Jaka dieta w chorobie wrzodowej?

dietetykaga.pl 6 miesięcy temu
Choroba wrzodowa to dość powszechna choroba przewodu pokarmowego. Szacuje się, iż cierpi na nią w Polsce co dziesiąty dorosły Polak. Czym się ona objawia i jaką dietę stosować przy chorobie wrzodowej?

Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej choroba wrzodowa charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy to znaczy ubytków błony śluzowej sięgającej do warstwy mięśniowej. Najczęstszą przyczyną jest zakażenie bakterią Helicobacter Pylori. W przypadku wrzodów żołądka charakterystyczny jest silny ból w górnej części brzucha w czasie spożywania posiłku, zaś przy wrzodach dwunastnicy ból pojawia się na czczo (często w godzinach nocnych około 23.00-2.00) i 2-3 godziny po posiłku, który ustępuje po spożyciu pokarmu lub przyjęciu leków zobojętniających kwas solny.

Co to są wrzody?

Wrzody to nic innego jak systematyczne pojawianie się trawiennych wrzodów w żołądku lub dwunastnicy, to ubytek błony śluzowej, któremu towarzyszy naciek zapalny i martwica. Najczęściej wrzody spotykamy w opuszce żołądka lub dwunastnicy, rzadziej w dolnej części przełyku i pętli dwunastnicy. Na początku często przebieg choroby bywa bezobjawowy przez kilka tygodniu a choćby miesięcy, następnie pojawiają się objawy a potem nawroty choroby. Wrzody mają też skłonność do pojawiania się w tych samych miejscach.

Jak dieta w chorobie wrzodowej?

  1. Nie spożywaj produktów źle tolerowanych i nasilających dolegliwości oraz tych długo zalegających w żołądku, które powodują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. np. alkohol, tłuste, smażone potrawy, nasiona roślin strączkowych.
  2. Jedz mało a często. Spożywaj 5-6 posiłków dziennie.
  3. Zwróć uwagę na temperaturę potraw. Nie mogą być zbyt zimne lub gorące, gdyż to dodatkowo może podrażniać ściany żołądka.
  4. Nie dosalaj i nie stosuj ostrych przypraw.
  5. Ostatni posiłek zjedz 3 godziny przed pójściem spać.
  6. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
  7. Staraj się jeść w przyjaznej atmosferze.
  8. Naucz się radzić sobie ze stresem. np. stosuj odpowiednie oddychanie, kąpiel relaksacyjna, czytanie książek itp.
  9. Koniecznie zaprzestań palenia papierosów.
  10. Zrezygnuj z żucia gum, gdyż słodziki zawarte w gumach wpływają na zaburzenia jelitowe i podrażniają błonę śluzową żołądka i jelit.

Co można jeść?

  • Wybieraj następujące produkty zbożowej: drobne kasze (kuskus, manna, jaglana), drobne makarony, pieczywo jasne, płatki owsiane błyskawiczne, ryż biały, sucharki.
  • Mięso drobiowe bez skóry, chudą wołowinę, cielęcinę, królika, chude wędliny typu szynka czy polędwica.
  • Z ryb: dorsz, mintaj, morszczuk, leszcz, pstrąg, sola, sandacz, tuńczyk.
  • Warzywa: ziemniaki, marchewka, buraki, dynia, kabaczek, młoda fasolka szparagowa, młody zielony groszek gotowany z dodatkiem masła, sałata, pomidory bez skórki.
  • Jajka na miękko, gotowane na parze lub w formie omletu.
  • Owoce jedynie dojrzałe i bez pestek i skórek, gotowane lub przetarte. Maliny, jeżyny, porzeczki w ograniczonych ilościach w formie soku lub przecieru.
  • Mleko słodkie chude max.2%, mleko zsiadłe, jogurt naturalny, twaróg chudy lub półtłusty, serek homogenizowany, kefir-jeśli jest dobrze tolerowany.
  • Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, słodka śmietanka, margaryny miękkie wysokogatunkowe.
  • Dżemy bez pestek, cukier w niewielkich ilościach, miód, kompoty, kisiele, musy, galaretki z dozwolonych owoców, biszkopty, sucharki.
  • Z napojów: woda niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa z mlekiem, rozcieńczone soki owocowe lub warzywne.
  • Zamiast ostrych przypraw stosuj zioła: kminek, bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek, lubczyk, rozmaryn, tymianek, imbir, cynamon, wanilia, anyż, goździki, niewielka ilość soli.

Dieta w chorobie wrzodowej jednodniowe menu:

Śniadanie- jajecznica na parze z bułką pszenną posmarowaną masłem i posypaną natką pietruszki z pomidorem obranym ze skórki, kawa zbożowa

II śniadanie: serek homogenizowany z wanilią z miodem.

Obiad: zupa warzywna, kluski leniwe ze śmietanką.

Podwieczorek: Jabłko upieczone z cynamonem

Kolacja: Kanapka z wędliną drobiową i sałatą, rozcieńczony sok z marchewki i jabłka.

Idź do oryginalnego materiału