chrzanowa
Składniki (na 12 porcji zupy):
- 4 łyżki chrzanu (najlepiej świeżo utartego, ale może być ze słoika)
- 3 l wywaru mięsnego (najlepiej na żeberkach)
- 6 kiełbas białych
- 2 cebule
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 8 ziemniaków
- 200 ml śmietany
- majeranek, sól i pieprz do smaku
- jajka jako dodatki
Przygotowanie:
- W garnku rozpuść masło i zeszklij pokrojone w drobną kostkę cebule.
- Kiedy będą podsmażone, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dolej przygotowany wywar mięsny. Gotuj całość na średnim ogniu.
- W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę, dodaj je do zupy, dorzuć również białą kiełbasę (pokrojoną w większe bądź mniejsze kawałki).
- Przypraw całość majerankiem, solą i pieprzem.
- Gotuj, aż ziemniaki uzyskają odpowiednią miękkość.
- Na sam koniec dodaj świeży chrzan. Ważne! Chrzan dodajemy do zupy na końcu. Gdy jest gotowany, nabiera gorzkiego smaku. Zabiel zupę śmietaną.
- Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zobacz także inne przepisy wielkanocne. Poniżej znajdziesz naszą propozycję na podanie białej kiełbasy: