Jak ugotować kalafior? Odkryj patent na pozbycie się przykrego zapachu. Zobacz sposób na smaczne warzywo na obiad

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Vladimir Mironov/gettyimages.com/zdjęcie ilustracyjne


Kalafior to smaczne i zdrowe warzywo, które warto jeść, szczególnie latem. Można je gotować, piec, grillować i dodawać do sałatek. A choćby jeść na surowo. Może być daniem wegetariańskim lub dodatkiem do mięsa. Podpowiadamy, jak i ile gotować kalafior, by zachwycał nas smakiem.

Jak długo powinno się gotować kalafior?

Gotowanie kalafiora nie jest trudnym zadaniem. Jednak warto zachować trzy podstawowe zasady, aby kalafior był chrupiący i świetnie łączył się z bułką podsmażoną z masłem.

  • Najpierw należy zagotować około 2 litrów wody w garnku o grubym dnie.
  • Do wrzątku trzeba dosypać łyżeczkę soli.
  • Na koniec różyczki kalafiora trzeba wrzucić do gotującej się wody.

Można zastanawiać się, ile gotować kalafior? Aby kalafior był al dente, czyli stawiał lekki opór podczas gryzienia, trzeba gotować go przez około 7 minut. Warto nastawić sobie minutnik, aby nie przegapić upływu czasu. jeżeli wolicie, aby kalafior był bardziej miękki, można gotować go jeszcze przez 2 minuty.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć rodzaje kalafiora

Zobacz galerię(5 zdjęć)

Jak gotować kalafior bez przykrego zapachu w domu?

Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, które wiele osób unika przez nieprzyjemny zapach, który roznosi się w kuchni. Wiele zależy od tego, na jakiej glebie rosło warzywo i jakie nawozy były stosowane. Jednak jest jeden sposób, który pozwoli pozbyć się zapaszku. Do gotującego się w wodzie warzywa trzeba dodać łyżeczkę sody oczyszczonej.

Kalafior – rodzaje warzywa

Warto wiedzieć, iż na targach pojawiają się kalafiory zielone romanesco. Mają charakterystyczny stożkowy wygląd przypominający wieżyczki. Uważa się, iż kalafior romanesco jest połączeniem brokuła i powszechnie znanego białego kalafiora.

Kolejnym rodzajem są też kalafiory fioletowe. Warzywo z rodziny kapustowatych zachęca do jedzenia choćby dzieci, poprzez atrakcyjny purpurowy wygląd. Mają one te same substancje odżywcze, co biały kalafior. Jednak mogą uatrakcyjnić wygląd obiadu lub kolacji.

Kalafior i jego adekwatności

Najczęściej w Polsce dostępne są białe kalafiory, które są doskonałym źródłem błonnika i witaminy C, K i E. Ponadto w kalafiorach znaleźć można witaminy z grupy B oraz składniki mineralne:

  • potas,
  • jod,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo.

Kalafior jest dietetycznym warzywem. Ma około 25 kalorii w 100 gramach. Dodatkowo polecany jest osobom zmagającym się z cukrzycą. Ważne, aby go nie rozgotowywać, aby cukier mógł się dłużej wchłaniać w organizmie.

Czytaj także o kukurydzy:

Jak i ile gotować kukurydzę? Poznaj sprawdzone triki

Kukurydza to przysmak lata, który doskonale smakuje z masłem czy posypany solą. Na co dzień ziarenka kukurydzy również królują w kuchni, jako dodatek do wielu sałatek czy potraw. Jej przygotowanie…

Patrycja Zawalska

Kalafior – zastosowanie w kuchni

Kalafior to znakomite warzywo, które można użyć w całości. Różyczki można upiec i podawać z sosem czosnkowym, a cały kalafior łącznie z łodyżką nadaje się do zrobienia zupy-krem. Szczególnie polecamy stek z kalafiora, który będzie sposobem na lekki obiad.

Jak ugotować kalafior? Odkryj patent na pozbycie się przykre...

+5 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału