- Jak powstaje i skąd pochodzi biała herbata?
- Biała herbata – adekwatności prozdrowotne
- Jak prawidłowo parzyć białą herbatę?
- Jak smakuje biała herbata?
- Biała herbata – kto powinien ją pić i dlaczego?
- Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania białej herbaty?
- Najbardziej szlachetna odmiana herbaty
Tuż obok kawy, herbata jest najczęściej spożywanym i najchętniej wybieranym napojem przez Polaków. Pijemy jej ponoć choćby więcej niż Japończycy, a jeżeli chodzi o jej spożycie w Europie jesteśmy na trzecim miejscu. Najchętniej sięgamy po tradycyjną czarną herbatę, zwykle z dodatkiem cukru, ewentualnie z cytryną. Nieco rzadziej, dla zdrowia, szczupłej sylwetki i w celu opóźnienia procesów starzenia wybieramy zieloną herbatę – całkiem sporo wiemy o jej dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Najmniejszym zainteresowaniem, a szkoda, cieszy się natomiast w naszym kraju herbata biała, uznawana za jedną z najszlachetniejszych i najdelikatniejszych odmian. Jakie adekwatności ma biała herbata, jakie są jej odmiany, jak należy ją parzyć, dlaczego warto ją spożywać i jaki może to mieć wpływ na nasz organizm? Sprawdźmy.
Jak powstaje i skąd pochodzi biała herbata?
Tradycyjnie biała herbata wytwarzana jest w Chinach, choć dziś w mniejszych ilościach produkuje się ją także w innych obszarach Azji. Co interesujące proces obróbki składa się wyłącznie z dwóch prostych kroków, czyli zbiorów i suszenia. Sprawia to, iż biała herbata jest najmniej przetworzonym napojem spośród wszystkich herbat powstających z roślin o nazwie Camellia Sinensis (czyli herbata chińska). Co interesujące również forma zbierania herbaty wyróżnia białą odmianę na tle innych herbat – zbierane są wyłącznie pączki, pokryte białym meszkiem, które suszy się bezpośrednio po zebraniu. Proces obróbki białej herbaty ograniczony jest więc do minimum. Po zebraniu i wysuszeniu pąków w ciągu zaledwie kilku dni, jest ona gotowa do spożycia. Cały proces nie jest w żaden sposób przyspieszany i odbywa się całkowicie naturalnie.
Biała herbata – adekwatności prozdrowotne
Spośród innych herbat, herbata biała jest najmniej przetworzona. Wyróżnia się imponującą ilością cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, zawiera między innymi:
- witaminę C,
- witaminę B3,
- mangan,
- fluor,
- przeciwutleniacze jak polifenole i katechiny.
Biała herbata to cenne źródło antyoksydantów spowalniających procesy starzenia się. Zawiera także flawonoidy, które zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia, pomaga także zmniejszyć uczucie zmęczenia. Zawarta w niej witamina B3 (niacyna) wspomaga prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu. Regularne spożywanie białej herbaty:
- działa pobudzająco,
- wpływa na poprawę koncentracji i pamięci,
- pomaga złagodzić stres i napięcia,
- działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo – między innymi pomaga zapobiegać rozwojowi próchnicy (o ile nie zawiera cukru),
- reguluje poziom cholesterolu,
- pomaga regulować ciśnienie krwi,
- ogranicza ryzyko wystąpienia zawału serca,
- wykazuje działanie detoksykujące,
- ma korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego,
- opóźnia procesy starzenia się organizmu,
- przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.
Jak prawidłowo parzyć białą herbatę?
Białą herbatę możemy parzyć zarówno w wysokich, jak i niższych temperaturach. Bez obaw możemy parzyć liście w temperaturze około 90°C, wówczas łyżeczkę suszu zalewamy 200 ml wody i parzymy herbatę przez 3 minuty. Możemy także parzyć białą herbatę w 70°C. Temperaturę tą otrzymamy odczekując mniej więcej 6 minut po zagotowaniu się wody. Łyżeczkę herbaty zalewamy 200 ml wody, a czas parzenia, powinien wynosić wówczas odrobinę dłużej, czyli od 4 do 6 minut.
Jak smakuje biała herbata?
Liście białej herbaty mają delikatny biało-srebrny kolor, zdarza się, iż są pokryte miękkim, aksamitnym meszkiem. Napar jaki otrzymamy po ich zaparzeniu przybiera jasną, lekko miodową barwę. Smak białej herbaty jest subtelny, delikatnie słodkawy i w przeciwieństwie do smaku zielonej herbaty, zupełnie pozbawiony goryczy. W zależności od odmiany, można w niej wyczuć nuty kwiatowo-owocowe lub bardziej ziołowe.
Biała herbata – kto powinien ją pić i dlaczego?
Ze względu na zawartość witaminy C i adekwatności przeciwwirusowe biała herbata jest polecana w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na infekcje i przeziębienia. Ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów i pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu we krwi i zwiększyć poziom „dobrego”, warto, aby do codziennej diety włączyły ją osoby starsze, a także narażone na choroby układu krążenia. Pomaga ona również wzmocnić kości, w tym zęby, zapobiega próchnicy i poprawia stan dziąseł, dzięki adekwatnościom antybakteryjnym. Jej spożywanie w umiarkowanych ilościach bezpieczne jest dla osób w każdym wieku, w tym również dla dzieci.
Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania białej herbaty?
Herbata biała ze względu na adekwatności pobudzające nie powinna być spożywana tuż przed snem, w późnych godzinach wieczornych. Zbyt duże jej ilości przed zaśnięciem, mogą być przyczyną bezsenności. Choć picie naparu z białej herbaty nie jest niebezpieczne dla kobiet w ciąży, jego nadmierne spożycie może w tym okresie doprowadzić do ograniczenia wchłaniania się kwasu foliowego, który w czasie ciąży jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, biała herbata spożywana w nadmiarze może przyczynić się także do zaburzeń prawidłowego wchłaniania witaminy B1 i żelaza.
Najbardziej szlachetna odmiana herbaty
Naturalny sposób pozyskiwania białej odmiany herbaty, a także to, iż jest niemalże zupełnie nieprzetworzona, jej adekwatności prozdrowotne, delikatny smak i piękny aromat sprawiają, iż jest ona uznawana jest za jedną z najbardziej szlachetnych odmian tego trunku. Biała herbata wykorzystywana jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym i farmaceutycznym. Warto włączyć ją do codziennej diety, między filiżanką porannej kawy a tradycyjną, dobrze nam znaną czarną herbatą. W zależności od indywidualnych upodobań możemy wybrać czystą białą herbatę, herbatę białą cejlońską, herbatę białą Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), która jest mieszanką pąków z dodatkiem większych liści, bądź wersję z dodatkami, na przykład herbatę białą pomarańczową, herbatę białą z maliną, tropikalną czy z herbatę białą z aloesem.