Jesień w wersji WEGE – tylko z Fitness Cateringiem! [recenzja diety WEGE]

kulturalnemedia.pl 1 godzina temu

Jesień sprzyja zmianom – zarówno tym w otoczeniu, jak i w codziennych nawykach. To doskonały moment, by zwolnić tempo i zatroszczyć się o organizm. Rozgrzewające zupy, aromatyczne przyprawy i sezonowe składniki tworzą wyjątkowe aranżacje na talerzu, a w tym kulinarnym klimacie szczególnie dobrze spisuje się dieta WEGE od Fitness Cateringu – roślinna propozycja, która łączy sezonowe smaki z codzienną wygodą i pełnowartościowym jadłospisem. Czy taka forma żywienia może być sycąca, zróżnicowana i smaczna?

Co nowego w Fitness Cateringu?

Z dietą pudełkową Fitness Catering mam już całkiem spore doświadczenie – dotąd testowałam dietę SPORT, COMFORT, a także wariant WYBÓR MENU – STANDARD. Każda oferowała coś innego i sprawdzała się w zależności od potrzeb danego okresu – zarówno w intensywniejszych momentach treningowych, jak i wtedy, gdy stawiałam na większy komfort i domowe smaki. Tym razem zdecydowałam się na coś zupełnie dla mnie nowego – dietę WEGE, czyli wegetariańską propozycję opartą na warzywach, nabiale, jajach oraz produktach roślinnych. Choć na co dzień nie rezygnuję z mięsa, postanowiłam dać jej szansę. Czy dieta spełniła moje oczekiwania? Zdecydowanie tak – a oto dlaczego.

Fot. Diana Łętocha

Dieta Wege

Dieta wegetariańska to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, rezygnując z mięsa i ryb, ale nie kosztem smaku czy energii. Składa się z pięciu różnorodnych, pełnowartościowych posiłków opartych na nabiale, jajach i roślinach, które dostarczają niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika. Wyróżniona prestiżową nagrodą „Super Produkt 2025”, dieta WEGE czerpie inspiracje z kultury śródziemnomorskiej, znanej ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie serca i układu krążenia. To także doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie – pomaga budować masę mięśniową i poprawia kondycję, wspierając jednocześnie pełnowartościowy, zrównoważony styl życia. Dieta dostępna jest w kilku wariantach kalorycznych – od 1000 do 2500 kcal.

Fot. Diana Łętocha

Recenzja przykładowego dnia z diety WEGE od Fitness Cateringu

Decydując się na roślinną opcję można poznać jej różnorodność i smaki, a choćby przekonać się o potencjalnych korzyściach dla organizmu – od dostarczenia niezbędnych witamin i minerałów po poprawę samopoczucia i witalności. Tradycyjnie wybrałam wariant 2500 kcal, a poniżej znajduje się przykładowy dzień z menu dla diety WEGE:

  • Śniadanie: baton owsiany z porzeczkami i różanym jogurtem

    Fot. Diana Łętocha

(Skład: jogurt naturalny, jaja kurze, płatki owsiane, porzeczki, mleko, konfitura różana, cukier brązowy, mięta).

Początek dnia to chwila, która zasługuje na coś wyjątkowego – na przykład na pyszne śniadanie, takie, jak pieczony baton owsiany z porzeczkami. Ciasto jest zbite, wilgotne i miękkie, pełne soczystych owoców, których lekka kwaskowatość doskonale równoważy słodycz batona. Drobne ziarenka maku nie tylko dodają smaku, ale i ciekawej, przyjemnej tekstury. W bocznej przegródce towarzyszy mu jogurt o delikatnym, różanym aromacie i smaku konfitury, co nadaje całości lekkości i świeżości. To duet, który nie tylko idealnie się uzupełnia, ale i syci.

  • II śniadanie: kolorowa sałatka z mieszanką ryżu, serem feta i ziołowym sosem

    Fot. Diana Łętocha

(Skład: brokuł, ryż biały, ananas, ser feta, ogórek zielony, sałata rzymska, ryż dziki, kukurydza, oliwa z oliwek, woda, musztarda, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz).

Drugie śniadanie to doskonały czas na przerwę. Najlepiej, aby posiłek był lekki, a zarazem pożywny, a więc taki jak kolorowa sałatka z mieszkanką ryżu i serem feta. W tym pudełku nie ma nudy – danie zachwyca swoją różnorodnością smaków i tekstur. Chrupiące brokuły, słodki i soczysty ananas z kukurydzą, świeży ogórek oraz sałata rzymska świetnie się komponują z mieszanką białego i dzikiego ryżu ugotowanego al dente. Do tego ser feta, który dodaje kremowej, lekko słonej nuty, a całość spaja kremowy, ziołowy sos z miodem i cytryną, który nadaje potrawie świeżości i lekkiej słodyczy. Wszystko jest świeże i soczyste. To połączenie smaków sprawia, iż sałatka jest jednocześnie sycąca i orzeźwiająca – idealna przekąska na półmetku dnia.

  • Obiad: wegetariańska pieczeń z grochu w sosie musztardowym z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i chrzanu

    Fot. Diana Łętocha

(Skład: kasza gryczana, groch, marchew, bulion warzywny, śmietana roślinna 15%, jaja kurze, jogurt naturalny, mąka ziemniaczana, musztarda, babka płesznik, cebula, chrzan, natka pietruszki, czosnek, oliwa z oliwek, papryka słodka, majeranek, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi).

To danie to prawdziwa uczta – sycące, aromatyczne, a przy tym w pełni roślinne. Pieczeń z grochu zaskakuje zwartą, a jednocześnie delikatną strukturą, przypominającą z wyglądu mięsny pasztet. W smaku jednak można poznać, iż jest wegetariańska – wyczuwalna jest słodycz grochu. Idealnie przyprawiona, rozpływa się w ustach. Jest soczysta. Podana w aksamitnym słodko-kwaśnym sosie musztardowym, z wyraźnymi ziarenkami francuskiej musztardy, nabiera wyjątkowego charakteru – jest lekko pikantna, ale nie przytłaczająca. Kasza gryczana ugotowana al dente stanowi doskonały dodatek, który doskonale komponuje się z delikatnością pieczeni. Soczysta surówka z marchewki z subtelną nutką chrzanu dodaje daniu słodyczy, świeżości i chrupkości. Posiłek pięknie i apetycznie pachnie. To harmonijne, sycące danie, które zadowoli choćby najbardziej wymagające podniebienia.

  • Podwieczorek: ciasto szpinakowe z twarogowym kremem

    Fot. Diana Łętocha

(Skład: twaróg sernikowy, jaja kurze, mąka pszenna, szpinak, cukier, olej rzepakowy, mięta, agar, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy).

Ten deser zaskakuje już samym wyglądem – intensywny, zielony kolor ciasta to zasługa świeżego szpinaku, który w smaku jest wręcz niewyczuwalny. Wilgotne i delikatne ciasto przypomina biszkopt. Idealnie łączy się z lekkim kremem na bazie twarogu z waniliową nutą, przypominając klasyczny sernik na zimno. Obie warstwy idealnie się ze sobą łączą. To świetna, słodka propozycja, idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Lekka, orzeźwiająca, a przy tym pełna smaku – doskonała słodycz, która cieszy nie tylko podniebienie, ale i wzrok swoim uroczym kolorem.

  • Kolacja: pomidorowa zupa krem z czosnkowymi grzankami

    Fot. Diana Łętocha

(Skład: pomidory, bulion warzywny, seler, pietruszka, cebula, grzanki pszenne, koncentrat pomidorowy, por, czosnek, oliwa z oliwek, syrop z agawy, bazylia, czosnek, sól, pieprz).

Dzień kończy się dobrze, gdy na talerzu pojawia się domowa, gorąca i lekka zupa krem z pomidorów. Solidna porcja – gęsta, aromatyczna z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, ma idealną równowagę – jest kwaśna, z lekką słodyczą i subtelną pikantnością, podkreśloną aromatem czosnku i świeżej bazylii. Liczne, chrupiące grzanki z czosnkiem dopełniają kompozycję, tworząc sycące danie idealne na wieczór. To zupa, która koi i rozgrzewa, zachęcając do relaksu po długim dniu.

Podsumowanie

Muszę przyznać, iż dieta WEGE od Fitness Cateringu bardzo mnie zaskoczyła, a wręcz – zszokowała… ale – pozytywnie! Choć na co dzień w mojej diecie są produkty mięsne, przez cały tydzień diety ani razu nie odczułam ich braku, ani choćby o nich nie pomyślałam. Menu było nie tylko smaczne, ale naprawdę mocno różnorodne. Każdego dnia znajdowały się w nim zarówno desery (ciastka, muffinki czy ulubiona tapioka), jak i sycące dania obiadowe, w tym zupy, makarony, gulasze czy placuszki.

Fot. Diana Łętocha

Na szczególne uznanie zasługuje także dbałość o sezonowość składników – jesień na talerzu była wyczuwalna w każdym detalu. Wszystkie potrawy były świeże, aromatyczne i niesamowicie estetycznie podane. A smak? Cóż, poziom dań godzien najlepszych restauracji. Naprawdę – to jedna z najlepszych i najsmaczniejszych diet, z jakimi miałam dotąd do czynienia. To nie jest tylko zdrowe odżywianie, ale i prawdziwa kulinarna przyjemność.

Będąc na pudełkowej diecie WEGE, niczego mi nie zabrakło – i tyczy się to nie tylko smaku, ale i wyżej wspomnianej energii. Czułam się świetnie; samopoczucie – dopisywało, forma jak była, tak dalej jest na odpowiednim poziomie, a dieta WEGE idealnie wpasowała się w potrzeby moich wymagających treningów. Z powodzeniem więc sprawdzi się nie tylko wśród wegetarian. To świetna opcja również dla osób, które chcą ograniczyć mięso, nie rezygnując przy tym ze smaku i sytości. A uwierzcie mi – możecie naprawdę miło się zaskoczyć!

Fot. Diana Łętocha

Wybierz WEGE od Fitness Cateringu!

Pyszna, sezonowa, pełna aromatów i koloru – dieta WEGE od Fitness Catering to dowód na to, iż roślinne jedzenie potrafi zaskakiwać smakiem oraz formą! Tą i wiele innych opcji znajdziesz na stronie fitnesscatering.com.pl. Nie czekaj – zamów i ciesz się jesiennymi pysznościami!


Jesienią warto zadbać o siebie nie tylko od wewnątrz, ale i zewnątrz. Przydadzą Ci się pielęgnacyjne kosmetyki od FaceBoom – najlepiej z serii Boombastic.

Idź do oryginalnego materiału