Choć przepis na jajka po szkocku może wydawać się bardziej skomplikowany, tak naprawdę jest niczym innym, jak jajkami na twardo otoczonymi świeżym łososiem i chrupiącą panierką. Sprawmy, aby nasi bliscy byli pod wrażeniem tej wyjątkowej potrawy i przygotujmy ją według przepisu byłego jurora programu kulinarnego "Top Chef".
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanocne smocze jaja - idealne dla fanów "Gry o tron"
Jajka po szkocku. Wyjątkowy przepis według Josepha Seeletso
Joseph "Józek" Seeletso to kucharz, kulinarny wizjoner i artysta. Pochodzi z książęcej rodziny w Botswanie. Pierwsze kulinarne doświadczenia zdobywał w 2005 roku, pracując w prestiżowym Phakalane Golf Estate Hotel Resort. Jest absolwentem elitarnej angielskiej uczelni gastronomicznej Westminster College w Londynie. To właśnie tam uzyskał tytuł Chef de Cusine. Zanim został jurorem w "Top Chef", pracował na czterech kontynentach. Gotował dla Króla Szwecji Gustava i księżniczki Sylvii, Michaela Jacksona czy Billa Gatesa. Przez sześć lat prowadził show kulinarne w porannych programach telewizyjnych. Zdarzało się, iż jako juror srogo oceniał potrawy przyrządzane przez kucharzy, którzy rywalizowali ze sobą w programie "Top Chef". Teraz my przygotujmy jajka po szkocku według jego wskazówek, aby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i pozostawić naszych gości w niemym zachwycie.
Jajka po szkocku krok po kroku. Prosty przepis, a spektakularne efekty
Na przygotowanie czterech porcji jajek po szkocku potrzebujemy około 25 minut. Jedna porcja zawiera 527 kcal. Potrzebujemy sześć dużych jajek, 200 gramów wędzonego łososia, 300 gramów filetu ze świeżego łososia (musi być bez ości i posiekany), jedną cytrynę (sok oraz skórkę), łyżkę świeżego i posiekanego koperku, 200 gramów bułki tartej, 100 gramów kaszy manny, 150 gramów mąki, świeżo mielony pieprz, sól, olej do smażenia i odrobina majonezu do dekoracji. Kolejnym etapem jest gotowanie czterech jajek, przez sześć minut. Po tym czasie należy przełożyć je do zimnej wody i po ostygnięciu obrać ze skorupek. Następnie musimy wymieszać w misce świeżego i wędzonego łososia wraz z koperkiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W kolejnym kroku jajka bardzo dokładnie, aby pokryć całość, obtaczamy w rybnej paście. Następnie mieszamy w misce bułkę tartą z kaszą manną, a do drugiej miski wbijamy pozostałe dwa jajka i delikatnie je roztrzepujemy. Teraz musimy przygotować trzecią miskę, do której wsypujemy mąkę. Kolejno każde jajko obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gdy to zrobimy, wlewamy olej do głębokiej patelni lub frytkownicy i rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza. Musimy ostrożnie włożyć jajka do gorącego oleju i smażyć od czterech do pięciu minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Następnie wyjmujemy je i kładziemy na kilka minut na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Teraz pozostaje nam już tylko ułożyć jajka na talerzu i udekorować majonezem oraz koperkiem, oraz podać domownikom lub gościom.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.