Jak i kiedy pić ocet jabłkowy? adekwatności, dawkowanie i przeciwwskazania

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Jestem pewna, iż stosujecie w kuchni ocet jabłkowy. Oprócz dodatku do potraw kulinarnych, ma on także cenne adekwatności. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol oraz ciśnienie. Dowiedz się jak i kiedy pić ocet jabłkowy na odchudzanie. Sprawdź kiedy go pić – rano czy wieczorem? Zapraszam do lektury artykułu.

W jednym ze wcześniejszych wpisów podałam przepis na domowy ocet z jabłek. Ocet jabłkowy jest zdrową alternatywą dla octu spirytusowego i ma uniwersalne zastosowanie w naszej kuchni. Poznaj adekwatności octu z jabłek, sprawdź na co pomaga i czy może zaszkodzić. Dziś podpowiem przede wszystkim jak go pić na odchudzanie i jakie są efekty. Poznasz dawkowanie – ile pić octu z jabłek oraz sposoby jego podawania.

Właściwości octu jabłkowego.

Naturalny ocet jabłkowy charakteryzuje się przede wszystkim kwaśnym smakiem, mętną zawiesiną oraz żółtą barwą. Zanim opiszę adekwatności octu jabłkowego, przypomnę jak powstaje. Otóż przy produkcji octu z owoców mamy do czynienia z fermentacją alkoholową (jak w przypadku np wina lub miodu pitnego) oraz fermentacją octową. Podczas fermentacji drożdże przerabiają cukier (z owoców oraz np miodu) na lekki alkohol. Za fermentację octową odpowiadają bakterie Acetobacter, które zamieniają alkohol w kwas octowy. Dzięki tym procesom ocet nabiera aktywnych substancji. Naturalny czyli niepasteryzowany i niefiltrowany ocet jabłkowy, to bogate źródło składników odżywczych. Należą do nich:

  • witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E
  • minerały: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, krzem
  • związki polifenolowe: aminokwasy, pektyny, enzymy trawienne

Bogactwo składu octu jabłkowego sprawia, iż ma on cenne adekwatności lecznicze:

  • Dzięki pektynom przyspiesza spalanie tłuszczu, wspomaga procesy trawienia i hamuje łaknienie.
  • Poprawia stan włosów, paznokci i skóry.
  • Reguluje poziom Ph w organizmie oraz poziom cukru we krwi.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Wspomaga układ immunologiczny i poprawia odporność.
  • Jest cennym źródłem antyoksydantów oraz naturalnym probiotykiem.
  • Oczyszcza organizm z toksyn,
  • Posiada adekwatności bakteriobójcze i dezynfekcyjne,
  • Stosowany jest jako naturalny konserwant.

Już w starożytności wybitny medyk – Hipokrates stosował ocet jabłkowy w leczeniu. Głównie przy czyszczeniu i odkażaniu ran. Współcześnie używamy z powodzeniem octu jabłkowego do konserwowania żywności. Sprawdź przetwory na zimę, gdzie ocet zaraz obok cukru jest najczęściej wykorzystywanym środkiem konserwującym.

W przeciwieństwie do popularnego octu spirytusowego, jabłkowy charakteryzuje się alkalizującymi adekwatnościami i dzięki temu nie zakwasza organizmu.

Ocet jabłkowy nie tylko wspomaga nasz organizm, ale także może pomóc przy odchudzaniu. Badania naukowe na zwierzętach wykazały, iż ocet przyspiesza metabolizm oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Badania na ludziach także potwierdziły spadek wagi ciała u osób, które spożywały dziennie 1 lub 2 łyżki octu jabłkowego w szklance wody.
Dodatek octu jabłkowego do codziennych potraw poprawia trawienie oraz przyspiesza spalanie kalorii.

Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie? Dawkowanie – ile pić octu z jabłek oraz sposoby jego podawania.

Aby ocet jabłkowy miał wpływ na odchudzanie powinien być przede wszystkim spożywany regularnie. Ile zatem go pić i jak rozcieńczać?

Dietetycy zalecają podczas kuracji dodawać do szklanki wody (250ml) od 1 do 2 łyżek octu jabłkowego i dokładnie wymieszać. Podczas kuracji należy go pić 3 razy dziennie na około 30 minut przed każdym, głównym posiłkiem. Mikstura z wody i octu wypełnia żołądek i zmniejsza łaknienie oraz poczucie głodu. Dodatkowo wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie.

Nieprzyjemny dla nie których osób smak i zapach octu można neutralizować miodem oraz przyprawami.
Dodatek pieprzu lub cynamonu poprawia smak i przyspiesza metabolizm.

  1. Dodaj do mikstury z octem: 1 łyżeczkę miodu oraz 2 szczypty cynamonu i 1 szczyptę świeżo zmielonego pieprzu czarnego na każdą szklankę wody. Całość należy dokładnie wymieszać.
  2. Kolejną propozycją jest dodanie 1 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki kurkumy i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu czarnego do szklanki z zaparzoną, zieloną herbatą. Całość oczywiście dokładnie mieszamy. Pamiętaj, aby dodawać miód do napoju poniżej 40 stopni C, w której giną cenne enzymy pszczele.
  3. Do mikstury doskonale pasuje także imbir. Pokrój drobno 3cm imbiru i zaparz w szklance wrzątku. Następnie do ostudzonego naparu dodaj 1-2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżeczkę miodu i całość wymieszaj. Taka mikstura nie tylko korzystnie wpływa na trawienie, ale także wspomaga nasz układ odpornościowy.

Dzienna ilość octu jabłkowego, którą możemy bezpiecznie spożywać w ciągu dnia zależy przede wszystkim od naszego wieku, wagi ciała i predyspozycji zdrowotnych. Poza kuracją nie powinna przekraczać 2 łyżeczek w ciągu dnia.


