Jak długo można trzymać chleb w zamrażarce? Po tym terminie nada się już tylko do kosza

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Iuliia Mikhalitskaia/istock


Jeśli masz w domu za dużo chleba lub planujesz dłuższy urlop i nie chcesz marnować jedzenia, możesz go zamrozić. Pieczywo trzymane w zamrażarce, jednak ma też swój termin przydatności do spożycia. Lepiej napisz na opakowaniu datę, by go nie przegapić.
Wielkimi krokami zbliża się Narodowe Święto Niepodległości, a to oznacza długi weekend. 11 listopada wypada w tym roku w poniedziałek, a z uwagi na fakt, iż jest to dzień wolny od pracy, większość sklepów spożywczych będzie zamknięta. Warto wziąć to pod uwagę i zrobić zakupy wcześniej. O ile większość produktów jest zdatna do spożycia przez długi czas, tak niektóre rzeczy tracą swoją świeżość już po kilku dniach. Mowa między innymi o pieczywie. Dobrym pomysłem będzie więc zamrożenie chleba przed długim weekendem, by mieć pewność, iż nam go nie zabraknie. Mało kto jednak wie, jak długo można trzymać bochenek w zamrażarce.

REKLAMA







Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić



Czy każdy chleb można mrozić? Lepiej o tym pamiętaj
Nim zdecydujesz się na mrożenie pieczywa, warto sprawdzić, jaki chleb można w ogóle włożyć do zamrażarki. Z pewnością powinien być świeży, zatem mrożeniu poddajemy chleb w ciągu maksymalnie dwóch dni od jego zakupu. Może to być zarówno cały bochenek, jak i pokrojony w kromki. Aby przedłużyć świeżość chleba, należy umieścić go w papierowej torbie lub specjalnych plastikowych workach z zamknięciem, przeznaczonych do mrożenia. Dzięki temu do pieczywa nie dostanie się wilgoć, a po rozmrożeniu będzie przez cały czas dobry w smaku. Pamiętaj też, by przed włożeniem chleba do zamrażarki spuścić powietrze z torby, a jeżeli jest pocięty na kromki, to każdą część zawinąć osobno, żeby się ze sobą nie skleiły. Warto też napisać na opakowaniu datę mrożenia. Dzięki temu będziemy wiedzieć, czy jedzenie nada się później do spożycia.


Ile może stać chleb w zamrażarce? Nie przegap tego terminu
Wiele osób myśli, iż mrożone jedzenie sprawia, iż traci ono termin ważności. Rzeczywiście przechowywanie produktów w zamrażarce przedłuża ich świeżość, jednak trzeba wziąć pod uwagę, iż nie na długo. Mało kto wie, iż chleb można mrozić maksymalnie przez trzy miesiące. Po tym czasie niektóre miejsca na bochenku wysuszą się, w efekcie czego pieczywo będzie wyglądać nieapetycznie i straci swoje walory smakowe. Kolejnym ważnym aspektem jest sposób rozmrażania. Należy wyjąć chleb z zamrażarki i poczekać, aż spokojnie nabierze temperatury pokojowej. Nie powinno się przyśpieszać tego procesu w piekarniku czy mikrofali, ponieważ może to znacznie wpłynąć na smak jedzenia. Gdy bochenek się rozmrozi, dobrze jest lekko go podgrzać na suchej patelni, aby nabrał chrupkości.




Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału