Jak zrobić domowe frytki w Air Fryer

dompelenpomyslow.pl 1 miesiąc temu

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku frytki bez smażenia w głębokim tłuszczu? We frytkownicy beztłuszczowej to możliwe. Urządzenie to cieszy się coraz większą popularnością i chociaż można w nim przygotować wiele różnych potraw, to frytki są tym daniem, od którego zwykle zaczynamy.

Do przygotowania frytek w Air Fryerze będziemy potrzebować pół kilograma ziemniaków, najlepiej typu B czyli Irga, Irys lub Gloria. Do tego oliwa, trochę przypraw i gotowe.

Składniki

  • 500 g ziemniaków typu B
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g słodkiej papryki mielonej
  • 1 g ostrej papryki mielonej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta pieprzu cytrynowego

Przygotowanie

Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie je myjemy. Możemy użyć do tego gąbeczki lub czyścika. Następnie gotujemy je w całości przez 10 minut.

W tym czasie w miseczce wymieszaj przyprawy z oliwą. Ostudzone ziemniaki pokrój w słupki i wymieszaj z przyprawami. Czas na pieczenie. Frytki przełóż do kosza air fryera i piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut. W trakcie potrząśnij, aby je przemieszać. Nie piecz też zbyt dużej ilości frytek na raz.

Nasze frytki są gotowe. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealne domowe frytki.

Źródło przepisu: Air Fryer Przepisy

Idź do oryginalnego materiału