Czy wyobrażasz sobie ugotowanie jajka na twardo bez użycia wody? My też nie. Okazuje się jednak, iż może być dużo prościej i właśnie bez wody. Jak ugotować jajka na twardo bez wody? Poznaj rozwiązanie, które w krótkim czasie stało się światowym hitem.
Niezwykle skuteczny sposób – czyli, jak ugotować jajka na twardo bez wody?
Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, iż tak. Dlatego dobrze będzie poznać ten banalny patent, jeżeli w twoim menu królują dania z jajkami na twardo w roli głównej. Warto podkreślić, iż trend, związany z gotowaniem jajka w taki właśnie sposób, stał się hitem na TikToku. Co ważne, jajka przygotowane w taki sposób nie pękają, a skorupka podczas obierania idealnie odchodzi od białka. W związku z tym możesz pozbyć się dwóch największych problemów jednocześnie. Jak ugotować jajka na twardo bez wody? To bardzo proste!
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
W tym celu potrzebna ci będzie frytkownica na gorące powietrze. Jest to urządzenie, którego celem jest symulowanie głębokiego smażenia bez konieczności zanurzania żywności w głębokim tłuszczu. Okazuje się, iż w takim urządzeniu możesz bez problemu ugotować jajko. Początkowo, wiele osób podchodziło do takiego rozwiązania nieco sceptycznie. Miało to oczywiście związek z obawą przed pęknięciem jajka. W rezultacie wszystko przebiegło jednak tak, jak należy. Pomimo tego, iż taki sposób gotowania jest prosty, to czas przygotowania jest zbliżony, a choćby odrobinę dłuższy od gotowania w wodzie.
Jak ugotować jajka na twardo bez wody krok po kroku?
Jeśli posiadasz w swoim domu frytkownicę beztłuszczową i zastanawiasz się nad tym, jak ugotować jajka na twardo bez wody, to służymy pomocą. Rozpocznij od rozgrzania frytkownicy do 120 stopni. Jajka włóż do specjalnego koszyczka wewnątrz urządzenia i dobrze zamknij pokrywę. Wskazany czas gotowania jajek w tym przypadku to około 18 minut. jeżeli chcesz przygotować jajka na miękko, to poświęć na to około 13 minut. Czas gotowania dobrze jest wykorzystać na przygotowanie naczynia z kąpielą lodową.
Jak uratować niedogotowane jajko? – Pyszności; foto: Canva
Pamiętaj, iż po ugotowaniu, jajka należy przełożyć na 5 minut do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Po tym czasie możesz je obrać i spożyć w lubianej przez siebie formie np. na kanapki, czy do sałatki. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na czerwone obiadowe różyczki: