Jesienny obiad wege nie tylko na piątek i nie tylko z dyni - tak pyszny, iż nie uwierzysz, iż jest bez mięsa!

g.pl 5 dni temu
Jesienny obiad wege to bogactwo smaków i aromatów. Cudowne, świeże i pyszne warzywa pozwolą na przygotowanie posiłków, które pokocha cała twoja rodzina.
Wiele osób, które jada mięso, uważa, iż nie da się nic pysznego zrobić, jeżeli w przepisie zabraknie białka zwierzęcego. Tymczasem kuchnia wege jest dużo smaczniejsza, niż się wydaje i może stanowić cudowne urozmaicenie diety także dla "mięsożerców". Warzywa i owoce to bardzo istotny element naszego żywienia.


REKLAMA


Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]


Jesienny obiad wege - skąd czerpać inspiracje?
Jesienny obiad wege, to prawdziwe bogactwo możliwości. Jest to idealny moment, ponieważ ma się dostęp do wszystkich świeżych warzyw oraz dużej części owoców. Sezonowe produkty dają wiele możliwości kulinarnych. Inspiracje można czerpać z wielu miejsc - choćby z przepisów, w których znajduje się mięso. Wystarczy zastąpić białko zwierzęce soją, tofu, ciecierzycą, innymi strączkami, czy boczniakami. W niektórych przepisach może też się sprawdzić jajko, czy ser. Białko w diecie wege jest więc obecne.


Jakie są jesienne warzywa?
O tej porze roku można tworzyć cudowne potrawy z cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów. Bez problemu przyrządzić można leczo albo smakowity i kolorowy gulasz lub zupę gulaszową. Każde z wymienionych warzyw można też zapiekać, a faszerowany pomidor, papryka czy cukinia to cudowne danie obiadowe, ale także idealne na spotkanie ze znajomymi czy rodziną.
Oczywiście dostępne są także świeże buraki, ziemniaki, marchew czy brukselka, które stanowić mogą podstawę aromatycznych zup, ale także zapiekanek.
jeżeli chodzi o jesienne warzywa, to nie można zapominać tutaj o dyni, która może być podstawą przepysznej zupy krem z grzankami. Można też zrobić deser w postaci placuszków dniowych.


Zobacz też: Tofu na grilla w tajskiej marynacie. W kilka chwil wyczarujesz przekąskę, której trudno się oprzeć
Jakie warzywa jeść jesienią? Podpowiadamy
W zasadzie nie ma tutaj ograniczeń, bo wszystkie witaminy i mikroelementy mają ogromne znaczenie dla naszej diety i zdrowia. Warzywa stanowią jeden z ważniejszych elementów każdej diety i nie powinno ich się pomijać w tworzeniu posiłków. Zaleca się ich spożywanie codziennie. Jakie warzywa jeść jesienią? Najlepiej wszystkie, do których ma się dostęp, a zwłaszcza sezonowe. Pomogą one wzmocnić nasz organizm na zimę i zabezpieczyć przed infekcjami dzięki wszystkim witaminom i mikroelementom, które zawierają.
Wegetariański obiad jesienią, czyli pyszny pomysł na makaron z pesto z cukinii
Jest to posiłek pożywny i bogaty we wszystko, co jest istotne. Nie jest bardzo kaloryczny, a zawiera również białko ze strączków. Wegetariański obiad jesienią nie musi być nudny, a może być łatwy i szybki w przyrządzeniu.
Składniki:


2 spore cukinie
200 g gotowanej ciecierzycy
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
ulubione zioła
sól, pieprz
oliwa.


Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dołożyć posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę. Dodać umytą i pokrojoną w półplasterki, cukinię. Smażyć na małym ogniu, aż cukinia zmięknie. Dodać zioła i przyprawy. Zblendować na jednolitą, dość rzadką masę, dodać ciecierzycę. Można też zblendować razem z ciecierzycą - wtedy pesto będzie bardziej gęste i można podawać je też jako pastę do chleba. Ugotować makaron i wymieszać z pesto.


Pomysł na wege obiad jesienny - prosty przepis
Większości z nas znana jest potrawa o nazwie risotto. Tymczasem nie mniej pyszne jest także pęczotto, które przygotowuje się analogicznie. Stanowi świetny pomysł na wege obiad jesienny np. z grzybami, które także są sezonowym produktem.
Składniki:


200 g kaszy pęczak
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 g świeżych grzybów
ok. 2 l bulionu warzywnego
śmietana 12%
rozmaryn, tymianek
sól, pieprz.


Wykonanie:
Jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać posiekany czosnek i smażyć chwilę razem. Dodać świeże, oczyszczone grzyby i smażyć 10 minut. Dodać do bulionu warzywnego razem z przyprawami i gotować razem kilka minut, aby przeszedł aromatem grzybów i ziół. Podsmażyć drugą cebulę, zeszklić i dodać czosnek. Dodać kaszę pęczak i przez chwilę smażyć, a następnie podlewać bulionem. Płyn dolewać łyżką wazową, gdy kasza wchłonie kolejne jego porcje. Gdy kasza zmięknie, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Można podawać posypane serem.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Idź do oryginalnego materiału