Popularność pierogów bierze się z ich smaku i prostoty wykonania. Ciasto wypełnione smacznym farszem jest w stanie zaspokoić kulinarne oczekiwania amatorów dobrego jedzenia. To także dobry sposób na szybkie i tanie danie. Pierogi cieszą się popularnością zwłaszcza w Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić pyszne ciasto na pierogi?
Można wybrać zwykłe, postne, mleczne lub z masłem.
Ciasto pierogowe zwykłe
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, około 2 szklanek ciepłej wody
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę przez gęste sito, formujemy kopczyk, robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy przez około 15 minut, stopniowo dodając ciepłą wodę, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Przykrywamy lnianą ściereczką.
Ciasto pierogowe postne
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, około 2 szklanek ciepłej wody.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę przez gęste sito, formujemy kopczyk, robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy przez około 15 minut, stopniowo dodając ciepłą wodę, dopóki nie stanie się miękkie i elastyczne. Przykrywamy lnianą ściereczką.
Mleczne ciasto na pierogi
Składniki: 4 szklanki mąki, ¾ szklanki gorącej wody, ¾ szklanki zimnego mleka.
Sposób przygotowania: Po przesianiu mąki przez gęste sito, formujemy na stolnicy kopczyk i robimy wgłębienie. Powoli wlewamy do niego na przemian gorącą wodę i zimne mleko, jednocześnie zagniatając ciasto. Wodę z mlekiem dodajemy tylko do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne, ale nie lepkie. o ile jest zbyt luźne, dodajemy trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. Pozostawiamy na kwadrans.
Ciasto pierogowe z masłem
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka miękkiego masła, około 2 szklanek ciepłej wody.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy kopczyk, w którym robimy niewielkie wgłębienie, dodajemy sól i masło. Zagniatamy ciasto, dodając ciepłą wodę niewielkimi porcjami.
Jak lepić pierogi?
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na cztery części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek o grubości 2-3 mm. Podsypujemy od spodu mąką i wykrawamy kółka szklanką lub specjalną foremką. Na środek każdego z nich kładziemy farsz i zaklejamy starannie brzegi. Można je ozdobić, zaginając kilkakrotnie sklejony brzeg do wewnątrz.














