Jak zrobić lukier z cukru pudru? Wystarczą trzy składniki

g.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Viktoriia Lomtieva/istock


Domowy lukier na pierniki będzie nieporównywalnie lepszym wyborem niż gotowy produkt ze sklepowej półki. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie trudne. Z tymi przepisami poradzi sobie choćby amator. Sprawdź, jak zrobić najprostszy lukier do pierników.
Pierniczki są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia. Ich przygotowywanie i dekorowanie to w wielu domach nie tylko obowiązek, ale też świetna zabawa dla całej rodziny. Do dekoracji ciastek zwykle używa się lukru. Można go kupić w sklepie, ale gotowy produkt nie będzie smakować tak dobrze jak ten domowy. Sprawdź, jak zrobić pyszny lukier, który utrzyma się na pierniczkach aż do świąt.

REKLAMA







Zobacz wideo Prosty sposób na świąteczne pierniczki



Lukier z białek i cukru pudru: przepis. Jak udekorować pierniki?
Mogłoby się wydawać, iż przygotowanie lukru do pierniczków to nie lada wyzwanie. Wbrew pozorom jest to jednak proste. Składniki, jakich potrzebujesz, to:

szklanka cukru pudru,
cztery łyżki soku z cytryny,
trzy łyżki wody.

Cukier puder należy przesiać przez sitko do dużej miski. Następnie stopniowo dodawaj wodę oraz sok z cytryny, jednocześnie wszystko mieszając. dzięki miksera ucieraj masę tak długo, aż stanie się biała i gęsta. jeżeli lukier jest za rzadki, możesz dodać więcej cukru pudru.
Niektórzy dodają do przepisu jeszcze białka z trzech jajek. Wówczas należy ubić je na puszystą, ale nie sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, wsypujemy powoli cukier puder. Całość trzeba ubijać przez kilkanaście minut, aby cukier dobrze się roztarł i nie powstawały grudki. Na sam koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny do rozrzedzenia masy. Gotowy lukier królewski będzie płynny i śnieżnobiały.
Zobacz też: Pierniki wyszły twarde jak kamień? Wrzuć do pojemnika jedną rzecz. To uratujesz wypieki



Lukier do pierników świątecznych. Jak ozdobić pierniczki?
Lukier, jakiego używamy do dekoracji, jest zwykle biały. To uniwersalna i bezpieczna opcja, ale dla niektórych może być nudna. jeżeli w tym roku chcesz zaserwować gościom kolorowe ciasteczka, to sprawdź przepis na różowy lukier z naturalnym barwnikiem. Będziesz potrzebować:

300 gramów cukru pudru,
trzech łyżek wody,
dwóch łyżek soku z cytryny,
dwóch łyżek naturalnego soku malinowego.

Jak się robi lukier?

Przesiej cukier puder do miski, następnie dodaj wodę i sok z cytryny.
Wymieszaj wszystkie składniki dzięki miksera. Ucieraj je tak długo, aż stworzą gładką i jednolitą masę. Wówczas należy dodać dwie łyżki soku malinowego.
Ponownie dokładnie wszystko wymieszaj i sprawdź konsystencję lukru. jeżeli jest za rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Gdy uzyskasz już odpowiednią gęstość, możesz udekorować pierniczki.



Czym ozdobić pierniczki? Stwórz kolorowe dekoracje
Kolorowy lukier można uzyskać dzięki różnym naturalnym barwnikom. Jak to zrobić?

Różowy: zamiast czystej wody, dodaj do lukru wodę po gotowaniu buraków. Rób to stopniowo, aby uzyskać idealny odcień.
Żółty: wymieszaj cukier puder ze zmieloną kurkumą. Intensywność barwy zależy od ilości przyprawy, ale nie powinna mieć znaczącego wpływu na smak lukru.
Zielony: dodaj do lukru zmiksowane listki mięty, szpinaku baby lub ziarna groszku cukrowego.
Pomarańczowy: zamiast wody, dodaj do lukru soku marchwiowego.
Fioletowy: zamiast części wody, dolej odrobinę syropu z jagód lub z jeżyn.
Czerwony: zastąp wodę sokiem z wiśni.





Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału