Jak przemycić warzywa w codziennej diecie?

codojedzenia.pl 2 dni temu

Akurat nie mam problemu z tym, iż moje dzieci nie lubią warzyw. Co prawda są już dorosłe, ale wciąż chętnie sięgają po zupy. Zupa krem to chyba najlepszy sposób na przemycenie warzyw, lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy warzywa upiec, zmiksować i doprawić.

Ale na tym magia się nie kończy. Dobra, pożywna i smaczna zupa krem to taka, która ma pyszne dodatki. Oczywiście można ją posypać prażonymi nasionami, podać z pokruszoną fetą albo chrupiącym halloumi. Tylko powiedzcie sami, czy grzanki z serem i pesto nie brzmią jeszcze lepiej? Bo o ile zielona zupa krem sama w sobie jest całkiem smaczna, to dopiero w duecie z tymi grzankami staje się naprawdę wyjątkowa.

Zupa krem – najprostszy sposób na warzywa

Zupa krem z dodatkiem luksusu – grzanki, sery i pesto w roli głównej

Ta zielona, kremowa zupa kryje w sobie przede wszystkim warzywa pełne smaku i koloru takie jak brokuły, por i cukinia, które wcześniej podpiekłam w piekarniku razem z ziemniakami i kalafiorem. Dzięki temu warzywa nabrały głębszego aromatu. Do garnka trafiła też solidna garść szpinaku oraz zielony groszek. Można więc śmiało powiedzieć, iż witamin i wartości odżywczych w tej zupie naprawdę nie brakuje.

Sama zupa jest pyszna i pożywna, ale prawdziwy efekt „wow” dają dodatki, chrupiące grzanki z serem i pesto. Przygotowałam je dosłownie w kilka minut, a całość smakowała jak mała uczta. Miseczka kremowej, zielonej zupy z gorącymi grzankami okazała się tak sycąca, iż spokojnie wystarczyła mi na dzisiejszy obiad.

Zupy każdy dzień – proste i szybkie przepisy

Nadchodzi idealna pora na zupy. Polecam je wszystkim, bo to szybki, tani i jednocześnie bardzo odżywczy obiad. Na blogu znajdziecie już ponad 100 przepisów, co tylko potwierdza, jak popularne i uniwersalne jest to danie.

Spróbujcie gotować zupy przynajmniej trzy razy w tygodniu. Sięgajcie po swoje ulubione smaki, ale też bawcie się nowymi połączeniami. Może pomidorowa z ciecierzycą, lekka kalafiorowa z pulpetami, zielona brokułowa z groszkiem, a może sycąca zupa gulaszowa? Zupy naprawdę warto jeść! Są sycące, rozgrzewające i dają mnóstwo kulinarnych możliwości.

Zupa krem z grzankami

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Zupa

1 mały brokuł

1 kalafior

1 por

1 cukinia

3 ziemniaki średniej wielkości

główka czosnku przekrojona na pół

2 łyżki oliwy

sól i czarny pieprz do smaku

1 l bulionu drobiowego lub warzywnego

80 g szpinaku

150 g zielonego groszku, mrożonego

10 listków świeżej bazylii

Grzanki

4 kromki chleba, najlepiej na zakwasie

4 łyżki zielonego pesto, domowego

8 plastrów żółtego sera, gouda lub innego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Odetnij górną część główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Na dużej blasze ułożyć pora, kalafiora, brokuły, cukinię, ziemniaki i czosnek. Skropić oliwą, posypać 1 łyżeczką soli i pieprzem, a następnie wymieszać. Piec około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Około 10 minut przed końcem pieczenia do małego garnka wlać bulion, dodać zamrożony groszek i podgrzewać, aż zacznie się lekko gotować.
  3. Upieczone warzywa (dodać tylko połowę ząbków czosnku) przełożyć do blendera. Dodać gorący bulion z groszkiem, sok z cytryny, szpinak, bazylię, doprawić solą w razie potrzeby. Zmiksować na gładki krem. Gęstość dopasować do swoich potrzeb. jeżeli krem jest za gęsty można dolać więcej bulionu.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Położyć kromki chleba i smażyć, aż zrumienią się i nabiorą złotobrązowego koloru. Jedną kromkę odwrócić i na zrumienioną stronę położyć 2 plasterki sera. Na serze rozsmarować pesto, a następnie położyć kolejne 2 plasterki sera.
  5. Przykryć drugą kromką chleba, zrumienioną stroną do sera i położyć na patelni. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć, aż spód będzie chrupiący i brązowy. Następnie odwrócić i smażyć po drugiej stronie, aż się zrumieni, a ser całkowicie się rozpuści.
  6. Zdjąć z patelni i pokroić w małe kostki. Napełnić kremem miseczki i posypać pokrojonymi grzankami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału