Jesienny Restaurant Week wystartował! Gdzie warto się wybrać

lubelski.pl 3 godzin temu

Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®! Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies najlepsze restauracje w Polsce zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu z prezentem.

Ta odsłona Festiwalu smakuje naprawdę wybitnie, bo oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi odkryciami i ulubionymi miejscami. Sprawdź ich polecenia i rezerwuj stoliki już teraz na RestaurantWeek.pl. Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies!

2PiEr

Lubelszczyzna to prawdziwy raj dla smakoszy, a Lublin – położony na styku kultur wschodu i zachodu – dumnie prezentuje swoje barwne oblicze i chętnie korzysta z bogactwa natury, które inspiruje lokalną kuchnię. W samym sercu miasta, przy ul. Artura Grottgera 2, na piątym piętrze, mieści się 2PiEr – kulinarna perełka regionu.

Z okazji RestaurantWeek® przygotowano dwa autorskie menu. W propozycji A królują wyraziste smaki: balotyna z kurczaka z majonezem wasabi i piklowaną cebulą oraz wellington z karkówki, z pieczarkami i kruszonką serową. Menu B to ukłon w stronę roślinnych kompozycji. Przystawka to krem z dyni z lodami kokosowymi i krokietem z sera Bursztyn, a danie główne – gratin z boczniakiem, piklowaną żurawiną i sosem tymiankowym. Zwieńczeniem uczty w obu wariantach jest aromatyczna babka cytrynowa z lodami kajmakowymi, żelem mlecznym i coulis porzeczkowym. Daj się zachwycić!

La Casa Trattoria

Jedzenie staje się tu pretekstem do spotkań i rozmów, a połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, iż każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i autentyczny smak. W menu znajdziesz prawdziwe włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz manualnie wyrabiane makarony. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wybornych dań: na przystawkę – panuozzo z mozzarellą i prosciutto crudo lub z pesto pietruszkowym i palonym porem. W roli głównej – gnocchi rossi z kalabryjską ndują oraz kremowym mascarpone albo parmigiana di zucchine, czyli zapiekana cukinia w cieście z czerwoną cebulką w sosie z pomidorów san marzano. Na deser – sfinci siciliani lub creme brulee.

Holiday Inn Express

Przy ul. Spadochroniarzy 9, Holiday Inn Express zaprasza do swojej restauracji, gdzie kuchnia łączy smaki z całego świata. To idealne miejsce na swobodną kolację lub spotkanie ze znajomymi w casualowej atmosferze. Podczas RestaurantWeek® Goście mogą skosztować dwóch wyjątkowych menu. Menu A otwierają carpaccio wołowe z oliwą cytrynową, rukolą, kaparami i suszonymi pomidorami, w daniu głównym pojawia się pierś z kaczki w sosie z mandarynek z puree z selera i pieczonymi brokułami, a deserem zachwyca korzenny sernik dyniowy z białą czekoladą i granatem. Menu B to kreatywne, roślinne akcenty: pasta z orzechów nerkowca i szpinaku z chipsami z fioletowych ziemniaków i bryndzą, kuskus perłowy ze smażonym kozim serem, pomarańczową gremolatą i puree z pieczonej pietruszki, a na deser ponownie korzenny sernik dyniowy z białą czekoladą i granatem.

W Lublinie Foodies polecają zajrzeć jeszcze do Pasta Fresca Ristorante oraz Sweet & Spicy Restauracji Indyjskiej. Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies i odkrywaj nowe perełki kulinarne w swoim mieście!

Rezerwuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Masz kulinarny talent? Teraz możesz go wykorzystać i zgarnąć nagrody od Whirlpool, które zamienią Twoją kuchnię w prawdziwe królestwo dla Foodies! Do wygrania są 3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C oraz 5 zestawów akcesoriów do pizzy. Zasady są proste: zarezerwuj udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podziel się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznacz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.

Najlepsze stoliki gwałtownie znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 7 października – 19 listopada

O RestaurantWeek®

Już od ponad 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś RestaurantWeek® jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time).

Źródło: Materiały prasowe

Idź do oryginalnego materiału