Jak gwałtownie i efektownie pokroić ananasa? Zaimponujesz nie tylko bliskim

g.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: iStock


Jak pokroić ananasa i z czym smakuje najlepiej? To bardzo popularny owoc, który można spożywać zarówno na świeżo, jak i z puszki. Co więcej, znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni. Owoc nie tylko dobrze smakuje, ale skrywa w sobie także wiele cennych składników odżywczych.
Ananas to popularny owoc, który wyróżnia się bardzo dekoracyjnym wyglądem. Ma podłużny, zwężający się ku górze kształt, a jego skórka jest koloru zielono-żółtawego. Jednak najbardziej charakterystyczną częścią są sztywne liście, które tworzą okazałą "koronę" na górze. Co ważne, w ananasie znajdziemy wiele witamin i minerałów, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawarty w nim potas wpływa na regulowanie poziomu ciśnienia tętniczego krwi i wspiera pracę serca. Jest też bogaty w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, a także witaminy z grupy B. Ponadto jest cennym źródłem manganu i magnezu, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W ananasie znajdziemy także bromelainę, czyli naturalny enzym, który ma adekwatności przeciwzapalne i pomaga łagodzić bóle stawów i mięśni. To właśnie on odpowiada za charakterystyczny, szczypiący smak owocu. Owoc jest bogaty również w antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia komórek.


REKLAMA


Zobacz wideo Ananasowe trójkąty - jak gwałtownie i efektownie pokroić ananasa


Jak kroić ananasa? Zrób to w efektowny lub szybki sposób
Oczekujesz przybycia gości i zastanawiasz się, jak kroić ananasa, aby wygląd jedzenia szedł w parze ze smakiem? Owoc można pokroić na kilka sposobów.


Jedną z najszybszych i najprostszych metod, jest przekrojenie ananasa wzdłuż na dwie połówki, a następnie wyciągnięcie miąższu dzięki łyżki i pokrojenie w dowolne kształty. Miąższ ananasa można wykorzystać do zdrowych koktajli, smoothies, domowych konfitur, egzotycznych sosów, a także lodów i sorbetów własnej roboty.
Innym sposobem na to, jak pokroić ananasa, jest usunięcie spodu i dekoracyjnej korony owocu, a następnie obranie go ze skórki. Przygotowanego w ten sposób ananasa kroimy na dwie części wzdłuż, a następnie dzięki ostrego noża usuwamy twardy środek. Pozostały miąższ kroimy w półplastry lub inne dowolne kształty. Pokrojony w ten sposób ananas świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do smacznej i soczystej owocowej sałatki.


Zdjęcie ilustracyjne iStock


Jak jeszcze można pokroić ananasa w plastry? Najlepiej nadaje się do tego specjalna drylownica, dzięki której krojenie ananasa w plastry jest niezwykle wygodne, łatwe i szybkie. Z ananasa należy usunąć koronę i podstawę, a następnie wbić ostrze drylownicy w środek owocu. Drylownicę obracamy wokół osi ananasa, usuwając tym samym twardy środek i tworząc równe wgłębienie, które ułatwia pokrojenie owocu w plastry o takiej samej wielkości.


Jak się kroi ananasa w plastry? Owoc jako dodatek do dań obiadowych i deserów
Wiemy już, jak się kroi ananasa w plastry. Pokrojony owoc prezentuje się bardzo dekoracyjnie, a ponadto może być wykorzystany w kuchni na wiele różnych sposobów.


Zdjęcie ilustracyjne iStock / Naphatsanun Archapongpun


Pokrojonego w plastry ananasa można np. owinąć kawałkami ciasta francuskiego, a następnie upiec w piekarniku i zaserwować jako smaczną słodką przekąskę.
Owoc w plastrach dobrze sprawdzi się także do dań obiadowych. Jego smak świetnie komponuje się z mięsem drobiowym, takim jak np. kurczak lub indyk. Plaster ananasa można położyć na podsmażoną pierś z kurczaka i zapiec w piekarniku pod pierzynką z sera mozzarella.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?


Krojenie ananasa na imprezowy stół. Zaimponuj znajomym
Krojenie ananasa to niekiedy prawdziwa sztuka. Charakterystyczny kształt i struktura miąższu sprawiają, iż idealnie nadaje się on do tworzenia fantazyjnych kształtów. Efektownie pokrojony ananas często jest ozdobą stołów z owocami i deserami na weselach i innego rodzaju uroczystych imprezach.


Zdjęcie ilustracyjne iStock / sutprattana


Jak zatem dekoracyjnie pokroić ananasa na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi? Choć może się to wydawać trudne i skomplikowane, to wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć bardzo ciekawą wizualnie owocową przystawkę.


Ananasa kroimy wzdłuż na cztery części (nie usuwamy dołu ani dekoracyjnej korony).
W dalszej kolejności dzięki małego noża wycinamy miąższ i kroimy go w plastry.
Kawałki ananasa układamy na "miseczce", którą tworzy zewnętrzna warstwa owocu, wraz ze skórką i dekoracyjnymi liśćmi.
Poszczególne kawałki układamy obok siebie, wysuwając je na przemian raz w lewą, raz w prawą stronę.
W każdy kawałek możemy wbić wykałaczkę, aby ułatwić wyjmowanie owoców ze środka.


Lubisz ananasy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału