Wydawać by się mogło, iż po użyciu deski do krojenia wystarczy ją przepłukać, aby usunąć znajdujące się na niej zanieczyszczenia. W ten sposób jednak czyścimy przedmiot tylko powierzchownie, bo resztki jedzenia i bakterie osiadają w najgłębszych szczelinach. Z tego powodu tak ważne jest dokładne i regularne mycie deski - zwłaszcza drewnianej, której nie możemy włożyć do zmywarki.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Pozbądź się zabrudzeń z deski do krojenia bardzo prostym i skutecznym sposobem
Deski do krojenia wymagają specjalnej pielęgnacji, ponieważ mają bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi. W utrzymaniu ich we adekwatnej kondycji skutecznie pomaga mieszanka soli i cytryny. Dlaczego?
sól działa w tym przypadku jak "peeling", za pomocą którego pozbywamy się zaschniętych resztek jedzenia i wygładzamy powierzchnię deski
cytryna - zawiera kwas cytrynowy, który ma adekwatności wybielające i odkażające. Działa ponadto antybakteryjnie i pozostawia przyjemny świeży zapach
Jak zastosować powyższy trik w praktyce? Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
równomiernie na całej powierzchni deski rozprowadź sól gruboziarnistą
używając połówki cytryny, energicznie pocieraj deskę, wykonując przy tym koliste ruchy
pozostaw mieszankę na desce na kwadrans
spłucz deskę letnią wodą, wytrzyj dokładnie ściereczką i pozostaw do całkowitego wyschnięcia
Przedstawiony wyżej sposób czyszczenia deski do krojenia warto stosować co najmniej raz w tygodniu lub zawsze wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Drewniane deski bardzo łatwo absorbują intensywne zapachy, takie jak np. czosnek lub ryby, dlatego należy ją odświeżać po każdym kontakcie z takiego rodzaju produktami.
Zobacz też: Sąsiadka podała kresowe ciasto do kawy. Całe osiedle było zachwycone jego smakiem















