W polskiej tradycji kulinarnej szczególne miejsce zajmują domowe przetwory. Najczęściej przygotowujemy chrupiące, kwaśne i aromatyczne pikle z ogórków. Stanowią one nieodłączny dodatek do wielu dań obiadowych, kanapek i sałatek. Co ważne, marynowanie w zalewie octowej lub solnej pozwala na wydłużenie trwałości warzyw, ale nie tylko. Nadaje im również charakterystyczny smak, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie swoich ulubionych potraw.
REKLAMA
Zobacz wideo Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Tylko dla koneserów
Marynowane ogórki - pikle polecają się na rodzinne biesiady
Lato to idealny moment na zrobienie domowych przetworów. Do przygotowania pikli, potrzeba tylko kilku składników. Oczywiście, bazę stanowią dobrej jakości ogórki. Poniżej znajdziecie szybki przepis na pikle z ogórków.
Składniki:
2 kg ogórków;
1 l wody;
200 g cukru;
około 3/4 szklanki octu 10%;
50 g soli;
przyprawy: nasiona kopru, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziarna gorczycy.
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyj. Następnie obierz je i pokrój wzdłuż. Wyciągnij nasiona i pokrój w słupki.
Ułóż ogórki w szklanym naczyniu. Posyp je solą. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny. Miejsce musi być chłodne.
Po dobie przelej je wodą i odcedź.
Przygotuj zalewę z wody, octu oraz 100 g cukru. Zagotuj ją.
Zalej ogórki przygotowaną zalewą i odstaw na 24 godziny.
Ogórki odcedź, ale nie wylewaj zalewy. Dodaj do niej 100 g cukru i dolej odrobinę octu. Całość zagotuj pod przykryciem.
Ogórki umieść w czystych, wyparzonych i suchych słoikach.
Dodaj do nich przyprawy.
Zalej gorącą zalewą i zakręć.
Przystąp do pasteryzacji (tu znajdziesz przepis)
Jak zrobić pikle z ogórków? Babcia podpowiada
Jak powszechnie wiadomo, pikle z ogórków z przepisu babci smakują najlepiej. W naszej recepturze dwa składniki podkręcają smak - jest to cebula oraz gorczyca. Oto przepis na chrupiące marynowane ogórki jak dawniej:
Pikle z ogórków - przepis babci krok po kroku
Składniki:
2 kg ogórków;
3-4 cebule;
1,5 łyżki soli;
ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, nasiona gorczycy.
Składniki na zalewę:
500 ml wody;
pół szklanki octu;
2 łyżki soli;
w łyżki cukru.
Wykonanie:
Ogórki umyj, pokrój na pół. Usuń pestki.
Włóż ogórki do miski. Zasyp solą.
Wymieszaj i odstaw na trzy godziny.
Ogórki umieść w słoikach. Dodaj pokrojone w krążki cebule. Dołóż do każdego słoika przyprawy, w równej ilości.
Zalej słoiki gorącą zalewą.
Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10 minut od czasu zagotowania się wody.
Zobacz też: Rarytas z PRL-u. Nie każdy mógł sobie na niego pozwolić. Dziś Polacy kręcą nosem, jak usłyszą nazwę