Jak wybrać słodkie pomarańcze? Te odmiany są najsmaczniejsze. Będą idealne do deserów

g.pl 2 dni temu
Zdjęcie: phubadee/istock


Kwaśne cytrusy mogą popsuć choćby najlepszy deser. jeżeli masz ochotę na zdrową przekąskę, ale nie chcesz trafić w sklepie na niesmaczne owoce, to zwróć uwagę na kilka szczegółów. Sprawdź, które odmiany są najsłodsze i ciesz się świeżym, soczystym miąższem.
Choć zimą trudno o świeże truskawki czy maliny, to sklepowe półki uginają się od cytrusów. Polacy uwielbiają cytryny, mandarynki, a w szczególności pomarańcze, które można jeść zarówno bezpośrednio po obraniu, jak i w sokach czy deserach. Niestety często zdarza się, iż kupione owoce są bardzo kwaśne. Wielu zastanawia się, jak kupować cytrusy, aby mieć pewność, iż będą słodkie.


REKLAMA


Zobacz wideo Lubisz pomarańcze? To świetnie! Sprawdź, jak możesz wykorzystać ich skórkę


Które pomarańcze są bardzo słodkie? Wybierz te rodzaje
Smak pomarańczy zależy przede wszystkim od ich rodzaju. jeżeli chcesz mieć pewność, iż owoce będą słodkiej, kupuj tylko te odmiany:


Navel - te pomarańcze cieszą się dużą popularnością, ponieważ są najsłodsze. Można je poznać po charakterystycznej dziurce na spodzie, przypominającej czasem pępek. To bardzo soczyste, pyszne owoce, które najlepiej spożywać w zimie i wczesną wiosną.
Blood Orange - "krwista pomarańcza" bierze swoją nazwę od intensywnego koloru miąższu, wpadającego już w czerwień. Nie jest aż tak słodka jak Navel, ale ma charakterystyczny smak z lekką nutą goryczy. Dzięki temu jest świetnym dodatkiem do sałatek, ponieważ wprowadza dużo świeżości. W niektórych sklepach może być oznaczona jako "pomarańcza malinowa".
Valencia - ma soczyste, słodkie owoce, doskonałe do wyciskanego soku. Najlepiej spożywać je, gdy są mocno dojrzałe, czyli wiosną i latem. Warto jednak zaznaczyć, iż te pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok.
Cara Cara - są podobne do pomarańczy Valencia, ale mają lekko malinowy posmak. Wyróżniają się różowo-czerwonym miąższem, podobnym do grejpfruta.


Po czym poznać słodkie pomarańcze? Zwróć uwagę na te oznaki
Rodzaj to nie jedyny wyznacznik smaku pomarańczy. Przed zakupem warto dokładnie obejrzeć owoce i zwrócić uwagę na kilka szczegółów, między innymi na kolor i fakturę skórki. Pomarańcza powinna być intensywnie pomarańczowa, ponieważ to świadczy o tym, iż na pewno będzie dojrzała. Unikaj jednak sztuk o zielonych i żółtych przebarwieniach. Sama skórka powinna być gładka, jędrna i lekko błyszcząca. jeżeli jest pomarszczona lub matowa, to bardzo możliwe, iż owoc będzie przejrzały. Warto też powąchać owoc przed zakupem. Dojrzała pomarańcza będzie mieć intensywny, orzeźwiający aromat. Sam cytrus powinien być jędrny, lekko sprężysty i o okrągłym kształcie.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału