Zbliżająca się Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują jajka w rozmaitej formie. jeżeli chcesz zachwycić swoich domowników i gości, to koniecznie poznaj recepturę na jajka faszerowane. Zamiast drogiego majonezu, możesz użyć innego niezwykłego składniku, który w tym przypadku sprawdzi się idealnie.
Jajka faszerowane — obowiązkowe danie na każdym wielkanocnym stole
Niezwykle trudno jest sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku, białej kiełbasy, domowych wędlin i przede wszystkim jajek, które w tym czasie spożywa się w rozmaitej formie. Najczęściej podaje się je z majonezem. Jego cena jednak w ostatnim czasie może powodować przerażenie. Dlatego, w takim przypadku, z powodzeniem można przygotować jajka w wielu wspaniałych formach.
Jajka faszerowane – Pyszności; Foto Canva.com
Królują tu przede wszystkim jajka faszerowane. Do ich nadziewania, najczęściej wykorzystuje się żółtka połączone z pieczarkami. Są jednak takie osoby, które stosują dość nietypowe połączenia, nadziewając jajka, wykorzystując awokado, buraki, a choćby śliwki. Co prawda, na liście składników jest też majonez, ale w nieco innej formie. Z powodzeniem możesz również użyć sosu na bazie majonezu, przygotowując jajka, według receptury, którą mamy przyjemność ci zaprezentować.
Jajka faszerowane z sosem tatarskim – jak je zrobić?
W związku z tym, iż Wielkanoc coraz bliżej, to warto już dziś poznać przepis na tę świąteczną przekąskę. Sos na bazie majonezu będzie świetnym dodatkiem, który wypełni ugotowane jajka na twardo. Nikt nie będzie w stanie się oprzeć temu wielkanocnemu przysmakowi.
Składniki:
- 200 g marynowanych pieczarek
- 6 jajek
- 150 g ogórków korniszonów
- cebula szalotka
- płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
- 100 g majonezu
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jajka faszerowane robi się stosunkowo szybko. Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy całkowicie ostygną, to obierz je ze skorupek i przetnij na połówki. Przystąp do połączenia w misce posiekanej szalotki, majonezu, drobno pokrojonych grzybków, korniszonów i musztardy. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem udekoruj jajka i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Sos tatarski – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Szefowa Kuchni
Takie jajka będą świetnie prezentować się na stole. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżego pieczywa z dodatkiem masła. Każdy, kto ich spróbuje, na pewno będzie zachwycony!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić makaron na patyku a’la pizza: