Jajka faszerowane zielonym nadzieniem to strzał w dziesiątkę. Są po brzegi wypełnione cennymi witaminami i minerałami, ale to nie jedyna ich zaleta. Piękny zielony kolor można uzyskać z wielu składników, dlatego ich smak jest różnorodny. jeżeli użyjemy awokado, to uzyskamy nadzienie o bardzo kremowej konsystencji. Do przygotowania farszu świetnie nadaje się także zielony groszek połączony np. z dużą ilością aromatycznych ziół.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Jajko wielkanocne faszerowane nadzieniem z awokado - lista składników
Produktem, który najczęściej jest wykorzystywany do przygotowania zielonego farszu, jest awokado. Jajko wielkanocne faszerowane nadzieniem z awokado przygotujesz z następujących składników:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz
Świąteczne jajka na Wielkanoc - jak przygotować farsz z awokado?
jeżeli planujemy zrobić farsz z awokado, to świąteczne jajka na Wielkanoc najlepiej przygotować na ostatnią chwilę. Awokado ma tendencję do ciemnienia. Do opóźnienia tego procesu wykorzystywany jest m.in. sok z cytryny, ale po pewnym czasie nadzienie i tak zmieni swój kolor i nie będzie się prezentowało na talerzach aż tak dekoracyjnie. A oto sprawdzony przepis na jajka z awokado:
Jajka kroimy wzdłuż na połówki
Żółtka wyjmujemy i wkładamy do miski
Awokado rozgniatamy widelcem
Umieszczamy w misce z żółtkami
Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy
Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki jajek
Jajka na Wielkanoc zielone jak trawa. Wykorzystaj groszek
jeżeli zależy Ci na tym, aby farsz na jajka na Wielkanoc miał intensywnie zielony kolor, bardzo pomocny będzie groszek. Przygotuj następujące składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
150 g groszku zielonego (może być mrożony)
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz
Jajka na wielkanocny stół: jak zrobić groszkowe purée do farszu?
Poniżej instrukcja krok po kroku, jak przygotować jajka na wielkanocny stół nadziewane groszkowym farszem:
Jajka kroimy wzdłuż na połówki
Żółtka wyciągamy i umieszczamy w misce
Groszek gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
Przecedzamy i umieszczamy w misce z żółtkami
Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę
Faszerujemy jajka np. dzięki rękawa cukierniczego
Zobacz też: To zapomniane przez wielu ciasto gości zawsze na moim stole wielkanocnym i bożonarodzeniowym
Wielkanocne jajka ze szpinakiem. Kolor i zdrowie na talerzu
Nasza ostatnia propozycja to farsz ze świeżego szpinaku. Wielkanocne jajka w tej wersji przygotujesz z następujących składników:
6 jajek ugotowanych na twardo
200 g świeżego szpinaku
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz
1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki posiekanego koperku
Zielone jajka wielkanocne - jak przygotować szpinakowy farsz?
Poniżej instrukcja krok po kroku:
Jajka kroimy na połówki
Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
Szpinak umieszczamy na sitku i dwukrotnie przelewamy wrzątkiem
Przekładamy do miski z żółtkami
Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego
Faszerujemy połówki jajek
Jakie jajka lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.