Sezon na szparagi można uznać za rozpoczęty. W wielu sklepach i na straganach pojawiły się już te smaczne warzywa, które w kuchni są prawdziwym skarbem. Stanowią doskonały dodatek do różnych dań i sałatek, dlatego warto mieć je zawsze pod ręką. Niestety mają jedną wadę - gwałtownie więdną. jeżeli nie chcesz zmarnować jedzenia, możesz zamrozić nadmiar szparagów. Sprawdź, jak to zrobić, aby nie straciły swoich walorów smakowych.
REKLAMA
Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie
Czy mogę zamrozić świeże, surowe szparagi? To świetny sposób na nadmiar warzyw
Istnieje kilka sposobów na przedłużenie świeżości szparagów. jeżeli nie chcesz skonsumować ich zaraz po zakupie, wstaw je pionowo do naczynia z wodą, a następnie włóż całość do lodówki. Tam mogą być przechowywane maksymalnie przez siedem dni, jednak często zdarza się, iż więdną o wiele szybciej. Aby mieć pewność, iż nie marnujesz swoich pieniędzy, zwracaj uwagę w sklepie tylko na jędrne i twarde okazy. Te na pewno będą świeże i spokojnie możemy je zjeść w ciągu kilku dni. Z kolei miękkie i ciemne warzywa prawdopodobnie zepsują się w bardzo krótkim czasie. jeżeli nie masz pewności co do jakości zakupionych szparagów, ale nie chcesz od razu zużywać wszystkich w kuchni, możesz je zamrozić. Dotyczy to zarówno zielonych, jak i białych odmian. Warto jednak przestrzegać kilku zasad, aby po rozmrożeniu warzywa zachowały swój smak.
Zobacz też: Najpyszniejsze ciasto z rabarbarem. Z tym przepisem stworzysz orzeźwiający, wiosenny deser
Czy szparagi trzeba blanszować przed zamrożeniem?? Nie zapomnij o tym procesie
jeżeli masz w domu sporą liczbę szparagów, to podziel ją na dwie grupy: miękkie i twarde. Te pierwsze powinniśmy zjeść od razu, aby się nie zepsuły, natomiast drugie można bez problemu zamrozić. Przed włożeniem warzyw do zamrażarki, warto je najpierw umyć i porządnie osuszyć. Należy również oderwać zdrewniałe części, a białe odmiany obrać ze skórki. Kolejnym i najważniejszym krokiem jest zblanszowanie szparagów. Proces ten polega na zanurzeniu warzyw najpierw we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie. W ten sposób jedzenie zachowa swoje adekwatności i "zahartuje się" przed nagłym obniżeniem temperatury. Po wysuszeniu szparagów zamknij je w plastikowych woreczkach i wypuść z nich powietrze. Dopiero tak przygotowane szparagi można schować do zamrażarki.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.