Nie ulega żadnej wątpliwości, iż kotlety schabowe to prawdziwy rarytas, który króluje na stołach w polskich domach i to nie tylko podczas niedzielnego obiadu. Pomimo tego, iż robi się je w prosty sposób, to każdy ma swoją wyjątkową recepturę. jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić dobre schabowe, to poznaj patent od Ani Starmach. Popularna jurorka i kucharka zdradziła tajemniczy trik.
Sprytny patent od Ani Starmach – czyli, jak zrobić dobre schabowe?
Z pewnością, smażąc kotlety schabowe, najczęściej sięgasz po rodzinne i domowe receptury. Nie jest żadną filozofią rozbicie schabu, jego przyprawienie i usmażenie. Są jednak pewne szczegóły, dzięki którym to popularne polskie danie staje się dużo lepsze i przede wszystkim — smaczniejsze. Podstawą jest przede wszystkim najlepsze mięso – dobrze jest je kupić ze sprawdzonego źródła. Niektórzy kupują też schab z kością, ale zdecydowanie łatwiej będzie przygotować kotlety ze schabu bez kości. Jak zrobić dobre schabowe? Znaczącą rolę odgrywa też tu tłuszcz, na którym smaży się kotlety.
Jak rozbijać schab na kotlety – Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/embed/GK1MPsXFqCI
Najlepiej będzie sięgnąć po smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia, przez co schabowe będą smaczniejsze. Pamiętaj też o tym, by zbyt cienko nie rozbijać schabu. Bardzo łatwo jest w ten sposób przedziurawić mięso, przez co zepsujesz cały efekt, a panierce niezwykle trudno będzie się utrzymać na schabie. jeżeli mają to być najlepsze kotlety, to dobrze jest sięgnąć po przepis od Ani Starmach. Popularna jurorka i kucharka pokazała, jak je zrobić w prosty sposób.
Dobre schabowe od Ani Starmach – poznaj przepis
Zanim przystąpisz do smażenia, zwróć uwagę na patent, który stosuje Ania Starmach. Mianowicie, do rozbijania kotletów używa folii do żywności, która zapobiegnie przedziurawieniu mięsa. To niezwykle proste i wygodne.
Składniki:
- jajko
- około 400 g schabu
- łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia – olej roślinny lub smalec.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić dobre schabowe? To bardzo proste! Mięso pokrój na kawałki i wykorzystując patent z folią spożywczą, rozbij schab. Następnie przypraw go solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Odsącz je na ręczniku papierowym i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
A może wolisz schab z piekarnika z ogórkami i cebulą pod serową pierzynką? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: