Jak minął rok w Skrzynkach?

powiat.poznan.pl 1 tydzień temu

Instytut Skrzynki – powiatowa instytucja kultury, zajmująca się dokumentacją, rozwojem i promocją dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu w 2024 roku zrealizowała wiele interesujących projektów. Obiekt będący siedzibą instytucji to miejsce wyjątkowe, gdyż tu spotykają się SMAK i KULTURA.

Dwór został zaadaptowany na ośrodek konferencyjno-szkoleniowy, gdzie działają także Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego, Galeria Skrzynki, restauracja oraz pokoje noclegowe. Dwór jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Weekendowo działa tu restauracja z wyśmienitą polską i wielkopolską kuchnią, odbywa się też wiele wydarzeń kulturalnych.

Muzyczne podróże
W 2024 roku odbyło się już ponad 40 koncertów. Warto wspomnieć o niektórych z nich. Rok rozpoczął styczniowy koncert charytatywny „Skrzynki Pełne Serca” – kolejną odsłon planujemy 6 stycznia. Znów będziemy wspierać Dom Samodzielnego Rodzica w Lisówkach. W styczniu odbył się także „Koncert Muzyki amerykańskiej” w wykonaniu artystów Filharmonii Poznańskiej. Kwartet smyczkowy zachwycił publikę m.in. utworami Dvořáka i Gershwina. Dzień Kobiet w Skrzynkach świętowaliśmy m.in. wernisażem wystawy i mini koncertem Kamila Babki „Art is a Woman”.

Wiosnę witaliśmy po irlandzku: w Dniu Św. Patryka znakomity altowiolista prof. Marcin Murawski w towarzystwie swojej akademickiej koleżanki Marleny Lewandowskiej-Kamyszek przy fortepianie zabrali słuchaczy w muzyczną podróż na „Szmaragdową wyspę”. Był to czas muzycznych uniesień i gawędy artysty o muzykach, kompozycjach i instrumentach. Choć był to dopiero kwiecień, to w dworze odbył się legendarny spektakl „Apetyt na czereśnie – Romans z życia sfer normalnych”. To mini musical oparty na tekstach Agnieszki Osieckiej. W kwietniu koncertował również Adam Makowicz – wybitny polski pianista jazzowy, który występował we wszystkich najsłynniejszych salach świata, wielokrotnie z legendami jazzu, nota bene sam będąc legendą. Z urzekającą skromnością opowiadał o swoich kompozycjach i interpretacjach, ale przede wszystkim z niezwykłą maestrią i euforią serwował wszystkim muzyczną ucztę.

Koncert Adama Makowicza w Dworze Skrzynki

Dwumiesięczny cykl letnich koncertów plenerowych rozpoczął się z przytupem, gdy Wiesław Prządka, mistrz bandoneonu, zabrał publiczność w muzyczną podróż od Buenos Aires via Paryż do Nowego Jorku. Jedno z sierpniowych popołudni rozbrzmiewało etnicznymi rytmami zespołów folkowych z Belize, Meksyku, Tajwanu, Gruzji i Senegalu. Plenerowe wydarzenie przyciągnęło tłum wielbicieli barwnych strojów, rytmicznych tańców, różnorodnych instrumentów oraz wokali w językach świata. Tak na placu animacji w parku w Skrzynkach świętowano tegoroczną odsłonę XVII Festiwalu Sztuki Ludowej.

Jesień powitaliśmy nostalgicznym koncertem Grzegorza Tomczaka – znamienitego polskiego barda, który właśnie Dwór Skrzynki wybrał na miejsce prapremierowego wykonania utworów z najnowszego krążka – „Moje fado” – jak sam artysta mówił – jego najbardziej osobistej płyty. Choć koncepcja płyty rodziła się w lizbońskich zaułkach jest też bardzo polska i słowiańska. W październiku w Dworze Skrzynki wystąpiła Agnieszka Kova Kowalczyk, która gra, a raczej tworzy przy pomocy wiolonczeli elektrycznej, klasycznych przetworników gitarowych i tzw. loopera czyli urządzenia, które umożliwia podczas koncertów na żywo nagrywanie wielu ścieżek, przekształcanie ich i prowadzenie wielogłosowej melodii.

W ramach trzeciej edycji Paderewski Festiwal, który między 7-12 listopada odbywał się w Poznaniu i powiecie poznański w Dworze Skrzynki wystąpili Julia Łopuszyńska i Aleksander Pankowski vel Jankowski tworzący Ach Duo. Chopin na jazzowo, a może wokalnie – to już było! Ale zaaranżowany na gitarę i harfę? Jak to może brzmieć? Rewelacyjnie – o czym mogli przekonać się w Skrzynkach słuchacze koncertu Alla Polacca. Grudzień rozpoczął się muzyczno-kulinarną ucztą podczas wydarzenia „Gitarą, nożem i widelcem”. To już kolejna odsłona, podczas której światowej klasy wirtuoz gitary klasycznej, Łukasz Kuropaczewski, tym razem z Bartkiem Milerem oraz Maciejem Frąckiewiczem przenieśli muzycznie uczestników w pełne pasji klimaty. Drugą część wieczoru wypełniły wyśmienite dania inspirowane kuchnia włoską przygotowane przez artystę.

Kulinarne wycieczki
Wiosna przyniosła kulinarne doznania kapitule regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2024”, której członkowie spróbowali i ocenili ok. 90 dań i przysmaków wytrawnych oraz świątecznych słodkości. W szranki stanęli szefowie kuchni, koła gospodyń wiejskich oraz uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Jak podczas każdej edycji konkursów w tym cyklu, wybrano także te najbardziej wyjątkowe przysmaki, przyznając certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”. Konkurs miał miejsce tradycyjnie już podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Kwiecień wiódł ścieżką do stolicy, gdzie podczas międzynarodowej konferencji „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego” uczestnicy z ciekawością przyglądali się prezentacji Liliany Kubiak, zastępcy dyrektora Instytutu Skrzynki pt. „Konkursy kulinarne elementem promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz dziedzictwa kulturowego Wielkopolski”. Czerwiec przyniósł nową współpracę: Instytut Skrzynki i Stowarzyszenie Zamek Tebnitz – Centrum Edukacji i Spotkań, podpisali porozumienie mające na celu zapoczątkowanie współpracy dot. badania, dokumentacji oraz promocji kulturowego oraz kulinarnego dziedzictwa regionów Wielkopolski i Brandenburgii.

Uczestniczki konkursu Przekąski z gąski 2024 przygotowują danie do oceny

Niech żyją wakacje, niech żyją Skrzynki! Festyn rodzinny „Dzień Otwartych Skrzynek” – Instytut Skrzynki, równo po roku świętował wraz z mieszkańcami pierwszą rocznicę otwarcia Dworu Skrzynki po przeprowadzonej rewitalizacji. Niedzielne popołudnie w Skrzynkach rozbrzmiewało nutą ludowych pieśni, tanecznych klasyków i… ćwierkaniem manualnie robionych drewnianych ptaszków. Mieszkańców okolic Poznania do Dworu Skrzynki przyciągnęły nie tylko stoiska z lokalnym rzemiosłem: ceramiką, biżuterią, mydełkami i manualnie robionymi bibelotami, ale także przysmaki na festynowych stoiskach, w kuchni grillowej i dworskiej restauracji.

Przełom lipca i sierpnia był bardzo owocny dla kilkunastu artystów biorących udział w I edycji Międzynarodowego Pleneru Sztuki upamiętniającego 150 rocznicę narodzin impresjonizmu pn. „Za oknami Skrzynek”. Uczestnicy odbyli wycieczkę do Gościeradza, odwiedzając miejsce, w którym mieszkał Leon Wyczółkowski – wybitny polski malarz, grafik i rysownik. Plener zwieńczył finisaż, na którym zaprezentowano ponad 60. prac, m.in. obrazów i rzeźb, których część znalazła od razu nabywców. W sierpniu miał miejsce także finał eliminacji wojewódzkich Bitwy Regionów. Etap wojewódzki i wielki finał wygrało wielkopolskie KGW Noskowo-Radomice­-Strzyżewo „Feniks”.

Także w sierpniu w dworze odbyło się Forum Regionalistów Wielkopolskich, organizowane przez Fundację Instytutu Skrzynki. W wydarzeniu uczestniczyło ponad 60. osób, które interesują się historią oraz dziedzictwem kulturowym, kulinarnym i krajoznawczym regionu. W Dworze Skrzynki odbyła się również kolacja charytatywna organizowana przez Fundację Instytut Skrzynki na rzecz Ewy i Piotra Michalskich z Puszczykowa, którzy w pożarze stracili dobytek życia i syna… Podczas wrześniowego festynu rodzinnego „Skrzynki Pełne Smaku” w Dworze Skrzynki uczestnicy chętnie korzystali z warsztatów dla najmłodszych, stoisk jarmarcznych z rękodziełem, ale także wyjątkowymi produktami przygotowanymi przez członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Ponieważ wydarzenie zostało zorganizowane w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, których tegoroczna edycja nawiązuje do szlaków i połączeń, nie mogło zabraknąć mini wykładów: o szlakach kulinarnych, turystycznych i krajoznawczych oraz pokazu i degustacji zupy ze Szlaku Piastowskiego.

Pod koniec września w Skrzynkach spotkali się pasjonaci i twórcy nalewek domowych podczas dwudniowego wydarzenia „Nalewkomania” organizowanego Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku przy współpracy Fundacji Instytutu Skrzynki oraz Instytutu Skrzynki. Wydarzeniu towarzyszył wernisaż wystawy zdjęć nieżyjącej już Ewy Kubickiej „Szklane dusze” oraz konkurs „Konfrontacje nalewkowe 2024”, w którym zmierzyli się twórcy nalewek z całej Polski. Warto też przypomnieć, iż we wrześniu br. Dwór Skrzynki otrzymał tytuł „Najlepszy Nowy Produkt Turystyczny Wielkopolski 2024” w konkursie organizowanym przez Polską Organizację Turystyczną.

Widownia podczas koncertu na wrześniowym festynie rodzinnym Skrzynki Pełne Smaku

Teraz wracamy do Muzeum w Szreniawie! Jak co roku, jesienią odbywa się tu wydarzenie Poznańska Pyra. Tradycyjnie już Instytut Skrzynki organizuje tam konkurs „Smak Pyry”. Kapituła miała tym razem spróbowała i oceniła 35 dań z wielkopolskim skarbem regionu w roli głównej: ziemniakiem. To już czwarta edycja wydarzenia, ale po raz pierwszy tak dużo było zgłoszeń i to właśnie słodkości. Także w październiku goście Dworu Skrzynki przenieśli się do Włoch, bowiem wernisaż wystawy prof. Katarzyny Jeziorkowskiej z Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu nosił tytuł „Duch Toskanii”, a przedmiotem jej zainteresowań są niezwykłej urody detale architektoniczne tego regionu. Efekt zagranicznej podróży potęgowały klasyki Verdiego, w rytm których uczestnicy zwiedzali wystawę.

Jak listopad, to gęsina! Regionalny konkurs kulinarny „Przekąski z gąski” w Dworze Skrzynki przyniósł wiele nowych pomysłów na tradycyjną gęsinę, ale też pokazał przywiązanie uczestników do właśnie tych smaków znanych od lat. W dwóch kategoriach zmierzyły się koła gospodyń wiejskich i restauratorzy, co w efekcie przyniosło kapitule wyzwanie oceny ok. 30 przekąsek. Jedna z nich została wyserwowana niczym owoce na drzewie… Kreatywność uczestników nie zna granic! Także w listopadzie, podczas jubileuszowej gali konkursu „Działania proekologiczne i prokulturowe w ramach strategii rozwoju województwa wielkopolskiego” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, w Sali Ziemi na terenie MTP wręczono nagrody. I taką nagrodę, w wysokości 9 tysięcy złotych przyznano także Instytutowi Skrzynki za organizację festynu rodzinnego „Skrzynki Pełne Smaków” zorganizowanego we wrześniu 2023 roku.

Grudzień przyniósł świąteczną atmosferę, co podkreśliły „Mikołajki w Dworze Skrzynki” – pilotażowy projekt dla przedszkoli. Obiekt odwiedziła grupa dzieci wraz z opiekunami z Przedszkola „Ekoludki” w Plewiskach. Przedszkole w tym roku podpisało z Instytutem Skrzynki porozumienie w sprawie współpracy dotyczącej promocji dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu. W trakcie pobytu poznały dania charakterystyczne dla wielkopolskiego wigilijnego stołu. Śpiewały także kolędy przy akompaniamencie fortepianu, posmakowały przygotowanego przez restaurację Dworu Skrzynki barszczu. Spotkanie zwieńczyła niespodzianka: teatrzyk przygotowany przez Małgorzatę Potocką z Kórnickiej Biblioteki PAN, która opowiadała o tajemniczej Białej Damie z Zamku w Kórniku.

Co nas czeka?
Na rok 2025 Instytut Skrzynki planuje kontynuację różnorodnych działań adresowanych do różnych grup, na polach kulinarnych, kulturalnych i nie tylko! Szczególnie ważne jest rozwijanie współpracy z kołami gospodyń wiejskich. Zgodnie z wynikami badań oczekiwań społecznych, które przeprowadzono w tym roku, będzie też zwiększona liczba warsztatów.

Wszystkich Państwa już teraz zapraszamy do odwiedzenia stron dworskrzynki.pl oraz instytutskrzynki.pl, gdzie znajduje się aktualna oferta – czeka tam na Państwa wiosenna oferta kulturalna. Co weekend w Dworze Skrzynki działa restauracja, której wyjątkowej oferty można także spróbować podczas balu sylwestrowego – mamy jeszcze ostatnie wolne miejsca! Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia oraz nowego 2025 roku życzymy sobie i Państwu, by apetyt na smak i kulturę zawsze wiódł na dobre ścieżki. Do zobaczenia w Skrzynkach!

Przygotował: Instytut Skrzynki

Finisaż I Międzynarodowego Pleneru Malarskiego Za oknami Skrzynek

Idź do oryginalnego materiału