Jak zrobić masło klarowane i jak wykorzystać je w kuchni? Poniżej znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć na temat masła klarowanego.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?
Masło klarowane a masło zwykłe: czym różnią się oba produkty?
Czym różni się masło klarowane od zwykłego? To pytanie pojawia się często w głowach osób, które stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni i nie wiedzą, na czym dokładnie polega różnica między oboma produktami.
Często zamiast masła klarowanego używamy po prostu zwykłego masła, jednak różnica w smaku przygotowywanego dania może być znacząca i wpływać na jego efekt finalny. Czym zatem jest masło klarowane? Powstaje ono w wyniku podgrzewania zwykłego masła, a następnie usunięcia z niego wody i białek. Masło jest stopniowo podgrzewane na małym ogniu. Podczas tego procesu dochodzi do wyparowania wody i osadzania się białek na dnie naczynia. Produktem finalnym jest czysty tłuszcz o delikatnej konsystencji i złotym zabarwieniu.
Dlaczego warto sięgać po masło klarowane? Ma ono wiele zalet. Może być podgrzewane do wyższej temperatury niż zwykłe masło, dlatego ma szersze zastosowanie w kuchni. Usunięcie wody i białek sprawia, iż masło klarowane ma zwykle dłuższy termin przydatności do spożycia. Co więcej, ma ono intensywny smak, który bardziej podkreśla aromat potrawy. Wskazuje się także, iż masło klarowane jest pozbawione większości laktozy i jest łatwiej tolerowane.
Masło klarowane jest wykorzystywane przez kucharzy na całym świecie, a zakres jego zastosowania w kuchni jest bardzo szeroki. Jak zrobić samodzielnie masło klarowane i jak je wykorzystać w kuchni? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Masło klarowane - przepis na smaczne i zdrowe smarowidło
Jak samodzielnie przygotować masło klarowane? Przepis na domowe masło klarowane jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie kostki masła i kilku przyrządów kuchennych.
Kostkę wysokiej jakości masła należy włożyć do garnka z grubym dnem i stopniowo podgrzewać na niewielkiej mocy palnika.
W czasie procesu topienia, na powierzchni masła zaczyna pojawiać się biała piana, którą należy delikatnie usunąć dzięki łyżki.
Na dnie naczynia osadza się z kolei białko. Gdy masło stanie się całkowicie klarowne, należy zdjąć garnek z ognia, a następnie delikatnie przelać do naczynia, uważając przy tym, aby nie zmącić osadu, który zebrał się na dnie garnka.
Gdy masło przestygnie, pojemnik należy szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, zacienione miejsce.
Proces klarowania masła nie jest trudny, a jego czas zależy w głównej mierze od ilości użytego produktu. Im większa ilość masła, tym proces klarowania będzie dłuższy. Podczas klarowania masła należy mieć na uwadze, aby proces był przeprowadzony w odpowiedniej temperaturze. Duża moc palnika sprawi, iż masło szybciej się roztopi, ale może się również przypalić, co nie jest przecież pożądane.
Masło klarowane w kuchni - jak wykorzystać?
Jak wykorzystać masło klarowane w kuchni? Trzeba wiedzieć, iż jest to produkt o uniwersalnym zastosowaniu, dlatego zdecydowanie warto po niego sięgać. Masło klarowane można wykorzystać na wiele różnych sposobów:
Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia, świetnie nadaje się do smażenia. Na maśle klarowanym możesz smażyć m.in. mięso i ryby.
Dzięki smażeniu na maśle klarowanym, produkty nie przypalają się łatwo, a jednocześnie zachowują chrupiącą powierzchnię.
Masło klarowane świetnie nadaje się także do smażenia warzyw, takich jak m.in. cebula, papryka czy cukinia. Warzywa stają się przyjemnie chrupiące, a ich smak głębszy.
Masło klarowane nadaje się nie tylko do smażenia, ale także pieczenia.
Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do domowych zup i sosów.
Podsmażenie ryżu lub kaszy na odrobinie masła klarowanego sprawi, iż danie stanie się bardziej aromatyczne i smaczne.
Masło klarowane można użyć do przygotowania domowego popcornu.
Świetnie sprawdzi się także jako smarowidło do chrupiącego pieczywa. Wystarczy rozsmarować je na ciepłej bułce i posypać odrobiną soli i ulubionych przypraw.
Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda