Ocet malinowy – przepis inspirowany Sylwią Majcher
Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut + 4 tygodnie na fermentację.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g malin – tyle, aby zapełnić słoik,
- 1 l wody,
- 5 łyżek cukru.
Jak zrobić ocet malinowy?
Przygotowanie:
- Cukier należy wymieszać z wodą w słoiku. Następnie maliny należy wsypać do drugiego słoika.
- Owoce należy zalać posłodzoną wodą. Maliny nie mogą wypływać.
- Słoik z malinami należy zakryć gazą i odstawić w ciepłe, ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie.
- W trakcie fermentacji maliny należy mieszać wyparzoną metalową lub drewnianą łyżką.
- Po 2 tygodniach owoce powinny znajdować się na dnie, a na powierzchni octu powinna być piana.
- Ocet malinowy trzeba przecedzić przez gazę i wlać do czystego słoika. Płyn powinien być przezroczysty i mieć wyczuwalny łagodny kwiatowo-owocowy zapach.
- Taki przelany ocet malinowy należy trzymać w ciepłym i ciemnym miejscu przez kolejne 2 tygodnie.
- Po tym czasie ocet malinowy może być przelany do docelowych szklanych butelek.
- Domowy ocet malinowy jest gotowy do spożycia.
Zastosowanie octu malinowego
Własnoręcznie przygotowany ocet malinowy można wykorzystywać jako składnik sosu do surówek, sałatek, a także dodania charakterystycznego smaku zupom np.: ze świeżych pomidorów. Domowa lemoniada octowa z octu malinowego świetnie smakuje podana z listkami ziół. Warto sięgać po liście bazylii, mięty lub kolendry. W podobny sposób można zrobić octy z innych sezonowych owoców np.: czerwonych porzeczek, agrestu, jeżyn, truskawek lub jabłek.
Maliny mają także zastosowanie w kosmetyce. Zachęcamy do zapoznania się z adekwatnościami oleju z pestek malin korzystnego dla zdrowia i urody.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: