Jaka jest różnica między żurkiem i barszczem białym? najważniejszy jest jeden składnik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Żurek - Pyszności; Foto: Canva.com


Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie wielkanocny stół bez żurku. W niektórych częściach Polski przygotowuje się z kolei barszcz biały. Pomimo tego, iż wyglądają bardzo podobnie, to smakują nieco inaczej. Cały sekret tkwi w jednym, ważnym składniku. A ty co wybierasz: żurek czy barszcz biały?

Jaka jest najważniejsza różnica pomiędzy żurkiem i barszczem białym?

Na samym wstępie warto podkreślić, iż są to bardzo podobne do siebie zupy. Niektórzy nieświadomie stosują nazwy żurek i barszcz biały i nie zdają sobie sprawy z faktu, iż są to dwie zupełnie inne zupy. Wyglądają podobnie, a smakują nieco inaczej. jeżeli zastanawiasz się, co ugotować – żurek czy barszcz biały, to wiedz, iż różnica tkwi nie tylko w składzie, ale i w samym sposobie gotowania.

W tym wszystkim najważniejszy jest zakwas, na bazie którego przygotowuje się te dwie popularne zupy. W przypadku żurku jest to zakwas żytni, natomiast barszcz biały robi się na bazie zakwasu pszennego. Okazuje się jednak, iż nie tylko zakwas różni te dwie popularne zupy na Wielkanoc. Jest coś jeszcze, co wpływa na ich smak.

Żurek – Pyszności; Foto: Canva.com

Zakwas z mąki pszennej na barszcz biały możesz z powodzeniem zastąpić kapustą kiszoną lub kwaśnym mlekiem. Żurek gotuje się na zakwasie żytnim i nie ma praktycznie żadnej możliwości, by go zastąpić innym produktem. Najważniejsza różnica między żurkiem i barszczem białym jest taka, iż ten pierwszy stosuje się w formie zalewy do innych produktów, takich jak kiełbasa, jajka czy twaróg.

Żurek czy barszcz biały — jak gotować te popularne zupy?

Jeśli dalej wahasz się, co ugotować na Wielkanoc — żurek czy barszcz biały, to dobrze, żebyś wiedział, iż różnica pomiędzy nimi tkwi również w samym sposobie gotowania i dodatkach, które mają wpływ na finalny smak zupy.

Barszcz biały – Pyszności; Foto Canva.com

Pamiętaj, iż barszcz biały gotuje się na bazie mleka, grzybów i zakwasu, natomiast żurek na wywarze z białej kiełbasy, żeberek, boczku czy wybranej wędzonki. Warte podkreślenia jest również to, iż w barszczu białym znajdziesz zdecydowanie więcej warzyw. W przypadku żurku powinny to być jedynie – posiekana marchewka i zielona pietruszka. Bardzo często dodaje się do niego również suszone grzyby, które podkreślają smak zupy.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak przygotować mocno serowy omlet na chlebie:

Idź do oryginalnego materiału