Jedzenie łączy… o kuchni łemkowskiej Grażyna Betlej-Furman

kbp.krosno.pl 2 dni temu

12 maja 2025 r. w Krośnieńskiej Bibliotece Publicznej gościła Grażyna Betlej-Furman, autorka książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!". Spotkanie prowadził Przemek Polański.

Grażyna Betlej-Furman urodziła się w Międzyrzeczu, niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie mieszkali jej rodzice - przesiedleńcy. Ma łemkowskie korzenie. Jej dziadkowie pochodzili z Ropek (pow. gorlicki, gm. Uście Gorlickie), skąd zostali wysiedleni, jednak wrócili do domu. Grażyna Betlej-Furman w Ropkach (u podnóża najwyższych szczytów Beskidu Niskiego - Ostrego Wierchu i Lackowej) spędziła dzieciństwo. w tej chwili prowadzi tam gospodarstwo agroturystyczne "Swystowy Sad", w którym sama gotuje dla swoich gości. Serwuje m.in. potrawy łemkowskie, choć nie tylko, ponieważ - jak sama mówi - bardzo lubi eksperymenty kulinarne. W "Swystowym Sadzie" organizuje też plenery malarskie i fotograficzne oraz warsztaty rękodzieła.

Swoją pierwszą książkę wydała w 2014 r. Była to publikacja "Domowa pierogarnia" (Wydawnictwo Olesiejuk). Druga pozycja kulinarna "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" ukazała się w 2024 r. (nakładem Wydawnictwa Libra). Stanowi zbiór kilkudziesięciu przepisów kuchni łemkowskiej (prostej, skromnej, ale bardzo smacznej, przygotowywanej ze składników, które odnaleźć można w wiejskim ogrodzie i w spiżarni łemkowskiej chyży). Książka jest pięknie wydana i bogato ilustrowana.

Podczas spotkania w bibliotece Grażyna Betlej-Furman nie tylko mówiła o bogatych tradycjach kulinarnych na Łemkowszczyźnie, ale opowiadała o codziennym życiu Łemków w dawnych Ropkach, które niegdyś tętniły życiem. Autorka wracała też do wspomnień z dzieciństwa. Wspominała kuchnię babci i mamy, a także potrawy, smaki i zapachy, które pozostaną z nią na zawsze. Chętnie dzieliła się opowieściami o swojej rodzinie, o swoich przodkach (dziadkach), którzy byli ludźmi biednymi, ale bardzo otwartymi i gościnnymi.

Uczestnicy spotkania mogli poczęstować się wypiekiem przygotowanym przez Grażynę Betlej-Furman - pysznym kołaczem z serem, powidłem i kruszonką. Osoby, które zakupiły najnowszą książkę "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" otrzymały od autorki nie tylko autograf, ale także specjalnie przygotowaną (promocyjną) pieczątkę.

Grażyna Betlej-Furman chciałaby wydać kolejną książkę kulinarną (tym razem znalazłyby się w niej przepisy na autorskie potrawy, którymi częstuje gości w "Swystowym Sadzie").

Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman odbyło się w ramach projektu "Miejsca, ludzie, rzemiosło = dziedzictwo regionu!" dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2025.

Idź do oryginalnego materiału