Szakszuka (słowo to oznacza mieszankę lub bałagan) to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Klasyczna wersja to jajka gotowane w pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw - m.in. kminu, papryki i kolendry.
REKLAMA
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Dziś szakszuka ma wiele odmian. Jest podawana z warzywami, mięsem, a choćby z serem. To idealny przepis dla tych, którzy lubią kuchnię szybką, aromatyczną i zdrową.
Jak zrobić szakszuka? Sprawdź nasz przepis krok po kroku
Szakszukę przygotowuje się niezwykle łatwo. Będziemy potrzebować zaledwie kilku składników, które raczej zawsze mamy w naszej kuchni. Przyda nam się:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory)
2-3 jajka
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kminu rzymskiego
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz (do smaku)
kolendra albo natka pietruszki (do posypania)
Przepis na szakszukę. Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Całość podsmażamy do momentu, aż poczujemy aromat przypraw. Następnie na patelnię wlewamy pomidory z puszki (lub dodajemy obrane i pokrojone świeże pomidory). Dusimy kilka minut, aż sos będzie gęsty.
W sosie robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Patelnię przykrywamy i całość gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut. Białko jajek powinno się ściąć, a żółtka powinny pozostać płynne. Na końcu szakszukę posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i gotowe. Smacznego!
Taka szakszuka z pomidorami z puszki może być podawana z bagietką. Możemy ją też wykorzystać jako bazę, do której dodamy swoje ulubione składniki.
Szakszuka przepis oryginalny - co go wyróżnia?
Szakszuka w oryginalnym przepisie zawiera tylko podstawowe składniki - jajka, pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy. Klucz fenomenalnego smaku potrawy tkwi w prostocie i jakości produktów. W oryginale nie znajdziemy mięsa ani sera. Z biegiem czasu szakszuka zaczęła zdobywać popularność na świecie i zmieniała swoje oblicze, dostosowując się do gustów mieszkańców poszczególnych krajów.
Szakszuka ze szpinakiem - zielona wersja klasycznego dania
jeżeli chcesz dodać do swojej szakszuki więcej warzyw i witamin, koniecznie wypróbuj jej odsłonę ze szpinakiem. Szakszuka ze szpinakiem jest równie pyszna jak klasyczna wersja.
Wystarczy dodać do sosu garść świeżego lub mrożonego szpinaku, a następnie całość dusić kilka minut do czasu, aż szpinak zmięknie. Dalej postępujemy jak w klasycznym przepisie. To świetna opcja na fit śniadanie lub lekką kolację.
Szakszuka z chorizo - wersja dla fanów mięsa
A może masz ochotę na coś ostrzejszego? Szakszuka z chorizo to świetna propozycja dla tych, którzy lubią pikantne smaki. Wędzona hiszpańska kiełbasa świetnie komponuje się z pomidorami i jajkami.
Aby przygotować szakszukę w mięsnej odsłonie, wystarczy pokroić chorizo w plasterki i podsmażyć razem z cebulą. Następnie dodajemy czosnek, pomidory oraz przyprawy i dalej postępujemy tak, jak w klasycznym przepisie. Szakszuka z chorizo to świetny pomysł na rozgrzewające śniadanie w chłodniejsze dni.
Skusiła cię szakszuka? Przepis, który najbardziej ci odpowiada, koniecznie wypróbuj jeszcze w tym tygodniu i odmień swoje klasyczne śniadania. Smacznego!













