Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak i adekwatności? Radzimy, jak zrobić to prawidłowo

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Jak mrozić truskawki tak, aby zachowały swój kształt oraz wartości odżywcze? Sprawdź kilka praktycznych wskazówek na temat mrożenia i rozmrażania truskawek.
Sezon na truskawki trwa od maja do lipca, właśnie w tym okresie można liczyć na pachnące i soczyste owoce prosto z krzaczka. Jak zamrozić truskawki na później, aby zachować ich wartości odżywcze? W jakim pojemniku je przechowywać i jak długo mogą być mrożone? Podpowiadamy.


REKLAMA


Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić


Jak zamrozić truskawki - plony w sezonie
Zanim odpowiemy sobie na pytanie "jak zamrozić truskawki?", mamy kilka porad dla osób, które chcą jak najdłużej nacieszyć się smakiem świeżych owoców. Przede wszystkim trzeba pamiętać, iż truskawki zerwane z krzaka w przydomowym ogródku mają krótszy okres przydatności do spożycia niż owoce ze sklepu, a to dlatego, iż te pierwsze zwykle nie są zabezpieczane chemicznie przed pleśnią i gniciem. Co więcej, najczęściej zbiera się je w pełni dojrzałe, a więc są one delikatniejsze i bardziej podatne na zepsucie niż owoce kupione w sklepie.


Aby przedłużyć świeżość truskawek z ogródka, najlepiej przechowywać je w lodówce w płytkim pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłania wilgoć. Ważne jest, by nie myć truskawek od razu, bo jeżeli będą wilgotne, gwałtownie się zepsują. Najlepiej umyć je bezpośrednio przed zjedzeniem. Również usunięcie nadgniłych lub uszkodzonych owoców może zapobiec rozprzestrzenianiu się pleśni.
Mrożenie truskawek - o czym trzeba pamiętać?
jeżeli mamy nadmiar truskawek, powinniśmy je jak najszybciej zamrozić - oczywiście po delikatnym umyciu, osuszeniu i usunięciu szypułek. Unikajmy trzymania truskawek w szczelnie zamkniętych plastikowych pojemnikach i w temperaturze pokojowej dłużej niż dobę.
Czy przed zamrożeniem można pokroić truskawki? Tak, wszystko zależy od tego, w jakiej formie będziemy je później używać, przygotowując domowe dania, ciasta i desery. jeżeli planujemy blendowanie, truskawki mrozimy pokrojone, owoce do dekoracji mrozimy w całości.


Jak mrozić truskawki w zamrażarce krok po kroku


Zaczynamy od dokładnego umycia truskawek. Następnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Usuwamy szypułki.
Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Układamy na niej truskawki.
Arkusz przenosimy do zamrażarki i zostawiamy tam na około sześć godzin. Wstępnie zamrożone truskawki, które już lekko stwardniały, przekładamy do worków lub pojemników i ponownie umieszczamy w zamrażarce.


Zamrożone truskawki najlepiej przechowywać maksymalnie pół roku - to czas, w którym zamrożone owoce mają najlepszy smak i aromat.


Jak mrozić truskawki i później rozmrozić owoce?
W jaki sposób rozmrozić truskawki? Poniżej opisujemy rozmrażanie owoców krok po kroku:


Wyjmij owoce z zamrażarki i przełóż na noc do lodówki.
jeżeli chcesz przyspieszyć cały proces, przełóż woreczek z zamrożonymi truskawkami do garnka zimnej wody na około pół godziny.
Pamiętaj, iż nie powinno się rozmrażać truskawek w mikrofalówce, ponieważ w efekcie powstaje papka.
Idź do oryginalnego materiału