Jak zrobić dobre schabowe? Poznaj sprytny patent od Ani Starmach

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak rozbijać schab na kotlety - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GK1MPsXFqCI


Nie ulega żadnej wątpliwości, iż kotlety schabowe to prawdziwy rarytas, który króluje na stołach w polskich domach i to nie tylko podczas niedzielnego obiadu. Pomimo tego, iż robi się je w prosty sposób, to każdy ma swoją wyjątkową recepturę. jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić dobre schabowe, to poznaj patent od Ani Starmach. Popularna jurorka i kucharka zdradziła tajemniczy trik.

Sprytny patent od Ani Starmach – czyli, jak zrobić dobre schabowe?

Z pewnością, smażąc kotlety schabowe, najczęściej sięgasz po rodzinne i domowe receptury. Nie jest żadną filozofią rozbicie schabu, jego przyprawienie i usmażenie. Są jednak pewne szczegóły, dzięki którym to popularne polskie danie staje się dużo lepsze i przede wszystkim — smaczniejsze. Podstawą jest przede wszystkim najlepsze mięso – dobrze jest je kupić ze sprawdzonego źródła. Niektórzy kupują też schab z kością, ale zdecydowanie łatwiej będzie przygotować kotlety ze schabu bez kości. Jak zrobić dobre schabowe? Znaczącą rolę odgrywa też tu tłuszcz, na którym smaży się kotlety.

Jak rozbijać schab na kotlety – Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/embed/GK1MPsXFqCI

Najlepiej będzie sięgnąć po smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia, przez co schabowe będą smaczniejsze. Pamiętaj też o tym, by zbyt cienko nie rozbijać schabu. Bardzo łatwo jest w ten sposób przedziurawić mięso, przez co zepsujesz cały efekt, a panierce niezwykle trudno będzie się utrzymać na schabie. jeżeli mają to być najlepsze kotlety, to dobrze jest sięgnąć po przepis od Ani Starmach. Popularna jurorka i kucharka pokazała, jak je zrobić w prosty sposób.

Dobre schabowe od Ani Starmach – poznaj przepis

Zanim przystąpisz do smażenia, zwróć uwagę na patent, który stosuje Ania Starmach. Mianowicie, do rozbijania kotletów używa folii do żywności, która zapobiegnie przedziurawieniu mięsa. To niezwykle proste i wygodne.

Składniki:

  • jajko
  • około 400 g schabu
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia – olej roślinny lub smalec.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić dobre schabowe? To bardzo proste! Mięso pokrój na kawałki i wykorzystując patent z folią spożywczą, rozbij schab. Następnie przypraw go solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Odsącz je na ręczniku papierowym i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A może wolisz schab z piekarnika z ogórkami i cebulą pod serową pierzynką? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału