Jak zrobić aromatyczny ocet malinowy? Prosty sposób Sylwii Majcher odmieni smak sałatek. Potrzeba tylko 3 składników

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/yekatseryna/zdjęcie ilustracyjne


W sezonie na maliny warto przygotowywać soki, konfitury i dżemy. Jednak warto zwrócić uwagę na mniej oczywisty produkt, jakim jest ocet malinowy. Sylwia Majcher, dziennikarka i ekspertka w temacie niemarnowania żywności, w relacji na Instagramie podzieliła się sposobem na domowy ocet malinowy. Do jego przygotowania potrzebne są tylko 3 składniki.

Ocet malinowy – przepis inspirowany Sylwią Majcher

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut + 4 tygodnie na fermentację.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g malin – tyle, aby zapełnić słoik,
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek cukru.

Jak zrobić ocet malinowy?

Przygotowanie:

  1. Cukier należy wymieszać z wodą w słoiku. Następnie maliny należy wsypać do drugiego słoika.
  2. Owoce należy zalać posłodzoną wodą. Maliny nie mogą wypływać.
  3. Słoik z malinami należy zakryć gazą i odstawić w ciepłe, ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie.
  4. W trakcie fermentacji maliny należy mieszać wyparzoną metalową lub drewnianą łyżką.
  5. Po 2 tygodniach owoce powinny znajdować się na dnie, a na powierzchni octu powinna być piana.
  6. Ocet malinowy trzeba przecedzić przez gazę i wlać do czystego słoika. Płyn powinien być przezroczysty i mieć wyczuwalny łagodny kwiatowo-owocowy zapach.
  7. Taki przelany ocet malinowy należy trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez kolejne 2 tygodnie.
  8. Po tym czasie ocet malinowy może być przelany do docelowych szklanych butelek.
  9. Domowy ocet malinowy jest gotowy do spożycia.

Zastosowanie octu malinowego

Własnoręcznie przygotowany ocet malinowy można wykorzystywać jako składnik sosu do surówek, sałatek, a także dodania charakterystycznego smaku zupom np.: ze świeżych pomidorów. Domowa lemoniada octowa z octu malinowego świetnie smakuje podana z listkami ziół. Warto sięgać po liście bazylii, mięty lub kolendry. W podobny sposób można zrobić octy z innych sezonowych owoców np.: czerwonych porzeczek, agrestu, jeżyn, truskawek lub jabłek.

Maliny mają także zastosowanie w kosmetyce. Zachęcamy do zapoznania się z adekwatnościami oleju z pestek malin korzystnego dla zdrowia i urody.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału