Dietetyczka Dominika Bauer na swoim profilu na Instagramie (@dietetykapodkontrola) podzieliła się niedawno kilkoma wskazówkami dotyczącymi poziomu żelaza we krwi. Pokazała przykładowe przekąski, po które wiele osób sięga każdego dnia, oraz ich zdrowsze zamienniki. "Rach ciach - kilka zmian w diecie i gospodarka żelazowa poprawiona" - napisała pod swoim postem.
REKLAMA
Zobacz wideo ADHD u dorosłych:
Niedobory żelaza? Zadbaj o swoją codzienną dietę
Pierwszy przykład to makaron pszenny. Dietetyczka radzi, by zamienić go na makaron z soczewicy. Zamiast migdałów, warto zacząć spożywać orzechy nerkowca. Kolejny przykład to pestki słonecznika. Zdaniem ekspertki znacznie lepszym wyborem będą pestki dyni.
Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Dietetyczka przypomina, iż od słodkich, wysoko przetworzonych batoników, lepszym wyborem będzie gorzka czekolada. Z kolei biały ryż basmati Dominika Bauer zamieniłaby na komosę ryżową. Pozostałe propozycje to:
Napój roślinny do owsianki zamiast zwykłego mleka,
pokrzywa zamiast kawy po posiłku,
chleb żytni na zakwasie zamiast bułek kajzerek.
Niedobory żelaza. Oto najczęstsze objawy, które mogą świadczyć o problemie
Jakie objawy mogą świadczyć o niedoborach żelaza w organizmie? To między innymi: brak energii, nadmierne zmęczenie, gorsza koncentracja, ciągła senność, bladość skóry, sińce po oczami, łamliwość włosów i paznokci. jeżeli dostrzegamy u siebie takie objawy, warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badania. Co istotne, niewielkie niedobory żelaza, powstałe jeszcze przed rozwojem anemii, można skorygować odpowiednią dietą.