Jakie ciasto na pierogi – zwykłe, postne, mleczne czy z masłem?

radiokielce.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Jakie ciasto na pierogi – zwykłe, postne, mleczne czy z masłem?


Popularność pierogów bierze się z ich smaku i prostoty wykonania. Ciasto wypełnione smacznym farszem jest w stanie zaspokoić kulinarne oczekiwania amatorów dobrego jedzenia. To także dobry sposób na szybkie i tanie danie. Pierogi cieszą się popularnością zwłaszcza w Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić pyszne ciasto na pierogi?

Można wybrać zwykłe, postne, mleczne lub z masłem.

Ciasto pierogowe zwykłe

Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, około 2 szklanek ciepłej wody

Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę przez gęste sito, formujemy kopczyk, robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy przez około 15 minut, stopniowo dodając ciepłą wodę, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Przykrywamy lnianą ściereczką.

Ciasto pierogowe postne

Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, około 2 szklanek ciepłej wody.

Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę przez gęste sito, formujemy kopczyk, robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy przez około 15 minut, stopniowo dodając ciepłą wodę, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Przykrywamy lnianą ściereczką.

Mleczne ciasto na pierogi

Składniki: 4 szklanki mąki, ¾ szklanki gorącej wody, ¾ szklanki zimnego mleka.

Sposób przygotowania: Po przesianiu mąki przez gęste sito, formujemy na stolnicy kopczyk i robimy wgłębienie. Powoli wlewamy do niego na przemian gorącą wodę i zimne mleko, jednocześnie zagniatając ciasto. Wodę z mlekiem dodajemy tylko do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne, ale nie lepkie. o ile jest zbyt luźne, dodajemy trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. Pozostawiamy na kwadrans.

Ciasto pierogowe z masłem

Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka miękkiego masła, około 2 szklanek ciepłej wody.

Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy kopczyk, w którym robimy niewielkie wgłębienie, dodajemy sól i masło. Zagniatamy ciasto, dodając ciepłą wodę niewielkimi porcjami.

Jak lepić pierogi?

Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na cztery części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek o grubości 2-3 mm. Podsypujemy od spodu mąką i wykrawamy kółka szklanką lub specjalną foremką. Na środek każdego z nich kładziemy farsz i zaklejamy starannie brzegi. Można je ozdobić, zaginając kilkakrotnie sklejony brzeg do wewnątrz.



Idź do oryginalnego materiału