Jajka są ważnym elementem diety. Zawierają przede wszystkim spore ilości białka, witamin A, B, D, E i K oraz żelaza, cynku, magnezu i selenu. Dodatkowo stanowią źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają pracę mózgu i odporność. To także produkt, którego nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych. Jak zmienić brązowe jajka w białe? Wyjaśniamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Jak zmienić kolor jajka z brązowego na białe? Idealny trik na Wielkanoc
Białe jajka łatwiej udekorować na pisanki, ponieważ szybciej "łapią" kolor, ale jeżeli masz pod ręką brązowe, wcale nie musisz biec do sklepu po kolejne opakowanie. Na instagramowym profilu Zamieszane_ze_smakiem pojawił się interesujący patent na zmianę koloru skorupki.
Wystarczy, iż wrzucisz jajka do garnka, dodasz wodę oraz ocet w proporcji 1:1 i będziesz je gotować przez 10 minut. Ocet wchodzi w reakcję z wapniem, dzięki czemu skutecznie usuwa pigment. Pamiętaj, iż na powierzchni wody będzie tworzyła się piana, którą należy zbierać, aby jajka ładnie wybarwiły się na biało.
PORADA! jeżeli nie wszystkie jajka zmieniły barwę, po ich przestudzeniu możesz doszorować je gąbką, aby usunąć resztki brązowego koloru.
Czym różnią się brązowe jajka od białych? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
jeżeli chodzi o kwestie odżywcze i smak, kolor skorupki nie ma większego znaczenia. Brązowe i białe jajka są równie wartościowe. Barwa skorupki jest jednak zależna rasy. Brązowe jajka znoszą ptaki o ciemniejszych piórach i czerwonym płatku przy uchu np. rasa Rhode Island Red, białe zaś pochodzą od kur o jasnym upierzeniu i białym płatku przy uchu np. rasa Leghorn. Robisz pisanki na Wielkanoc? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.