Akurat nie mam problemu z tym, iż moje dzieci nie lubią warzyw. Co prawda są już dorosłe, ale wciąż chętnie sięgają po zupy. Zupa krem to chyba najlepszy sposób na przemycenie warzyw, lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy warzywa upiec, zmiksować i doprawić.
Ale na tym magia się nie kończy. Dobra, pożywna i smaczna zupa krem to taka, która ma pyszne dodatki. Oczywiście można ją posypać prażonymi nasionami, podać z pokruszoną fetą albo chrupiącym halloumi. Tylko powiedzcie sami, czy grzanki z serem i pesto nie brzmią jeszcze lepiej? Bo o ile zielona zupa krem sama w sobie jest całkiem smaczna, to dopiero w duecie z tymi grzankami staje się naprawdę wyjątkowa.
Zupa krem – najprostszy sposób na warzywa
Zupa krem z dodatkiem luksusu – grzanki, sery i pesto w roli głównej
Ta zielona, kremowa zupa kryje w sobie przede wszystkim warzywa pełne smaku i koloru takie jak brokuły, por i cukinia, które wcześniej podpiekłam w piekarniku razem z ziemniakami i kalafiorem. Dzięki temu warzywa nabrały głębszego aromatu. Do garnka trafiła też solidna garść szpinaku oraz zielony groszek. Można więc śmiało powiedzieć, iż witamin i wartości odżywczych w tej zupie naprawdę nie brakuje.
Sama zupa jest pyszna i pożywna, ale prawdziwy efekt „wow” dają dodatki, chrupiące grzanki z serem i pesto. Przygotowałam je dosłownie w kilka minut, a całość smakowała jak mała uczta. Miseczka kremowej, zielonej zupy z gorącymi grzankami okazała się tak sycąca, iż spokojnie wystarczyła mi na dzisiejszy obiad.
Zupy każdy dzień – proste i szybkie przepisy
Nadchodzi idealna pora na zupy. Polecam je wszystkim, bo to szybki, tani i jednocześnie bardzo odżywczy obiad. Na blogu znajdziecie już ponad 100 przepisów, co tylko potwierdza, jak popularne i uniwersalne jest to danie.
Spróbujcie gotować zupy przynajmniej trzy razy w tygodniu. Sięgajcie po swoje ulubione smaki, ale też bawcie się nowymi połączeniami. Może pomidorowa z ciecierzycą, lekka kalafiorowa z pulpetami, zielona brokułowa z groszkiem, a może sycąca zupa gulaszowa? Zupy naprawdę warto jeść! Są sycące, rozgrzewające i dają mnóstwo kulinarnych możliwości.

Zupa krem z grzankami
DrukujSkładniki:
Zupa
1 mały brokuł
1 kalafior
1 por
1 cukinia
3 ziemniaki średniej wielkości
główka czosnku przekrojona na pół
2 łyżki oliwy
sól i czarny pieprz do smaku
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
80 g szpinaku
150 g zielonego groszku, mrożonego
10 listków świeżej bazylii
Grzanki
4 kromki chleba, najlepiej na zakwasie
4 łyżki zielonego pesto, domowego
8 plastrów żółtego sera, gouda lub innego
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Odetnij górną część główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Na dużej blasze ułożyć pora, kalafiora, brokuły, cukinię, ziemniaki i czosnek. Skropić oliwą, posypać 1 łyżeczką soli i pieprzem, a następnie wymieszać. Piec około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Około 10 minut przed końcem pieczenia do małego garnka wlać bulion, dodać zamrożony groszek i podgrzewać, aż zacznie się lekko gotować.
- Upieczone warzywa (dodać tylko połowę ząbków czosnku) przełożyć do blendera. Dodać gorący bulion z groszkiem, sok z cytryny, szpinak, bazylię, doprawić solą w razie potrzeby. Zmiksować na gładki krem. Gęstość dopasować do swoich potrzeb. jeżeli krem jest za gęsty można dolać więcej bulionu.
- Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Położyć kromki chleba i smażyć, aż zrumienią się i nabiorą złotobrązowego koloru. Jedną kromkę odwrócić i na zrumienioną stronę położyć 2 plasterki sera. Na serze rozsmarować pesto, a następnie położyć kolejne 2 plasterki sera.
- Przykryć drugą kromką chleba, zrumienioną stroną do sera i położyć na patelni. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć, aż spód będzie chrupiący i brązowy. Następnie odwrócić i smażyć po drugiej stronie, aż się zrumieni, a ser całkowicie się rozpuści.
- Zdjąć z patelni i pokroić w małe kostki. Napełnić kremem miseczki i posypać pokrojonymi grzankami. Smacznego!