Powstawanie kamienia w czajniku to naturalny proces, do którego dochodzi w trakcie gotowania wody. Im twardsza, tym więcej jonów wapnia i magnezu zostaje wytrąconych w postaci węglanów. W efekcie finalnym tworzy się osad, z którym regularnie musimy walczyć, aby przedłużyć żywotność maszyny. Wiele osób pozbywa się niechcianego dodatku używając octu. Niewątpliwie jest to skuteczna metoda, aczkolwiek polegając na niej, należy pamiętać o dokładnym wypłukaniu urządzenia przynajmniej 2-3 razy. Niżej opisane sposoby pozwolą zaoszczędzić ci czas, a także pieniądze. Dodatkowo czajnik będzie lśnił i pachniał nowością, jak nigdy dotąd.
REKLAMA
Zobacz wideo Trzy sposoby na użycie magicznej gąbki. Te zabrudzenia dla niej to pestka
Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym? Urządzenie będzie jak nowe
Regularne czyszczenie czajnika z kamienia, to niezwykle istotny proces, który pozwala nam nie tylko cieszyć się nienagannym smakiem porannej kawy lub popołudniowej herbaty, ale także przedłużyć żywotność maszyny. Gromadzący się na we wnętrzu urządzenia osad może powodować większe zużycie energii w trakcie gotowania wody, przez co wydłuża się czas działania maszyny i dochodzi do większej eksploatacji czajnika. Aby zapobiec tego typu następstwom, warto raz w miesiącu przeprowadzić mini spa naszemu kuchennemu pomocnikowi.
Zobacz też: Nałóż na plamę i przeprasuj. Drewniane meble będą wyglądać jak prosto ze sklepu
Do czajnika wypełnionego do połowy wodą należy wsypać 5 łyżeczek kwasku cytrynowego. Pokrywę urządzenia zamykamy i włączamy, aby doprowadzić do zagotowania mieszanki. Roztwór pozostawiamy we wnętrzu maszyny na ok. 3-4 godziny lub jeżeli przeprowadzamy proces czyszczenia wieczorem, możemy pozwolić jej działać choćby przez całą noc. Po upływie wskazanego czasu zawartość wylewamy, po czym ponownie uzupełniamy urządzenie wodą i gotujemy. Wrzątek wylewamy i gotowe. Już po jednym przepłukaniu czajnik jest wolny od osadu i pachnie nowością. Podobnie można wykorzystać sodę oczyszczoną.
Jak odkamienić czajnik sodą? To banalnie proste zadanie
Odkamienianie czajnika przy użyciu sody oczyszczonej również jest dużo prostsze i mniej inwazyjne niż to polegające na wykorzystaniu octu. Wystarczy wsypać dwie łyżki białego proszku do wnętrza urządzenia i zalać je gorącą wodą, a następnie pozostawić na 1-2 godziny. Soda w tym czasie rozpuści choćby najbardziej uporczywy kamień. Po wylaniu mieszanki koniecznie przepłucz ponownie czajnik i zagotuj wodę, a następnie pozbądź się jej. Po tak przeprowadzonej pielęgnacji znów przez kolejne tygodnie możesz cieszyć się czystym urządzeniem. jeżeli jednak lubicie eksperymentować, warto wypróbować innowacyjną metodę. Polegać na niej możemy w okresie kiszenia ogórków.
Jak odkamienić czajnik elektryczny? Ten trik sprawdza się też przy urządzeniu gazowym
Sok do kiszenia ogórków to jeden z najlepszych pogromców kamienia. Wystarczy, iż wywar bogaty w kwas mlekowy przecedzimy z warzyw oraz przypraw, a następnie wlejemy do urządzenia i zagotujemy. Po 30 minutach możemy go wylać, a na jego miejsce wprowadzić 0,5 litra wody zawierającej wyciśnięty sok z połówki cytryny. Ten zabieg ma na celu pomóc zniwelować nieprzyjemny zapach. Po ponownym zagotowaniu i pozbyciu się roztworu z urządzenia wykonujemy tę samą czynność, ale tym razem używamy już tylko samej wody. Na końcu pamiętaj, aby pozostawić wieko otwarte, żeby zapach nie kumulował się w środku.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.