Mole spożywcze - co to za owady?
Mol spożywczy to nazwa potoczna omacnicy spichrzanki lub mklika mącznego. To owady, które należą do rodziny motylkowatych. Samice moli spożywczych są gotowe do znoszenia jaj zaraz po przekształceniu się z imago. Przy tym jest to owad gwałtownie się rozprzestrzeniający i występuje na całym świecie. Najczęściej możemy je spotkać w:
- sklepach spożywczych,
- spichlerzach,
- magazynach zbożowych,
- domowych szafkach kuchennych.
Kliknij w przycisk, aby poznać sposoby na mole spożywcze
Larwy gąsienicy mklika mącznika niszczą między innymi:
- mąkę,
- kasze,
- cukier,
- płatki zbożowe,
- otręby,
- suszone grzyby,
- orzechy,
- ziarna słonecznika,
- i pestki dyni.
Jak rozpoznać mole spożywcze w jedzeniu?
W suchych produktach zauważalne są zwisające nici wyglądające jak przędza. Sklejone grudki np. mąki czy ziaren są pożywieniem dla larw moli. Samica składa choćby 170 jaj. W kaszy lub mące widać też ruchliwe, białe larwy, które rozwijają się w jedzeniu do postaci dorosłych owadów. Często też widać, iż wydostają się z opakowań spożywczych i zaczynają poruszać się po ścianach kuchni, spiżarni lub w szafce kuchennej. Kolejnymi znakami świadczącymi o obecności moli spożywczych jest:
- rozdrobnienie żywności, które są prawdopodobnie wynikiem przeżycia i wydalenia składników przez larwy,
- i widoczne resztki mąki przyklejone do torebek papierowych lub oblepiają folię spożywczą.
Jak pozbyć się moli spożywczych? - najlepsze sposoby
Niestety mole spożywcze mogą pojawić się choćby w najczystszej i najlepiej zorganizowanej kuchni. Często nieświadomie przynosi się zainfekowaną żywność do domu ze sklepu. Jednak istnieje kilka prostych sposobów, aby uniknąć rozpowszechniania się w domu moli spożywczych. Zebraliśmy najbardziej przydatne i niezawodne wskazówki ułatwiające usunięcie niechcianych owadów.
W naszej galerii możesz zobaczyć sposoby na pozbycie się moli spożywczych
Przesypanie produktów do pojemników
Na początek warto przesypać wszystkie suche produkty do szczelnie zamykanych pojemników. Najlepsze będą do tego słoiki. Nie tylko będą wskazywać na kończące się produkty, ale też uchronią żywność przed dostaniem się moli spożywczych, a produkty już zanieczyszczone larwami będą miały utrudnione ich wyjście na zewnątrz. Produkty zanieczyszczone powinny być gwałtownie wyrzucone.
Czyste szafki to podstawa
Raz na dwa, trzy tygodnie warto umyć półki spiżarni lub szafki kuchenne roztworem wody z octem w proporcji 1:1 z kilkoma kroplami olejku lawendowego, lub cytrynowego. W ten sposób powierzchnie będą zdezynfekowane, a także będą pachnieć nieatrakcyjnie dla moli. Kolejnym sposobem jest użycie chusteczek nasączonych płynem antybakteryjnym.
Zobacz także sposoby na muszki owocówki:
Jak usunąć muszki owocówki z kuchni? Sprawdź 5 niezawodnych sposobów
Muszki owocówki mogą być problemem w kuchni, szczególnie latem, kiedy jemy więcej owoców i warzyw. Czasem pojawiają się chmarami w pobliżu dojrzałych produktów lub fermentowanych (jak piwo i wino). W…
Zioła odstraszające mole
W umytych szafkach kuchennych warto także rozłożyć suszone liście laurowe. Na jedną szafkę wystarczą 2–3 sztuki. Mole spożywcze uciekają przed tym aromatem. Innymi ziołami pomagającymi w walce z molami spożywczymi są:
- suszona lawenda,
- suszony tymianek,
- goździki,
- aromat waniliowy.
Pułapki na mole
Ponadto w sklepach dostępne są specjalne środki chemiczne przeznaczone do zwalczania moli spożywczych. Wiele z nich jest na bazie składników pochodzenia naturalnego. Najciekawsze są pułapki nasączone feromonami, do których lecą mole i przyklejają się do nich. Można je umieścić w kuchennych szafkach.
„Uwaga: to sposób wspomagający, nie rozwiązuje problemu, ale zapobiega, a także może pomóc złapać niedobitki po czyszczeniu kuchni – pisze na swoim blogu z domowymi poradami Ula Pedantula. – choćby sami producenci piszą, iż pułapka służy do „monitorowania”, jest więc odpowiedzią na pytanie, jak pozbyć się moli spożywczych. Pułapki wkleja się do środka szafki. Są bezpieczne choćby w miejscach, gdzie przechowuje się jedzenie. Jedna pułapka działa od 2 do 3 miesięcy”.
Czy mole spożywcze mogą być szkodliwe dla zdrowia?
Zjedzenie mola spożywczego, postaci larwalnej lub jaj nie jest szkodliwe dla zdrowia. Nie przenoszą one żadnych groźnych chorób. Przypadkowo zjedzona kasza czy użyta mąka nie wpłynie negatywnie na zdrowie. Jednak żywność zainfekowana ma nieestetyczny wygląd i nie nadaje się do spożycia. W pożywieniu mole spożywcze zostawiają swoje odchody, wydzieliny i jaja.
Jak rozróżnić mole?
Mklik mączny i omacnica spichrzanka, czyli mole spożywcze, mają bardzo podobny wygląd. Oba owady przypominają wyglądem ćmę. Skrzydła moli spożywczych mają rozpiętość 14–18 mm, u nasady są żółtawe, a reszta skrzydła ma barwę brunatnoczerwoną z szaroniebieskimi, poprzecznymi paskami.
Skrzydła mogą być też ciemnoczerwone, a tylne szaroniebieskie, przeświecające. Głowa gąsienic moli spożywczych jest brązowa, a ciało białe w odcieniu kremowym. Z czasem wzrostu nabierają barwy czerwonej, zielonej, lub żółtej. Uzależnione jest to od rodzaju jedzonego przez nie produktu spożywczego.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: