Pigwa wyglądem przypomina nieco jabłko lub gruszkę, jednak jest znacznie twardsza, a jej smak jest zdecydowanie bardziej kwaśny. Nie nadaje się do jedzenia na surowo, ale po obróbce termicznej zyskuje zupełnie nowe oblicze, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Pigwa ma piękny, intensywny aromat, który nadaje wyjątkowego smaku herbacie, deserom oraz przetworom.
REKLAMA
Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę
Pigwa – co z niej zrobić, aby wydobyć smak owocu?
W twoim ogrodzie rośnie pigwa i totalnie nie wiesz, jak ją wykorzystać? Okazuje się, iż możliwości jest naprawdę wiele. Owoc ten świetnie sprawdzi się jako:
Pigwa do herbaty – najbardziej klasyczne wykorzystanie pigwy, które nigdy się nie znudzi!
Konfitury i dżemy – idealne do pieczywa, naleśników czy ciast.
Kompot z pigwy – orzeźwiający i zdrowy napój, który smakuje każdemu.
Pigwa pieczona lub gotowana – pyszny dodatek do mięsa lub podana jako samodzielny deser.
Jak zrobić pigwę do herbaty? To proste!
Pigwa najczęściej wybierana jest jako dodatek do jesiennej herbaty. Owoc ten nadaje napojowi nietuzinkowego smaku i świetnie sprawdzi się w chłodne wieczory.
Do przygotowania pigwy do herbaty będziemy potrzebować:
Owoców pigwy – 1 kilogram
Cukier – 500 gramów
Sok z jednej cytryny
Na początku myjemy owoce i usuwamy gniazda nasienne. Pigwę kroimy w cienkie plasterki lub małe kostki. Następnie tak pokrojony owoc mieszamy z cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby pigwa puściła sok. Całość przekładamy do umytych i wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu.
Taka pigwa świetnie sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty – nada jej cytrusowo-kwiatowego aromatu i delikatnej słodyczy.
Jak zrobić pigwę, aby uzyskać dżem?
Uwielbiasz smarowidła do pieczywa? W takim razie możesz przygotować pyszny dżem z pigwy. Jak zrobić pigwę w takiej wersji?
Owoce pigwy myjemy, obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy na małe kawałki. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 40 minut. Gotowanie powinno trwać do czasu, aż owoce pigwy zmiękną. Następnie całość blendujemy na gładką masę. Do owoców dodajemy cukier (około 500 gramów na każdy kilogram pigwy) i gotujemy przez około 20 minut. Gorący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Dżem z pigwy świetnie sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale także do naleśników, gofrów, ciast czy babeczek. Sami sprawdźcie!
Pigwa nie tylko dobrze smakuje, ale ma też wiele adekwatności zdrowotnych. Zawiera witaminę C, a więc jej spożycie jest korzystne przy przeziębieniach. Dodatkowo pigwa wspiera układ trawienny. w okresie jesienno-zimowym warto mieć w spiżarni słoiczek pigwy – to naturalne wsparcie odporności i świetny dodatek do rozgrzewających herbat.
jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z pigwy to już teraz wiesz, iż pomysłów jest wiele. Możesz przygotować z niej pyszny dodatek do herbaty, domowy dżem czy zdrowy kompot. Wystarczy trochę czasu i chęci, by ten zapomniany owoc na nowo zagościł w kuchni. To jak, spróbujesz przygotować jesienne przetwory z pigwy?
Zobacz też: Taki czosnek bije rekordy popularności. Smakuje jak mieszanka suszonych śliwek, daktyli i sosu sojowego













