Nie ma nic gorszego niż pryskający tłuszcz podczas smażenia. Brudzi kuchnię i ściany, co wiąże się z dodatkowym czasem spędzonym na sprzątaniu. Jak smażyć wątróbkę drobiową, żeby nie strzelała? Przed wrzuceniem na patelnię warto osuszyć mięso i obtoczyć w mące, aby wchłonęła nadmiar wilgoci, ale czasem może to nie wystarczyć.
REKLAMA
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Jak smażyć wątróbkę drobiową, żeby nie strzelała? Nie popełniaj tych błędów
Idealnie przyrządzona wątróbka powinna być miękka i krucha. Wiele osób popełnia jednak kilka błędów podczas przygotowywania tej potrawy. Okazuje się, iż najważniejszy jest moment, w którym dodajesz sól.
Jak smażyć wątróbkę z cebulą? Liubov Mernaya Charignon/iStock Jak smażyć wątróbkę z cebulą? Liubov Mernaya Charignon/iStock
Wątróbki nie należy solić przed smażeniem, bo sól wyciąga wilgoć, a co za tym idzie, zwiększa ryzyko pryskania na boki. Mięso więc najlepiej doprawić dopiero po usmażeniu. Istotne jest też, by nie przewracać wątróbki widelcem, a łopatką, bo w innym wypadku zaczną wyciekać z niej soki, które w połączeniu z rozgrzanym tłuszczem będą pryskać.
Jak ograniczyć pryskanie wątróbki podczas smażenia? Odpowiednia temperatura pomoże uniknąć sprzątania
Pamiętaj także, iż wątróbki nie należy przykrywać, bo wytworzy się para, która po zdjęciu pokrywki pogorszy sytuację. Dobrze sprawdzi się natomiast siatkowa osłona na patelnię. Istotna jest też odpowiednia temperatura tłuszczu. Nie powinien być on maksymalnie rozgrzany, bo w ten sposób zwiększysz prawdopodobieństwo strzelania tłuszczu na boki. Idealna temperatura wynosi od 160 do 180 stopni Celsjusza. Lubisz wątróbkę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.