Bataty z piekarnika cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Kiedy znudzą Ci się klasyczne frytki z ziemniaków, możesz postawić na słodszą wersję tej popularnej przekąski, czyli bataty. Mają nieco inny smak i pomarańczowy kolor. Co ważne, niemal każdy domowy dip będzie pasował do frytek z batatów lub cukinii.
REKLAMA
Zobacz wideo Pieczony batat nadziewany kurczakiem i papryką
Bataty z piekarnika - nie tylko mega smaczne, ale i szybkie. Przygotujesz je w 30 minut!
Frytki z batatów z piekarnika smakują prawie każdemu i są proste w przygotowaniu. Jak je zrobić? Oto niezawodny przepis:
Bataty - przepis krok po kroku:
Składniki:
1-2 bataty sporek wielkości
sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn, papryka suszona, czosnek granulowany
oliwa z oliwek
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
natka pietruszki
Wykonanie:
Bataty obierz, umyj i pokrój w słupki.
Obtocz je w oliwie i przyprawach wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną.
Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Przygotowane bataty rozłóż na blasze. Zachowaj odstępy.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i przejdź do pieczenia. Proces ten powinien trwać 20 minut.
Później posyp frytki posiekaną i umytą natką pietruszki.
Dopraw solą do smaku.
Podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem.
Frytki z cukinii w wersji keto - coś dla fanów dobrego jedzenia
Frytki z cukinii dla miłośników diety keto? Proszę bardzo! O korzyściach diety keto można pisać wiele. Dieta niskowęglowa nie wyklucza spożywania frytek. Jednakże muszą być one przygotowane w odpowiedni sposób. Te frytki upieczesz w zaledwie kwadrans!
Domowe frytki z piekarnika z cukinii:
Składniki:
3 cukinie sporej wielkości
sól, pieprz,
1 jajo
około 3/4 szklanki mąki migdałowej
3-4 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Umyj cukinie. Osusz je. Odetnij końcówki. Obierz. Później pokrój w słupki.
Wbij jajko do miski. Dopraw przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść mąkę migdałową i ser.
Cukinię obtocz w jajku i w mące wymieszanej z serem.
Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Ułóż frytki na blasze.
Blaszkę umieść w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Piecz przez kwadrans.
Frytki możesz serwować z sosem czosnkowym.
Przepis na domowej roboty sos czosnkowy:
Składniki:
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz - do smaku
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
odrobina soku z cytryny
odrobina cukru - do smaku
Wykonanie krok po kroku:
Czosnek obierz. Posiekaj na drobno.
Dodaj pozostałe składniki na sos.
Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Wymieszaj.
Przed podaniem umieść sos na godzinę do lodówki. Później podawaj go w oddzielnej miseczce z gorącymi frytkami.
Zobacz też: Skrzydełka na grilla w aromatycznej marynacie. Wychodzi idealnie chrupiąca skórka
















