Jedno z najbardziej wartościowych mięs. Wciąż jemy je w Polsce zbyt rzadko

mamadu.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak piec gęś, żeby była miękka? Fot. Marta Lewandowska


"Na świętego Marcina najlepsza gęsina" - głosi powiedzenie i jest w tym sporo prawdy, bo na gęsinę zwyczajnie zaczął się sezon. Jednak to mięso warto wprowadzić do swojego jadłospisu na stałe, bo gęś siłą swojej natury wymusza bardziej naturalną hodowlę niż np. kurczak, a do tego to mięso jest bardzo zdrowe.


Gęsina jest najlepsza w listopadzie, bo właśnie wtedy ptaki z wiosennego lęgu dojrzewają.

Choć tłusta, to bardzo zdrowa, smalec z gęsi stosuje się w medycynie ludowej.

Gęsina jest najbardziej ekologicznym z drobiów. Do tego jest bogata w kwasy omega-3 i omega-6, żelazo, cynk i witaminy z grupy B.


Gęsina dyskwalifikuje konkurencję


Gęsi nie da się efektywnie hodować w klatkach, jak robi się to w przypadku kurczaków. Gęś jest arystokratką wśród drobiu i potrzebuje sporo swobody, żeby zdrowo rosnąć. Jak mawiała moja babcia: "Gęś bez wody się nie chowa". Ten ptak musi chodzić po wybiegu zewnętrznym, pływać w stawie i być dobrze karmiony.

Gęś wymusza więc na hodowcach dobre traktowanie, bo inaczej... nie przynosi zysków. A to znaczy, iż gęsina nie jest tak sztuczna, jak kurczak z chowu klatkowego, nie jest tak nafaszerowana chemią, a do tego w znaczącej większości przypadków ma za sobą szczęśliwe życie. jeżeli więc sięgasz w swojej diecie po mięso - gęś powinna wejść na stałe do twojego jadłospisu, bo hodowla jest moralna i mało uciążliwa dla środowiska, jeżeli porównać ją z innymi.

Do tego warto wspomnieć, iż Polska jest liderem w Europie, jeżeli chodzi o hodowlę gęsi. Sięgając po gęsinę, wspierasz więc polskich producentów, a poza tym wiadomo, im krótszą drogę musi przebyć mięso na twój stół, tym jest świeższe i zdrowsze. A tu gęsina też dyskwalifikuje konkurencję.

Dla rozwoju mózgu - gęsina!


W mięsie gęsi znajdziemy m.in. cenne kwasy omega-3 i omega-6, które doskonale wpływają na pracę mózgu i serca. Co ważne, te kwasy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt i małych dzieci. Dziś ciężarnym zaleca się suplementację kwasów nasyconych, jednak nie powinniśmy zapominać o uzupełnianie ich w diecie dziecka.

Wsparciem układu nerwowego zajmą się też zawarte w gęsinie witaminy z grupy B, szczególnie dużo znajdziemy tu niacyny. Poza tym drobiowa arystokratka dostarczy też witamin A, PP (K) czy E. W gęsinie nie brakuje też pierwiastków, które wspierają odporność i siłę organizmu. Warto wspomnieć o żelazie, cynku, potasie czy magnezie. A do tego oczywiście białko.

Gęś jest tłusta? I dobrze!


Smalec gęsi przez wiele pokoleń był traktowany jak najcenniejszy lek na różne przypadłości. Nasze prababki wcierały go, aby pozbyć się zmarszczek. Jednak stosowano go także szeroko w medycynie ludowej. Miał pomagać na bóle stawów i mięśni, kaszel, a choćby zapalenie oskrzeli. Chorego po prostu smarowano nim jak balsamem.

Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających działanie lecznicze gęsiego tłuszczu w walce z tymi przypadłościami, ale... skoro robiono tak przez pokolenia, to może coś w tym jest? Smalec z gęsi nadaje się także do smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia, jednak jak z każdym tłuszczem zwierzęcym, warto zachować umiar w jego stosowaniu.

Jak przyrządzić gęsinę?


Gęsina może przerażać początkujących kucharzy, wszak w całości to naprawdę wielka bestia. Jedna bać się jej nie trzeba. Najprostszym przepisem na przygotowanie świętomarcińskiej uczty jest nafaszerowanie tuszki jabłkami i pomarańczami. Doskonale sprawdzą się pomarańcze deserowe i cierpkie jabłka, np. szara reneta. Od zewnątrz i wewnątrz gęś nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, Zostawiamy na 12 godzin.

Jak upiec gęś, żeby była miękka?


Zamarynowanego ptaka pieczemy 45 min na każdy kilogram tuszy w piekarniku nagrzanym do 160 st., na dno piekarnika można wstawić miskę z wodą i kilkoma plastrami pomarańczy. Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze dwie godziny pieczenia, później można polewać ptaka tłuszczem, który się z niego wytopi.

Idź do oryginalnego materiału