Jesienny nastrój

bialyorzel24.com 6 godzin temu

Jesień to wyjątkowa pora roku – pełna spokoju, zapachu mokrych liści i kubków gorącej herbaty. Dni stają się krótsze, a wieczory zachęcają, by zwolnić, otulić się kocem i znaleźć przyjemność w codziennych drobiazgach. Warto więc zadbać o jesienny nastrój w domu, kuchni i garderobie.

Fot. Archiwum WEM

Jesienne smaki

Kiedy za oknem szaro, nic tak nie poprawia nastroju jak aromatyczne dania z sezonowych warzyw. Jesień to czas dyni, grzybów, jabłek i śliwek. W kuchni królują korzenne przyprawy – cynamon, goździki, imbir, kurkuma – które nie tylko podkreślają smak, ale też rozgrzewają organizm.

Najlepiej rozpocząć dzień od kubka gorącej herbaty z miodem i cytryną lub – w bardziej wyrafinowanej wersji – z dodatkiem pomarańczy, goździków i odrobiny cynamonu. W długie wieczory świetnie sprawdza się napar z imbirem i miodem albo herbata z sokiem malinowym.

Warto też wykorzystać bogactwo jesiennych plonów w kuchni, uwzględniając sezonowe warzywa w codziennym menu. Zupa z dyni już samym swoim kolorem rozwesela jesienną szarość, a to tylko jeden z przykładów.

Jesienny dom

Jesień to najlepszy moment, by zamienić dom w przytulne schronienie. Nie potrzeba dużych zmian – wystarczy kilka detali.

Warto postawić na miękkie koce, poduszki w ciepłych barwach i zapachowe świeczki o aromacie wanilii, dyni lub drzewa sandałowego. Świetnym dodatkiem są suszone liście w ramkach, wrzosy i naturalne ozdoby – szyszki, gałązki, dynie ozdobne.

Warto też zadbać o oświetlenie. Zamiast ostrego światła z sufitu wybierz delikatne lampki, świece i girlandy – stworzą klimat idealny na długie, jesienne wieczory.

Jesień w garderobie

W modzie jesiennej 2025 królują stonowane barwy ziemi – beże, karmel, oliwka, rdzawy brąz i granat. Bardzo modny w tym sezonie jest też kolor czekoladowy, który pojawia się dosłownie wszędzie – marynarka, buty, płaszcz czy golf o grubych splotach w tym kolorze będą modnym dodatkiem. Jednak projektanci podpowiadają, by nie bać się akcentów kolorystycznych.
Warto ożywić stylizację kolorowym szalikiem, czapką w odcieniu musztardowym lub płaszczykiem w przygaszonym fiolecie. Na topie są też odcienie bordo, kasztanowego i głębokiej zieleni, które świetnie komponują się z wełną i dzianiną.

W szafie nie może zabraknąć ciepłego swetra z grubym splotem, wełnianego płaszcza oraz botków lub kozaków na stabilnym obcasie. Jesień to czas wygody – postaw więc na miękkie tkaniny i warstwy, które łatwo dopasować do zmiennej pogody.

Jesienny spacer

Jesień to pora, która uczy nas doceniać spokój, prostotę i ciepło codziennych chwil. Wystarczy kilka zmian w domu, kilka aromatycznych przepisów i odrobina koloru w garderobie, by chłodne dni stały się naprawdę przyjemne.

Warto jednak pamiętać, iż dla zdrowia istotny jest ruch i przebywanie na świeżym powietrzu. choćby gdy pogoda nie zachęca, spacer będzie dobry dla naszego organizmu. Oczywiście trzeba pamiętać o odpowiednim do aury ubiorze, ale zmobilizowanie się i wyjście z domu będzie korzystne zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i naszej psychiki.

A po spacerze… zaparz herbatę, zapal świecę, okryj się kocem i pozwól, by jesień zagościła nie tylko za oknem – ale i w Twoim nastroju.

WEM

Przepisy na jesienne dania

Zupa krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym

Składniki:
– 1 kg obranej dyni, pokrojonej w kostkę
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka świeżo startego imbiru
– 400 ml mleka kokosowego
– 500 ml bulionu warzywnego
– sól, pieprz, kurkuma
– oliwa

Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj imbir i kawałki dyni. Zalej bulionem, gotuj około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Dodaj mleko kokosowe, przyprawy i zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z grzankami lub pestkami dyni.

Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami

Składniki:
– 4 duże jabłka
– 4 łyżeczki miodu
– garść posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżeczka cynamonu
– odrobina masła

Przygotowanie:
Wydrąż środek jabłek, wypełnij go mieszanką miodu, orzechów i cynamonu. Na wierzchu połóż kawałek masła. Piecz w 180°C przez ok. 25 minut. Podawaj ciepłe – same lub z kulką waniliowych lodów.

Risotto z grzybami i parmezanem

Składniki:
– 1 szklanka ryżu arborio
– 250 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki lub pieczarki)
– 1 cebula
– 1/2 szklanki białego wina
– 1 litr bulionu warzywnego
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki startego parmezanu
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby i smaż, aż puszczą wodę. Wsyp ryż, smaż chwilę, aż stanie się szklisty, po czym wlej wino. Gdy odparuje, stopniowo dolewaj gorący bulion, mieszając aż ryż stanie się kremowy. Na końcu dodaj parmezan.

Idź do oryginalnego materiału