Jak przechowywać naleśniki? Zwykła folia i talerz nie wystarczą. Zrób to, a dłużej będą smaczne

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: fot. Richard Villalonundefined undefi/ iStock


Naleśniki najczęściej znikają z talerza szybciej, niż zdążysz odłożyć patelnię. Ale co zrobić, gdy przygotujesz większą porcję i nie zostaną zjedzone? Talerz i folia spożywcza na dłuższą metę nie wystarczą. Jak przechować usmażone naleśniki, by nie straciły smaku i były bezpieczne? Podpowiadamy.
Zapach smażonych naleśników działa jak magnes. Zanim ostatnia sztuka trafi na talerz, pierwsze są dawno pochłonięte przez domowników. Czasem jednak kulinarny zapał wygrywa ze zdrowym rozsądkiem i zostajesz z porcją, której nikt nie da rady zjeść od razu. Jak przechować nadwyżkę naleśników, by nie wyschły i wciąż smakowały dobrze? Zrób z nimi jedną rzecz, a choćby przez kilka dni będą bezpieczne do jedzenia.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Jak przechować usmażone naleśniki? To najlepsza metoda
Naleśniki najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, ale dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wkładanie ciepłych może sprawić, iż zbierze się w nich wilgoć, a to prowadzi do rozmiękczenia i nieprzyjemnej, gumowatej konsystencji. Zamknięcie ich w zamykanym naczyniu chroni nie tylko przed wysychaniem, ale także przed przenikaniem zapachów innych produktów z lodówki. Nikt chyba nie chciałby jeść placków z aromatem wędliny czy sera. Optymalny czas przechowywania to 2-3 dni - nie przeciągaj tego terminu, a z pewnością nikomu nie zaszkodzą.
PORADA! jeżeli planujesz smażyć naleśniki później, ciasto możesz przechowywać w lodówce (w zamkniętym pojemniku) maksymalnie 2 dni. Przed smażeniem warto je dokładnie wymieszać, ponieważ naturalnie może się rozwarstwić. To normalne i nie wpływa na smak ani jakość.


Czy usmażone naleśniki można zamrozić? Tak, ale zrób to dobrze
jeżeli po smażeniu zostanie kilka naleśników, zamiast jeść na siłę przez dwa dni, lepiej je zamrozić. To świetna opcja na szybkie śniadanie lub awaryjny posiłek w momencie, gdy brak czasu w gotowanie. Ważne jednak, by zrobić to adekwatnie. Źle przechowane mogą się sklejać, kruszyć lub stracić smak. Przed zamrożeniem powinny całkowicie ostygnąć - ciepłe w zamrażarce wytworzą wilgoć, przez co później mogą być niesmaczne. Aby uniknąć sklejania, najlepiej układać placki warstwowo, przekładając papierem do pieczenia, a następnie umieścić w szczelnym woreczku strunowym lub pojemniku. W takiej formie zachowają dobrą jakość przez około 2 miesiące.


Smażenie naleśników, fot. Archiwum prywatne Smażenie naleśników, fot. Archiwum prywatne


Gdy nadejdzie pora na ich wykorzystanie, wystarczy potrzymać je w temperaturze pokojowej, by odzyskały miękkość. jeżeli potrzebujesz ekspresowego efektu, sprawdzi się sucha patelnia, mikrofalówka lub piekarnik (150 stopni przez około 5 minut). Odgrzane naleśniki smakują niemal jak świeżo usmażone. Wystarczy dodać ulubione nadzienie i można zajadać ze smakiem.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału