Dynia sprawdza się w wielu kuchennych wariacjach. Sezon ruszył pełną parą, dlatego warto wiedzieć, jak dorwać najlepsze okazy w sklepie. Wybranie najlepszej dyni, a także postawienie na odpowiednią odmianę sprawi, iż zupa dyniowa wyjdzie aromatyczna i obłędnie smaczna.
Jak kupić dobrą dynię? Zwróć na to uwagę
Sezon na dynie właśnie się rozpoczął, przez co ich wybór w sklepach i na straganach jest imponujący. Chcąc kupić jak najlepszy okaz, warto wiedzieć czym się kierować. Przede wszystkim należy dokładnie obejrzeć dynię, czy posiada gładką i twardą skórkę. Dodatkowo powinna być wolna od jakichkolwiek zadrapań i uszkodzeń.
Ważny jest również kolor skórki. Jest on zależny od odmiany, jednak ogólnie powinien być równomierny i dość intensywny. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej zawartego w niej beta-karotenu, a także barwnika.
Istotne informacje w kontekście stanu dyni można wyczytać z jej łodyżki. Ogonek powinien być lekko zdrewniały. Jego brak może wskazywać na to, iż dynia została zbyt wcześnie zerwana lub przechowywana jest w nieodpowiednich warunkach.
Warto również przeprowadzić mały test dyni, a mianowicie sprawdzić, jaki dźwięk wydaje przy stukaniu. To sprawdzona metoda, którą znały już nasze babcie. Odgłos wydawany przez dynię powinien być głuchy. To oznacza, iż dynia jest pełna i dojrzała. Pusty dźwięk może z kolei oznaczać przesuszenie dyni bądź niewystarczającą ilość miąższu.
Czytaj też: Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę
Jaka dynia będzie najlepsza na zupę? Postaw na te odmiany
Dojrzały i ładny okaz dyni może stanowić smaczną podstawę do wielu dań. Warto jednak wiedzieć, iż nie każda odmiana dyni sprawdzi się do przygotowania z niej aksamitnej i aromatycznej zupy. Niektóre odmiany są doskonałe do przyrządzania z nich dekoracji, inne zaś najlepiej sprawdzają się właśnie w kuchni.
Jaka dynia jest najlepsza na zupę? Krem z dyni jest uwielbianym daniem, który kojarzy się z jesiennym czasem. Aby wyszedł aromatyczny i smaczny musi zostać przygotowany z dobrej dyni. Nie chodzi tutaj tylko o dojrzałość, ale i odmianę. Zupę-krem najlepiej przygotowywać z takich odmian jak:
- Dynia Hokkaido — jedna z najpopularniejszych odmian dyni, jeżeli chodzi o wykorzystanie w kuchni. W przypadku zupy-krem jest strzałem w dziesiątkę. Charakteryzuje ją gęsty i słodkawy miąższ, a także intensywny pomarańczowy kolor. Posiada również miękką skórkę, przez co nie trzeba jej obierać podczas obróbki. To z pewnością jej wartość dodana.
- Dynia piżmowa — charakteryzuje się miąższem o aksamitnym i wyrazistym smaku, przez co zupa wychodzi obłędnie smaczna. Nadaje się również do przygotowania innych jesiennych potraw. Dynia piżmowa jest podłużna, w kształcie gruszki, przez co łatwo ją rozpoznać.
Zakup idealnej dyni jest kluczem do sukcesu, jeżeli chodzi o przygotowanie obłędnych potraw. Nie chodzi tutaj tylko o popularną zupę-krem z dyni, ale również o inne dania. Warto rozsądnie wybierać okazy w sklepie, a także stawiać na odmiany, które po mistrzowsku sprawdzają się w kuchni.
Może cię zainteresować: Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie
Zobacz też:
Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci
Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę
Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta