Kalafior należy do rodziny kapustowatych, w której znajdują się również brokuły, kapusta, jarmuż i brukselka. Warzywo pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, a jego uprawa sięga czasów starożytnych. Charakteryzuje się białymi kwiatostanami, choć dostępne są także odmiany o barwie zielonej, fioletowej i pomarańczowej. Kalafior jest lubiany przez osoby odchudzające się, bo jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminy (C, K, B6) i minerały (potas, magnez, fosfor), dzięki czemu jest doskonałym uzupełnieniem diety dla osób dbających o zdrowie.
REKLAMA
Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań
W kuchni kalafior może być wykorzystywany na różne sposoby. Może być jedzony na surowo, gotowany, pieczony, smażony i podawany jako purée. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami.
Ile gotować kalafior? Gotowanie w wodzie i na parze
Kalafior gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od jego wielkości kalafiora. Aby uzyskać miękkie, ale nie rozgotowane warzywo, wystarczy gotować je przez 8-10 minut. Ważne jest, aby wcześniej dokładnie umyć i podzielić kalafior na różyczki. Gotowanie całego kalafiora może zająć nieco dłużej, bo około 12-15 minut. Aby sprawdzić, czy proces gotowania dobiegł końca, wystarczy delikatnie nakłuć warzywo widelcem.
Inną metodą jest gotowanie kalafiora na parze, które pozwala zachować więcej składników odżywczych. W tym przypadku czas gotowania wynosi około 10-12 minut. W ten sposób nie należy gotować kalafior zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do utraty jego wartości odżywczych oraz konsystencji. jeżeli kalafior ma być użyty w sałatce lub jako dodatek do innych potraw, można go gotować nieco krócej, aby pozostał delikatnie chrupiący.
Jak podawać gotowany kalafior?
Kalafior po ugotowaniu można podawać np. z roztopionym masłem i przyrumienioną bułką tartą, tak jak podawały go nasze mamy i babcie. jeżeli lubimy ser, możemy posypać go serem żółtym i polać sosem beszamelowym. Możemy też zastąpić kalafiorem ziemniaki i zaserwować jako dodatek do kotletów lub smażonych filetów rybnych. Z powodzeniem sprawdzi się ponadto jako składnik sałatki oraz baza do przepysznej zapiekanki.