

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku frytki bez smażenia w głębokim tłuszczu? We frytkownicy beztłuszczowej to możliwe. Urządzenie to cieszy się coraz większą popularnością i chociaż można w nim przygotować wiele różnych potraw, to frytki są tym daniem, od którego zwykle zaczynamy.
Do przygotowania frytek w Air Fryerze będziemy potrzebować pół kilograma ziemniaków, najlepiej typu B czyli Irga, Irys lub Gloria. Do tego oliwa, trochę przypraw i gotowe.
Składniki
- 500 g ziemniaków typu B
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g słodkiej papryki mielonej
- 1 g ostrej papryki mielonej
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta pieprzu cytrynowego
Przygotowanie
Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie je myjemy. Możemy użyć do tego gąbeczki lub czyścika. Następnie gotujemy je w całości przez 10 minut.
W tym czasie w miseczce wymieszaj przyprawy z oliwą. Ostudzone ziemniaki pokrój w słupki i wymieszaj z przyprawami. Czas na pieczenie. Frytki przełóż do kosza air fryera i piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut. W trakcie potrząśnij, aby je przemieszać. Nie piecz też zbyt dużej ilości frytek na raz.
Nasze frytki są gotowe. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealne domowe frytki.
Źródło przepisu: Air Fryer Przepisy