Jak zrobić dynię do słoików, aby była kwaśna i chrupiąca? Wbrew pozorom nie jest to trudne

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Przetwory z dyni to sposób na przechowanie tego wspaniałego produktu przez cały rok. Ten uniwersalny składnik z chęcią wykorzystywany jest zarówno do dań obiadowych, jak i deserów, warto więc zatrzymać go w słoikach na dłużej.
Przetwory z dyni to oczywiście nie jedyne, do czego dynia jest wykorzystywana. w okresie podawana w formie zupy, puree, placków, babeczek czy ciast, zimą może na naszych stołach pojawić się w sałatkach czy dżemach, ale nie tylko.

REKLAMA







Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu



Przetwory z dynią: doskonała sałatka
Wśród przetworów z dynią na uwagę zasługuje sałatka z dynią na zimę do słoików.
Składniki:

1 kg miąższu dyni (po obraniu)
3 cebule
3 marchewki
2 duże papryki
1-2 łyżki soli
olej rzepakowy lub słonecznikowy
szklanka octu jabłkowego lub winnego
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
5 szklanek wody
4 liście laurowe
parę ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
szczypta ostrej papryki.

Sposób przyrządzenia:

Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Marchew obieramy i myjemy. Warzywa kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Warzywa mieszamy w dużej misce, solimy.
Składniki na zalewę (oprócz octu) wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dopiero po tym czasie dolewamy ocet. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy pokrojone warzywa w misce, pozostawiamy na trzy godziny.
Warzywa wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika na wierzch kładziemy 1 łyżeczkę oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.



Przetwory z dyni na zimę: dynia w occie
Szukając przepisów na przetwory z dyni na zimę, nie sposób pominąć tego na dynię w occie. gwałtownie się robi i doskonale smakuje.



Składniki:

3 kg dyni
szklanka octu spirytusowego 10 %
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
4 ziarna ziela angielskiego
10-12 goździków.

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy, wydrążamy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę wielkości około półtora centymetra.
W dużym garnku gotujemy wodę. Pokrojoną dynię umieszczamy we wrzątku, trzymając garnek na dużej mocy palnika. Po ponownym zagotowaniu od razu odcedzamy dynię i wykładamy na półmisek.
Przygotowujemy 4 słoiki o pojemności 900 ml. Wyparzamy słoiki i zakrętki. Do każdego słoika dajemy tyle samo dyni.
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, wsypujemy cukier, goździki i ziarna ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia (mieszając dopóki cukier się nie rozpuści). Wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia, natychmiast wyłączamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z kawałkami dyni.
Słoiki od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nie trzeba ich pasteryzować.

Przetwory z dyni do słoików: dżem z dyni
Przygotowując przetwory z dyni do słoików, warto zaopatrzyć się też na zimę w dżem z dyni. Z pewnością zadowoli on choćby najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki:




1,6 kg dyni (najlepiej Hokkaido, ewentualnie Muscat de Provence, piżmowa lub olbrzymia)
4 małe pomarańcze
1 cytryna
szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy (jeśli nie jest to dynia Hokkaido – obieramy również ze skóry) i wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojoną dynię umieszczamy w garnku. Wlewamy do niego sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny (około 450 ml).
Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy na małej mocy palnika przez około 25 minut.
Zawartość garnka miksujemy na gładko. Do owocowego kremu dodajemy szklankę cukru. Mieszamy i gotujemy 15 minut bez przykrycia. Wraz z cukrem możemy także dodać pół płaskiej łyżeczki cynamonu oraz/bądź imbiru, wydrążone nasiona wanilii czy też szczyptę mielonych goździków.
Przygotowujemy słoiki o łącznej pojemności około dwóch litrów, wyparzamy słoiki i zakrętki. Wrzący dżem przelewamy do słoików (zostawiamy minimum 1 cm wolnej przestrzeni), od razu mocno zakręcamy i odwracamy je do góry dnem na minimum godzinę. W razie gdyby zakrętki się nie zassały, pasteryzujemy słoiki 15 minut.



Przetwory z dyni na zimę do słoików
Przetwory z dyni na zimę do słoików mogą być świetnym urozmaiceniem zimowych posiłków. Ciekawym pomysłem jest dynia marynowana w miodzie i musztardzie.
Składniki:

1,5 kg dyni
250 ml musztardy francuskiej
miód wielokwiatowy (do smaku)
szklanka octu
6 szklanek wody
2 łyżki soli
9 łyżek cukru
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:




Wodę z octem gotujemy. Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i musztardę. Zalewę mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Dynię myjemy, obieramy, wydrążamy. Kroimy w nieduże kostki.
Kawałki dyni wkładamy ciasno do wyparzonych słoików, zalewamy jeszcze ciepłą marynatą. Do każdego słoja dodajemy ok. 2 łyżki miodu (lub więcej).
Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.

Zobacz też: Do kuchni wedrą się przebojem. Zrób je, a przez kilka tygodni nie spojrzysz na ziemniaczane
Idź do oryginalnego materiału