W przypadku dzieci przyjmuje się dawkę maksymalnie 1 łyżeczki octu jabłkowego rozcieńczonego w szklance wody. Dla poprawy smaku należy dodać 1 łyżeczkę miodu.

Oprócz mieszania octu z wodą, możemy oczywiście dodawać go do codziennych potraw kulinarnych. Są to przede wszystkim sałatki i surówki. Bardzo często dodaję ocet jabłkowy do zup domowych oraz jako marynata do mięs.

Osoby pijące miksturę z octem, spożywają średnio około 250 mniej kalorii w ciągu dnia. Wraz z kuracją octową powinna iść w parze aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta. Połączenie wymienionych metod sprawi, iż nasza dieta będzie efektywna, skuteczna i bez tzw. efektu jojo. Istotna jest przede wszystkim dieta bez produktów przetworzonych oraz bogatych w cukry proste. Każdego dnia powinniśmy zapewniać naszemu organizmowi minimum 30 minut intensywnego wysiłku.

Picie octu jabłkowego z rozwagą i umiarem jest w większości przypadków bezpieczne, o ile nie mamy przeciwwskazań natury medycznej. Ważne jest przestrzeganie wymienionych ilości octu w codziennej diecie oraz konsultacja z lekarzem rodzinnym. Pamiętaj by zawsze rozcieńczać ocet jabłkowy z wodą lub jako składnik potrawy.

Kiedy pić ocet jabłkowy – rano czy wieczorem?

Ocet jabłkowy wspomaga wchłanianie składników odżywczych. Dietetycy zalecają spożywanie łyżki octu w szklance wody 3 razy dziennie przed każdym posiłkiem. Jeśli zależy Ci na odchudzaniu, powinnaś spożywać miksturę z rana na czczo. Poranne spożywanie wody z octem, wyrównuje poziom glukozy we krwi i wspomaga procesy trawienie w ciągu dnia.

Najwięcej prozdrowotnych adekwatności przynosi spożywanie wody z octem wieczorem. Według badań na Uniwersytecie w Arizonie osoby spożywające miksturę przed snem, z rana miały niższą wartość glukozy we krwi o 4%. jeżeli decydujesz się spożywać ocet jabłkowy wieczorem, spożywaj go minimum 30 minut przed położeniem się do łóżka, aby kwas octowy nie zalegał w przełyku podczas leżenia.

Przed zastosowaniem kuracji octem jabłkowym, skonsultuj się ze swoim lekarzem rodzinnym.

Przeciwwskazania. Kto nie powinien pić octu jabłkowego?

Octu jabłkowego powinny unikać przede wszystkim osoby z gastroperazą, czyli problemami z opóźnionym opróżnianiem żołądka. Kolejną grupą są chorzy na cukrzycę, ponieważ ocet wpływa na poziom insuliny. Także kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią, powinny ograniczyć spożywanie octu.
Duża ilość octu w naszej diecie źle wpływa na:

  • stan szkliwa zębów,
  • podrażnieniem błony śluzowej,
  • problemy żołądkowe takie jak ból brzucha, podrażnienie śluzówki oraz biegunka.

Przed zastosowaniem kuracji octem jabłkowym, skonsultuj się ze swoim lekarzem rodzinnym. W szczególności osoby długotrwale zażywające leki powinny uzyskać porady lekarskiej. Zachowaj rozwagę i umiar. Zawsze obserwuj reakcje swojego organizmu.

Jaki ocet jabłkowy wybrać?

Ocet jabłkowy jest dostępny w większości sklepów spożywczych. Jego koszt waha się od kilku do kilkunastu złotych za butelkę 250ml (stan na wrzesień 2021r.) Podczas wyboru octu, zwracaj uwagę to, aby był niefiltrowany i niepasteryzowany. Dzięki temu będzie on aktywny biologicznie. Zachęcam do samodzielnego wykonania octu jabłkowego. Zobacz jakie to proste:

Jak w prosty sposób zrobić domowy ocet jabłkowy?

Ocet wykonuję samodzielnie w domu. Oprócz satysfakcji i oszczędności pieniędzy, mam przede wszystkim pewność jego pochodzenia. Do przetworów na ocet najlepiej nadają się niepryskane i nienawożone owoce.

Podsumowanie.

Ocet jabłkowy zawiera zaledwie 3 kalorie w 1 łyżce (15ml). Idealnie podkreśla smak potraw kulinarnych. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu posiłki na jego bazie nie powodują skoku poziomu cukru we krwi. Regularne spożywanie octu jabłkowego wspomaga pracę naszego organizmu. Mikstura posiada lecznicze oraz prozdrowotne adekwatności. Oprócz wspomnianej walki z nadwagą, wspomaga problemy ze zgagą, cholesterolem, wrzodami oraz kłopotami skórnymi (trądzikiem, grzybicą, łuszczycą). Proszę jednak pamiętać, iż ocet z jabłek nie jest lekarstwem i antidotum na opisane dolegliwości. Należy go stosować jako kurację profilaktyczną i wspomagającą walkę ze schorzeniami.

Podczas odchudzania pamiętaj przede wszystkim o zmianie nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej. Ocet wspomaga, ale sam w sobie nie odchudza :-). Proces chudnięcia to cierpliwe, powolne i systematyczne gubienie zbędnych kilogramów.

Bibliografia:

  • „Ocet jabłkowy”, Heike B., Silke K., Oficyna Wydawnicza ABA 2014r.
  • „Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka” Ciborowska H., Rudnicka A., Ciborowski A., Warszawa 2000r.
Idź do oryginalnego materiału