Jak zrobić mrożoną herbatę? Dodaj te składniki, a napój zyska orzeźwiającego, słodkiego aromatu

g.pl 1 dzień temu
Mrożona zielona herbata to idealna propozycja na upalne dni. Zaspokaja pragnienie, ochładza, a przy okazji umila spotkania towarzyskie swoim smakiem. jeżeli marzy ci się owocowa, mrożona herbata jak z nadmorskiego kurortu, to sprawdź nasz przepis. Jest bardzo prosty.
Pogoda z dnia na dzień staje się coraz piękniejsza, a przy wysokich temperaturach wielu z nas marzy o orzeźwiającym, zimnym napoju. O tej porze roku doskonale sprawdza się mrożona herbata. Jest nie tylko smaczna, ale też przyjemnie ochładza i pasuje do niemal każdego dania. Wiele osób myśli, iż wystarczy dorzucić kostki lodu do wystudzonej esencji, aby osiągnąć zamierzony efekt. Nie o to jednak chodzi. Sprawdź nasz przepis na mrożoną herbatę i ciesz się pysznym napojem przez całe lato.


REKLAMA


Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!


Ice tea: przepis. Wzbogać ten napój o naturalne składniki
Mrożona herbata to jeden z najprostszych letnich napojów do przygotowania. Robi się go bardzo szybko, ale sama torebka herbaty, woda i kostki lodu jednak nie wystarczą. jeżeli chcesz, by tak prosty przepis zmienił się w kulinarne dzieło sztuki, dodaj do niego orzeźwiające dodatki. Doskonale sprawdzą się na przykład świeże maliny, sok z cytryny i kilka liści mięty. O tej porze roku znajdziemy te produkty w każdym sklepie, a po zalaniu herbatą wydzielą razem przyjemny, owocowy i naturalny aromat.
Zobacz też: Domowy sposób na turkucia podjadka. Wystarczy połączyć dwa składniki. Owad natychmiast ucieknie z nory


Herbata mrożona: jak zrobić? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania herbaty mrożonej, to:


2 torebki ulubionej herbaty (najlepiej czarnej lub zielonej),
1,5 litra wody,
garść świeżych malin,
kilka listków mięty,
cytryna,
kostki lodu.


Herbata mrożona: przepis. Czy mrożona herbata malinowa jest dobra? Wręcz przepyszna


Najpierw dzielimy wodę na dwa dzbanki: do jednego wlewamy 150 mililitrów, a w drugim zostawiamy resztę.
150 mililitrów wody gotujemy, a następnie używamy do zaparzenia esencji herbacianej. Resztę płynu schładzamy w tym czasie w lodówce.
Maliny lekko zgniatamy łyżeczką, aby puściły sok.
Cytrynę kroimy na plastry, a liście mięty dokładnie myjemy.
Gdy esencja ostygnie, przelewamy ją do szklanek. Do każdego naczynia dodajemy następnie kilka kostek lodu, 2-3 plastry cytryny, listki mięty oraz rozgniecione maliny. Szklanki zalewamy schłodzoną wodą i gotowe. Tak przygotowaną herbatę mrożoną podajemy gościom od razu po zrobieniu, aby nie stracić niskiej temperatury napoju.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału