Aby dzieci, które za kilka dni wrócą do szkół, miały energię na cały dzień, to bardzo ważne jest śniadanie. – I to, co zabiorą do szkoły w tzw. śniadaniówkach, które powinny zawierać składniki, które dostarczą im energię i umożliwią skupienie – mówi gość porannej rozmowy Radia Lublin dietetyk kliniczny, edukatorka żywieniowa Kinga Głaszewska-Furman.
– Po pierwsze: czy śniadaniówka ma źródło białka. Mogą to być jakieś jajka, serek, jogurt, twarożek, szynka drobiowa. Żeby były węglowodany, najlepiej złożone. Np. kiedy robimy naleśniki, to użyjmy mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. No i trzecia rzecz – czy mamy w naszej śniadaniówce jakieś warzywa, owoce. I też moglibyśmy dodać czwartą rzecz, czyli zdrowe tłuszcze: pestki, orzeszki, nasionka.
Cała rozmowa w materiale wideo:
PaSe / opr. LisA
Fot. Paweł Pikul / RL